Για τις κοσμοϊστορικές εξελίξεις στη Συρία μίλησε ο Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της Τουρκίας το απόγευμα της Δευτέρας, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα αυξηθούν οι επιστροφές προσφύγων στη γειτονική χώρα.
«Ο εμφύλιος πόλεμος που έχει ξεκινήσει εδώ και 13 χρόνια στη Συρία, απέκτησε από χθες μια νέα διάσταση. Η δικτατορία που επιβίωσε για 61 χρόνια με αίμα, σκληρότητα, καταπίεση και τυραννία έχει καταρρεύσει πλήρως. Χαιρετίζουμε την εκκαθάριση του Τελ Ριφάατ και της Μανμπίτζ από τους τρομοκράτες. Το καθεστώς Άσαντ δεν εγκατέλειψε ποτέ την αντιτουρκική του στάση. Οι εκκλήσεις μας για επίλυση της συριακής σύγκρουσης μέσω διαλόγου απορρίφθηκαν αλαζονικά από το παλιό καθεστώς, η αξία της χείρας που έτεινε η χώρα μας δεν εκτιμήθηκε, η σημασία της δεν έγινε κατανοητή. Ο Άσαντ έφυγε, αφήνοντας πίσω του μια Συρία όπου σχεδόν 1 εκατομμύριο άνθρωποι σφαγιάστηκαν και πολλές πόλεις έγιναν ερείπια. Θα ήθελα το έθνος μας και η διεθνής κοινότητα να γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει αυστηρά τις απαιτήσεις του δικαίου της γειτονίας. Σταθήκαμε υπέρ της ειρήνης, της ελευθερίας, του διαλόγου, της δικαιοσύνης» είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.
«Παρά την εχθρική στάση του καθεστώτος που ανατράπηκε, υπερασπιστήκαμε τη διατήρηση της εδαφικής ακεραιότητας και της ενιαίας δομής της Συρίας. Φυσικά, δεν διστάσαμε ποτέ να υψώσουμε τη φωνή μας και να δείξουμε την αντίδρασή μας ενάντια στην αδικία, την παρανομία, την καταπίεση και τη σκληρότητα. Αυτό το έχουμε δηλώσει επανειλημμένα από την αρχή. Η ευαισθησία μας όσον αφορά τη Συρία δεν βασίστηκε ποτέ σε συμφέροντα. Ο συριακός λαός είναι αδελφός μας. Ποιος μπορεί να περιμένει από εμάς να γυρίσουμε την πλάτη στους γείτονές μας με τους οποίους μοιραζόμαστε σύνορα μήκους 910 χιλιομέτρων; Όταν ξέσπασε ο πόλεμος στη Συρία, η Τουρκία ήταν το πρώτο μέρος στο οποίο έτρεξε ο λαός της. Οι Σύροι αδελφοί και αδελφές μας χτύπησαν την πόρτα μας για να σώσουν τη ζωή τους. Φιλοξενήσαμε Σύρους μετανάστες, ο πληθυσμός των οποίων έφτανε κάποτε τα 3,7 εκατομμύρια, αλλά τώρα έχει μειωθεί στα 2,9 εκατομμύρια, για 13 χρόνια» συνέχισε ο Ερντογάν
«Πιστεύω ότι ο ισχυρός άνεμος της αλλαγής που επηρεάζει τη Συρία θα οδηγήσει σε ευεργετικά αποτελέσματα για όλο τον συριακό λαό, ιδίως για τους πρόσφυγες. Καθώς η Συρία αποκτά σταθερότητα, οι εθελοντικές, ασφαλείς και τακτικές επιστροφές θα αυξηθούν. Προκειμένου να αποτρέψουμε τη συσσώρευση που ήδη έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τα σημάδια της και να διευκολύνουμε την κυκλοφορία, ανοίγουμε την πύλη των συνόρων στο Yayladağı (στην περιφέρεια Χατάι) για τις διελεύσεις. Θα διαχειριστούμε τη διαδικασία εθελοντικής επιστροφής των προσφύγων με τρόπο που να είναι αντάξιος της ιστορίας, του πολιτισμού μας και των 13 χρόνων εξαιρετικής φιλοξενίας» είπε ακόμα ο Ερντογάν.
«Η Τουρκία δεν έχει μάτια για τα εδάφη και την κυριαρχία μιας άλλης χώρας. Ο μοναδικός σκοπός των διασυνοριακών μας επιχειρήσεων είναι η προστασία της πατρίδας και των πολιτών μας από τρομοκρατικές επιθέσεις. Ούτε το PKK και οι προεκτάσεις του στη Συρία ούτε το ISIS είναι συνομιλητές της χώρας μας. Η Συρία ανήκει στους Σύρους με τις θρησκευτικές τους ταυτότητες. Ο συριακός λαός είναι αυτός που θα αποφασίσει στη Συρία. Χρέος μας είναι να στηρίξουμε σθεναρά τις προσπάθειες να αναζωογονήσουν και να ξαναστήσουν τη χώρα τους στα πόδια της. Η Συρία, όπου όλοι οι Σύριοι, ανεξάρτητα από το αν είναι Άραβες, Τουρκμένοι, Κούρδοι, Σουνίτες, Αλεβίτες, Νουσαίοι ή Χριστιανοί, θα ζουν ειρηνικά, είναι ο μεγαλύτερος στόχος της Τουρκίας» ολοκλήρωσε τις δηλωσεις του ο Τούρκος πρόεδρος.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ζητά «υπομονή και επαγρύπνηση» στο ζήτημα επαναπατρισμού των Σύρων
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) ζήτησε σήμερα να επιδειχθεί «υπομονή και επαγρύπνηση» ως προς το θέμα του επαναπατρισμού Σύρων προσφύγων μετά την πτώση του καθεστώτος Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες συμβουλεύει να παραμείνει η προσήλωση στο θέμα των επιστροφών» και ελπίζει ότι οι εξελίξεις στο πεδίο να επιτρέψουν «επιτέλους εθελοντικές, ασφαλείς και βιώσιμες επιστροφές - με πρόσφυγες ικανούς να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις», τονίζει ο επικεφαλής της UNHCR Φίλιπο Γκράντι, σε ανακοίνωσή του.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Άναψαν τα φλας»: Πέρασαν με κόκκινο μετά από υπόδειξη αστυνομικού – Τι ισχύει με τα εξώδικα
• Τροχαίο με διπλοκάμπινο: Πώς συνέβη το ατύχημα - Η κατάσταση υγείας των δύο τραυματιών
• Έχετε κοινό κρυολόγημα ή μήπως hMPV; Πώς θα καταλάβετε τη διαφορά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις