ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συρία: Τα παιχνίδια εξουσίας και τα σενάρια για την επόμενη μέρα-Διασφάλιση του διεθνούς δικαίου ζητά η Λευκωσία

Συρία: Τα παιχνίδια εξουσίας και τα σενάρια για την επόμενη μέρα-Διασφάλιση του διεθνούς δικαίου ζητά η Λευκωσία

Ενώ τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων υποστηρίζουν ότι η Ρωσία χορηγεί άσυλο στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ-Άσαντ και στην οικογένειά του«για ανθρωπιστικούς λόγους», τα σενάρια μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και την ανάληψη εξουσίας από τους αντικαθεστωτικούς για την επόμενη μέρα, δίνουν και παίρνουν.

Τον πρώτο λόγο ωστόσο έχει η ισλαμιστική ομάδα που οδήγησε τους αντάρτες στην εξουσία η Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμς, υπό τον Αμπού Μοχαμάτ Αλ Τζολάνι, ο οποίος αν και καταβάλει προσπάθεια να δείξει ότι αλλάζουν τα πράγματα, η οργάνωση της οποίας ηγείται, θεωρείται από τον ΟΗΕ και από τις δυτικές κυβερνήσεις ως τρομοκρατική, αφού ο ίδιος πέρασε από τις τάξεις της Αλ Κάιντα.

Τα πέντε σενάρια

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το CNN Greece, το πρώτο σενάριο αναφέρεται σε δημιουργία της Δημοκρατίας της Συρίας ως συμμαχία της αντιπολίτευσης, με διάφορες φατρίες. Αν και μια τέτοια επιλογή δύσκολα μπορεί να πραγματοποιηθεί, θα υποστηριχθεί από την Τουρκία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τις Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς θα επιτρέψει τη διατήρηση της ακεραιότητας της Συρίας, σύμφωνα με αναλυτές.

Το δεύτερο σενάριο είναι η δημιουργία της Ισλαμικής Δημοκρατίας της Συρίας, με εκπροσώπους της Χαγιάτ Ταχρίρ Αλ Σαμς να αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της νέας εξουσίας. Σε αυτή την περίπτωση η Συρία θα κυβερνηθεί από εκπροσώπους των Σαλαφιστών «που δεν αισθάνονται εχθρότητα εναντίον του Ισραήλ ή των ΗΠΑ».

Το τρίτο σενάριο προβλέπει «ένα αντι-Σιιτικό κράτος ελεγχόμενο από το Ισραήλ» με αντίπαλο δέος το Ιράν που θα φέρει το τερματισμό της υλικοτεχνικής και στρατιωτικής υποστήριξης προς την αποδυναμωμένη Χεζμπολάχ.

Το τέταρτο σενάριο προτείνει τη δημιουργία μιας Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Συρίας υπό αμερικανική ηγεσία, όπως έγινε με τα Βαλκάνια.

Το πέμπτο σενάριο και χειρότερο είναι τη διάσπασή της και την αποσύνθεσή της. Αυτό γιατί αν η αντιπολίτευση και ο διεθνής παράγοντας δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία θα ενταθεί και πάλι οδηγώντας στη χώρα σε διάλυση.

Η Λευκωσία ζητά διασφάλιση του διεθνούς δικαίου

Σαφές μήνυμα για την ανάγκη σεβασμού της ενότητας, της εδαφικής ακεραιότητας και της κυριαρχίας της χώρας, έστειλε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης διατυπώνοντας τη θέση της Λευκωσίας αναφορικά με τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία. Όπως αναφέρει στην ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο «X» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «παρακολουθούμε στενά την εξελισσόμενη κατάσταση στη Συρία, με την απαραίτητη προσοχή. Η ενότητα, η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Συρίας πρέπει να γίνουν σεβαστές. Μια συμπεριληπτική και πολιτική μετάβαση με τάξη, υπό τους Σύρους, ευθυγραμμισμένη με το ψήφισμα 2254 των ΗΕ, είναι τώρα πιο απαραίτητα από ποτέ». Επισημαίνει ότι «πρέπει να γίνει σεβαστό το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Πρέπει να διασφαλιστεί η ειρήνη και η ασφάλεια όλων των Σύρων, συμπεριλαμβανομένων των μειονοτήτων. Η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Συρίας πρέπει να γίνει σεβαστή και να προστατευτεί». Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι «η σταθερότητα της Συρίας θα βοηθήσει στη δημιουργία αξιοπρεπών συνθηκών για την επιστροφή των Σύρων προσφύγων και καταλήγει πως «οι εξελίξεις στο ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικές και για την ασφάλεια της ΕΕ»

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ενώ οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και συζήτησαν για ενδεχόμενες επιπτώσεις τόσο στην περιοχή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής όσο και στην Ευρώπη, περιλαμβανομένου του ζητήματος της περιφερειακής ασφάλειας και του μεταναστευτικού. Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αντόνιο Κόστα, να περιλάβει στην ατζέντα του απερχόμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τις εξελίξεις στη Συρία.

Κίνδυνος για νέο προσφυγικό κύμα

Το ενδεχόμενο η κατάσταση στη Συρία να προκαλέσει νέο προσφυγικό κύμα, απασχολεί τόσο την Κύπρο, όσο και γενικότερα τις Ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία ξεκίνησε ήδη ο δημόσιος διάλογος γύρω από ένα τέτοιο ενδεχόμενο. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρακολουθεί στενά την ταχέως μεταβαλλόμενη κατάσταση στη Συρία. Δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί εάν αυτή η κατάσταση θα οδηγήσει σε μετακινήσεις προσφύγων στην περιοχή, ή έξω από αυτήν» δήλωσε Ανώτερος Αξιωματούχος.

Εγκαταλείπει την Δαμασκό ο Έλληνας Πρέσβης

Το προσωπικό της ελληνικής πρεσβείας αναμεσά τους και ο Πρέσβης αναμένεται να αναχωρήσουν σήμερα από τη Δαμασκό, για λόγους ασφαλείας. Μιλώντας αποκλειστικά στην ΕΡΤ, ο Έλληνας Πρέσβης Νικόλαος Πρωτονοτάριος είπε ότι η κατάληψη της Δαμασκού από τους αντάρτες έγινε στις 4 με πέντε η ώρα το πρωί. «Από τότε δεν έχουν σταματήσει οι πυροβολισμοί» ανέφερε. Όπως είπε, υπάρχει απαγόρευση της κυκλοφορίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Απεβίωσε άλλο ένα πρόσωπο - Στους 4 οι θάνατοι από γρίπη Α στην Κύπρο

• Φωτιές στο Λος Άντζελες: Στους 10 αυξήθηκαν οι νεκροί - Γιατί καίγεται η Καλιφόρνια και ποιος ευθύνεται

• Άκουσε πυροβολισμούς και είδε τα σκυλιά του νεκρά κάτοικος στην Πάφο - Έκλαιγε με λυγμούς - Δείτε βίντεο

• Εγγραφές Α'Δημοτικό: «Έσπασαν» τα τηλέφωνα στο κέντρο βοήθειας - Πόσες ηλεκτρονικές αιτήσεις σημειώθηκαν το πρώτο 24ωρο

• Αυτά είναι τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια παγκύπρια - Μικρές αυξήσεις στις τιμές καυσίμων -Πίνακες

• Νίκος Χριστοδουλίδης: Οι δημόσιες ευχές για τα γενέθλια της κόρης του και η παιχνιδιάρικη φωτογραφία



Έφτασε στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Δείτε βίντεο από την άφιξη του

Έφτασε στον Λίβανο ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Δείτε βίντεο από την άφιξη του

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης έφτασε σήμερα στον Λίβανο.  Θα συναντηθεί με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο κ. Joseph Aoun. Η εξέλιξη αυτή κρίνεται ιδιαιτέρως θετική για τον Λίβανο. Καθώς η χώρα επιχειρεί να επουλώσει τα πλήγματα της πολιτικής αβεβαιότητας, η ανάδειξη του νέου Προέδρου, έπειτα από χρόνια, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εισδοχή του Λιβάνου σε μια περίοδο σταθερότητας και προόδου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top