Ο επικεφαλής της ισλαμιστικής οργάνωσης Χάγιατ Ταχρίρ αλ Σαμ (HTS), η οποία ηγήθηκε της συμμαχίας των ανταρτών που ανέτρεψαν τον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Άχμεντ αλ Σάρα – ευρύτερα γνωστός ως Αμπού Μοχάμεντ αλ Τζαουλάνι – δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι σκοπεύει να διαλύσει τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος.
Ανέφερε επίσης ότι η συμμαχία του, η οποία έχει πλέον υπό τον έλεγχό της το μεγαλύτερο τμήμα της Συρίας, συνεργάζεται με διεθνείς οργανισμούς προκειμένου να ερευνηθούν τοποθεσίες όπου ενδέχεται να βρίσκονται κρυμμένα χημικά όπλα.
Ο ποιητής Άδωνις καλεί τους συμπατριώτες του «να αλλάξουν την κοινωνία» μετά την ανατροπή Άσαντ
Ο 94χρονος Σύρος ποιητής Άδωνις – όπως είναι το λογοτεχνικό ψευδώνυμο του Αλί Άχμεντ Σαΐντ, ο οποίος ζει στη Γαλλία εδώ και σχεδόν μισό αιώνα – απηύθυνε σήμερα κάλεσμα στους συμπατριώτες του «να αλλάξουν την κοινωνία» μετά την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ.
«Κατ' αρχάς διατηρώ επιφυλάξεις: Έφυγα από τη Συρία το 1956. Κατά συνέπεια, δεν γνωρίζω τη Συρία εκ βαθέων», είπε ο Άδωνις σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι όπου τιμήθηκε με λογοτεχνικό βραβείο. «Ανέκαθεν ήμουν εναντίον αυτού του καθεστώτος» τόνισε, αναφερόμενος στον έκπτωτο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος ανατράπηκε από συμμαχία ανταρτών ύστερα από 24 χρόνια στην εξουσία και έναν εμφύλιο που αιματοκύλισε τη χώρα.
«Αλλά αυτοί που τον αντικατέστησαν, τι θα κάνουν; Το ζήτημα δεν είναι η αλλαγή του καθεστώτος. Είναι η αλλαγή της κοινωνίας», δήλωσε ο Άδωνις, ο οποίος θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Άραβες ποιητές της σύγχρονης εποχής. «Δηλαδή, να απελευθερωθούν οι γυναίκες. Να θεμελιωθεί μια κοινωνία βασισμένη σε δικαιώματα και ελευθερίες, στη διαφάνεια και στην εσωτερική ανεξαρτησία», εξήγησε.
«Οι Άραβες – όχι μόνο αυτοί, αλλά μιλάω για τους Άραβες – δεν αλλάζουν την κοινωνία. Αλλάζουν το καθεστώς, την εξουσία. Εάν δεν αλλάξουμε την κοινωνία, δεν κάνουμε τίποτα. Το να αλλάξεις ένα καθεστώς με ένα άλλο, είναι μια επιφανειακή προσέγγιση», υπογράμμισε.
Για το έργο του στην αραβική και στη γαλλική γλώσσα, ο 94χρονος Σύρος τιμήθηκε σήμερα με το διεθνές βραβείο Ζουάν Μαργαρίτ, το οποίο απονέμεται από το Ινστιτούτο Θερβάντες και φέρει το όνομα του διάσημου Καταλανού ποιητή.
Σχεδόν 99 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα τα συριακά περιουσιακά στοιχεία που πάγωσαν μετά τις κυρώσεις του 2011
Το ύψος των συριακών περιουσιακών στοιχείων που έχουν δεσμευτεί στην Ελβετία ανέρχεται σε 99 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα (106 εκατομμύρια ευρώ), δήλωσε σήμερα το ελβετικό Υπουργείο Οικονομίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για ποσά που έχουν παγώσει βάσει των κυρώσεων που υιοθετήθηκαν το 2011.
Η Ελβετία είχε ευθυγραμμιστεί τότε με τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος του καθεστώτος του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ αλ-Άσαντ.
Δεν είναι περιουσιακά στοιχεία που ανήκουν στον τέως ηγέτη που ανετράπη την Κυριακή έπειτα από μια και πλέον δεκαετία εμφυλίου πολέμου, αλλά για υπάρχοντα που συνδέονται με πρόσωπα και οντότητες, τα οποία πάγωσαν μετά την υιοθέτηση των κυρώσεων αυτών το 2011, διευκρίνισε το Υπουργείο Οικονομίας, επιβεβαιώνοντας πληροφορία της εφημερίδας Neue Zürcher Zeitung (NZZ).
Η γερμανόγλωσση εφημερίδα διερωτάται αν κρυμμένα περιουσιακά στοιχεία μπορούν να βρεθούν στην Ελβετία. Καθώς όταν "δικτάτορες πέφτουν, η Ελβετία και η οικονομική της θέση επανέρχονται σαν αντανακλαστικό στο προσκήνιο", εξηγεί η ελβετική εφημερίδα.
Ωστόσο "ένα κυνήγι για τα εκατομμύρια του Άσαντ" δεν φαίνεται να διαγράφεται, καθώς "οι οικονομικές σχέσεις της Ελβετίας με τη Συρία έχουν ουσιαστικά παγώσει από το 2011", γράφει η NZZ.
Επί του παρόντος, 318 άνθρωποι και 87 οντότητες περιλαμβάνονται στον κατάλογο των κυρώσεων αυτών.
Οι κυρώσεις στοχοθετούν πρόσωπα ή οντότητες που "έχουν κοινή ευθύνη για τη βίαιη καταστολή που άσκησε το συριακό καθεστώς κατά του άμαχου πληθυσμού, που υποστήριξαν το συριακό καθεστώς και τον στρατό του ή που επωφελήθηκαν από τα προνόμια του συριακού καθεστώτος", σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομίας.
Την Κυριακή, αντάρτες κατέλαβαν την πρωτεύουσα Δαμασκό έπειτα από μια αστραπιαία επίθεση που εξαπέλυσαν στις 27 Νοεμβρίου, η οποία συγκλόνισε τη χώρα και έβαλε τέλος σε 50 και πλέον χρόνια κυριαρχίας της οικογένειας Άσαντ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Άναψαν τα φλας»: Πέρασαν με κόκκινο μετά από υπόδειξη αστυνομικού – Τι ισχύει με τα εξώδικα
• Τροχαίο με διπλοκάμπινο: Πώς συνέβη το ατύχημα - Η κατάσταση υγείας των δύο τραυματιών
• Έχετε κοινό κρυολόγημα ή μήπως hMPV; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις