Είναι απαραίτητο να ενισχυθεί περαιτέρω το ψευδοκράτος, «που αποτελεί μια ιστορία επιτυχίας στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Ερσίν Τατάρ και κάλεσε επενδυτές από τη Γερμανία να επενδύσουν στα κατεχόμενα όπου υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες σε διάφορους τομείς, όπως η γεωργία, η εκπαίδευση και ο τουρισμός.
Σύμφωνα με το ΓΤΠ, τ/κ ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Τ/κ ηγέτης μιλούσε στη «σύνοδο κορυφής για την οικονομία της τδβκ» που διοργανώθηκε χθες από την «πλατφόρμα προώθησης της βόρειας Κύπρου» στην κατεχόμενη Κερύνεια, με τη συμμετοχή επιχειρηματιών από διάφορες χώρες, κυρίως από τη Γερμανία, για να εξετάσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στα κατεχόμενα. Εκτός από τον κ. Τατάρ, στη «σύνοδο» μίλησαν επίσης ο «πρόεδρος» της «πλατφόρμας προώθησης της βόρειας Κύπρου», Οκιάι Σαντίκογλου και ο «πρόεδρος» του «συμβουλίου» της «πλατφόρμας» στη Γερμανία, Μουσταφά Μπακλάν. Στη σύνοδο παρών ήταν και ο «υπουργός εξωτερικών», Ταχσίν Ερτουγρούλογλου.
Στην ομιλία του ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι πολλοί Τουρκοκύπριοι μετανάστευσαν στην Αγγλία και την Αυστραλία όταν η Κύπρος βρισκόταν υπό βρετανική αποικιοκρατία λέγοντας ότι περισσότεροι Τουρκοκύπριοι ζουν στο εξωτερικό από όσους ζουν στα κατεχόμενα. Και προσπαθεί, συνέχισε, να αυξήσει τις σχέσεις με τους Τουρκοκύπριους που ζουν στο εξωτερικό.
Μεταναστεύσεις, ανέφερε, υπήρξαν και από την Τουρκία στη Γερμανία όπου ζουν σήμερα 4 εκατομμύρια Τούρκοι. «Εκατό εκατομμύρια Τούρκοι που ζουν στην Τουρκία και στο εξωτερικό είναι η μεγαλύτερη δύναμη των Τουρκοκυπρίων».
Ο κ. Τατάρ είπε ότι «θα ήθελαν να δουν επενδυτές από τη Γερμανία στην τδβκ», κι απευθυνόμενος προς παρόντες Γερμανούς είπε: «Αυτή είναι η πατρίδα σας, η γη της πατρίδας σας».
Οι σχέσεις με τις χώρες μέλη του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών έχουν βελτιωθεί, συνέχισε. «Η τδβκ είναι το νοτιότερο ανεξάρτητο τουρκικό κράτος. Είναι πύλη προς τη Μεσόγειο».
Υπεστήριξε επίσης ότι οι Ελληνοκύπριοι κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστρέψουν το ψευδοκράτος πολιτικά και οικονομικά. «Δεν θα καταφέρουν ποτέ να μας καταστρέψουν, πίσω μας υπάρχουν 100 εκατομμύρια Τούρκοι... Αν ζούμε με ειρήνη, ηρεμία και ασφάλεια εδώ, το οφείλουμε στον τουρκικό λαό».
Υπάρχουν κάποιοι που ονειρεύονται μια ενωμένη Κύπρο με τους Ελληνοκύπριους, είπε, υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να διακόψουν τις σχέσεις των Τουρκοκυπρίων με την Τουρκία με την απομάκρυνση των στρατευμάτων και των εγγυήσεων και όσοι το υποστηρίζουν αυτό θα συνεχίσουν να τους βρίσκουν απέναντί τους. Επανέλαβε ότι δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «χωρίς κυριαρχική ισότητα και ισότιμο διεθνές καθεστώς».
Επικρίνοντας το γεγονός ότι ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Keir Starmer είχε συνάντηση μόνο με την «ελληνοκυπριακή διοίκηση της νότιας Κύπρου», όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, ο Ερσίν Τατάρ υποστήριξε ότι είναι βασικό στοιχείο του νησιού οι Τουρκοκύπριοι, τους οποίους ο Βρετανός Πρωθυπουργός δεν συνάντησε.
Αναφερόμενος στη δήλωσή του ότι «δεν υπάρχει κυπριακό έθνος», είπε ότι μπορεί κάποιος να γεννηθεί στην Κύπρο, αλλά δεν υπάρχει κυπριακό έθνος, υπάρχουν μόνο Τουρκοκύπριοι και Ελληνοκύπριοι.
Ο «πρόεδρος» της «πλατφόρμας προώθησης της βόρειας Κύπρου», Οκιάι Σαντίκογλου ενημέρωσε για τη δημιουργία της πλατφόρμας και τις δραστηριότητες της. Αναφερόμενος στις επαφές και τις δραστηριότητες που διεξάγονται στο εξωτερικό με τους Τατάρ και Ερτουγρούλογλου, δήλωσε ότι «θα συνεχίσουν να διεξάγουν δραστηριότητες που μπορούν να συμβάλουν στην τδβκ».
Η Κύπρος, συνέχισε, είναι εθνική υπόθεση κι αναφέρθηκε στα λόγια του Ραούφ Ντενκτάς, ο οποίος είχε πει: «Πες τους ότι η τδβκ είναι μια ανεξάρτητη δημοκρατία». Η λύση των δύο κρατών, συνέχισε, προτάθηκε μαζί με τη «μητέρα πατρίδα Τουρκία». «Η δική μας υπόθεση είναι να επιβιώσει και να ριζώσει η τδβκ».
Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος του «γερμανικού συμβουλίου της πλατφόρμας προώθησης της βόρειας Κύπρου», Μουσταφά Μπακλάν δήλωσε ότι ήρθαν για να δουν τις επενδυτικές ευκαιρίες στο ψευδοκράτος και πρόσθεσε ότι θα εργαστούν με στόχο την ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων.
Στο μεταξύ, στα κατεχόμενα βρίσκεται και ο Δήμαρχος της Esik Enbekshikazakh της περιοχής Almati του Καζακστάν Marat Zhametuliy, επικεφαλής αντιπροσωπείας και είχαν συναντήσεις με τον «πρόεδρο» της «ένωσης δήμων» και «δήμαρχο», Μόρφου, Μαχμούτ Όζτσιναρ, ο οποίος είπε ότι η «ένωση» εκπροσωπείται στο Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ένωση Δήμων Τουρκικού Κόσμου και την Οργάνωση Ενωμένων Πόλεων και Τοπικών Διοικήσεων Μέσης Ανατολής και Δυτικής Ασίας (UCLG-MEWA).
Η αντιπροσωπεία από το Καζακστάν συναντήθηκε και με τον «πρόεδρο της βουλής», Ζιγιά Όζτουρκλερ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τροχαίο στη Λεμεσό: Σε κρίσιμη κατάσταση 20χρονος μοτοσικλετιστής
• Τζόκερ: Μπες κι εσύ στον χορό των εκατομμυρίων - Εκτοξεύθηκε το ποσό της σημερινής κλήρωσης
• Έτρεχε η Πυροσβεστική - Έβαλαν μπουρλότο σε οχήματα στη Λεμεσό - Εκτεταμένες οι ζημιές
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις