Λέω σταθερά σε όλους ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, είναι οι δύο ηγέτες που λένε ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και συμφωνώ μαζί τους, διότι αυτή η δυναμική δεν θα κρατήσει για πάντα, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, λέγοντας ότι μια καλή λύση είναι καλύτερη παρά μια γρήγορη λύση, “αλλά αν είναι καλή και γρήγορη την ίδια στιγμή, ακόμη καλύτερα”.
Σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε είπε ότι “πρέπει να αρπάξετε τη δυναμική, το μομέντουμ, τώρα που υφίσταται”. Το Κυπριακό θα λυθεί μόνο αν υπάρχει η βούληση για να γίνουν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί για λύση, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι όταν λέει ότι τα άστρα έχουν ευθυγραμμιστεί εννοεί ότι η ευκαιρία είναι η καλύτερη μετά από πολλά χρόνια και θα είναι μετά από πολλά χρόνια. “Έχει να κάνει με τη μαζική διεθνή στήριξη για λύση, τις παγκόσμιες και περιφερειακές συνθήκες και οι ηγέτες πρέπει να αρπάξουν αυτή τη δυναμική”.
Αναφερόμενος στη διαδικασία των συνομιλιών, είπε ότι οι διαπραγματευτές συντάσσουν τώρα έναν κατάλογο με όλα τα ανοικτά ερωτήματα που χρειάζονται πολιτική διευθέτηση στο υψηλότατο επίπεδο. “Η ιδέα είναι να παρουσιαστεί ένας κατάλογος με όλα αυτά, όπως το περιουσιακό για παράδειγμα, και άλλα θέματα και να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε. Αν αυτό πετύχει, θα πρέπει να προχωρήσουμε στην προετοιμασία του συντάγματος”.
Ο κ. Έιντε σημείωσε ότι όχι μόνο στην Κύπρο αλλά παντού, οι συνομιλίες στηρίζονται στην αρχή ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο μέχρι να συμφωνηθούν όλα και πρόσθεσε ότι πολλά από τα μεγάλα θέματα είναι αλληλένδετα. Δήλωσε παραξενεμένος που ο κόσμος έχει εκπλαγεί με το ότι δεν είναι μια ομαλή διαπραγμάτευση όλη την ώρα, επισημαίνοντας ότι υπήρξε μεγάλη αισιοδοξία όταν τα πράγματα κινούνταν γρήγορα σε θέματα που προϋπήρχαν συγκλίσεις, μετά υπήρχαν νέες συγκλίσεις σε περιοχές που είχαν καλυφθεί καλά και τώρα “είμαστε στο βάθος του πιο δύσκολου θέματος, του περιουσιακού σε σχέση με το εδαφικό και την ιθαγένεια”. Σημείωσε ότι το θέμα αυτό επηρεάζει τη ζωή σχεδόν όλων με άμεσο τρόπο και υπάρχουν σε αυτό το θέμα λίγες συγκλίσεις από το παρελθόν.
Το περιουσιακό, σημείωσε, είναι το πιο δύσκολο και αν βρεθεί σωστή λύση “θα είσαι σε καλή πορεία”. Ο κ. Έιντε είπε ακόμη ότι βρήκε δωρητές αλλά προτού πάρουμε τα λεφτά θα πρέπει να ξέρουμε πόσα χρειαζόμαστε και για να το ξέρουμε αυτό “πρέπει να υπάρχουν τα κριτήρια και η λύση. Ποτέ ο κόσμος δεν ήταν τόσο υποστηρικτικός”.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ θεωρεί ότι για να υπάρξει συμφωνία χρειάζεται συνεχής εμπιστοσύνη, συνεχής θέληση και συνεχής εστίαση, στοιχεία που βλέπει ότι υπάρχουν, και οι ηγέτες να εστιάζουν στη μεγάλη εικόνα της λύσης.
Όσον αφορά το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ανέφερε ότι όταν επανενώνεις ένα κράτος – μέλος της ΕΕ πρέπει να είναι με μια ευρωπαϊκή λύση, η οποία απαιτεί την κατανόηση των βασικών αρχών και αξιών της ΕΕ και βέβαια το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι καθολικά και ευρωπαϊκά. “Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι μόνο για τις πλειοψηφίας αλλά και για τις μειοψηφίες, είναι σημαντικά για την προστασία των μειονοτήτων, της κοινότητας, της κουλτούρας και του πολιτισμού,” πρόσθεσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις