Για την ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Εθνικής Φρουράς, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και στο ζήτημα του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας αναφέρθηκε, ανάμεσα σε άλλα σε δηλώσεις του σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σε δηλώσεις του προσερχόμενος στο Risk Forum, στη Λάρνακα, και ερωτηθείς για το θέμα του αντιπυραυλικού συστήματος της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «καμία απολύτως δήλωση επί της ουσίας των κινήσεων που προβαίνουμε για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι θα κάνουμε και κάνουμε ό,τι είναι αναγκαίο για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο λόγω του γεγονότος ότι είμαστε χώρα υπό κατοχή, αλλά και ως κράτος μέλος της ΕΕ σε μια περιοχή ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας.
Θα πρέπει – και, επαναλαμβάνω, το πράττουμε συγκεκριμένα και μακριά από την επικαιρότητα – να ενισχύουμε την αποτρεπτική ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Είναι μέσα σε αυτό το πλαίσιο, για να πάω και σε ένα θέμα για το οποίο πρόσφατα ακούστηκαν διάφορα, που προβαίνουμε και σε ενέργειες σε σχέση με τις ΗΠΑ, σε σχέση με το ΝΑΤΟ. Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να είμαστε μέλος της βορειοατλαντικής συμμαχίας αποτρέπει την Εθνική Φρουρά, σε διάφορα επίπεδα, από το να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Και εμείς, ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα, έχουμε προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες, ειδικότερα με τις ΗΠΑ, για ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας, για ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς.
Έγιναν πολλά και ανακοινώθηκαν, το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και περισσότερα».
Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση από πλευράς Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «δεν θέλω να σχολιάσω τις αντιδράσεις της Τουρκίας. Η Τουρκία μπορεί να τοποθετείται όπως η ίδια κρίνει σωστό».
Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις για την απόφαση να δοθεί σε ιδιώτη για πέντε χρόνια, η διαχείριση της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν ο χρόνος για μας δεν ήταν κριτήριο, πολύ απλά δεν θα τερματίζαμε μια σύμβαση η οποία δεν οδηγούσε στον επιθυμητό στόχο. Είμαι σε επαφή με τον Δήμαρχο της Λάρνακας και χθες είχαμε τηλεφωνική επικοινωνία, ανταλλάξαμε και συγκεκριμένα μηνύματα, και με τον Υπουργό Μεταφορών συζητήσαμε χθες το θέμα και στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα υπάρξουν και κάποιες νέες ανακοινώσεις, πάντα σε συνεννόηση με τον Δήμο Λάρνακας, με τις Αρχές της πόλης, με μοναδικό στόχο να αξιοποιηθεί το λιμάνι και η μαρίνα προς όφελος πρωτίστως της πόλης της Λάρνακας. Άρα, να μην υπάρχει απολύτως καμιά ανησυχία».
Ερωτηθείς αν υπάρχει περίπτωση ακύρωσης της σύμβασης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «να αναμένουμε – δεν θα μιλήσω για ακύρωση – είμαστε εδώ για να πράξουμε ό,τι χρειάζεται πάντα προς όφελος της πόλης της Λάρνακας».
Ερωτηθείς αν θα είναι με μίσθωση ο ιδιώτης αυτός ή με συμβόλαιο, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είπε «να αναμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αν ο χρόνος για μας δεν ήταν κριτήριο, δεν θα προχωρούσαμε στον τερματισμό μιας σύμβασης που δεν οδηγούσε πουθενά. Ακριβώς επειδή μας ενδιαφέρει η άμεση ανάπτυξη που είναι σε συνδυασμό με τη μεγάλη ανάπτυξη που βλέπουμε στην πόλη της Λάρνακας και όλοι τη βλέπουν – είναι για αυτό τον λόγο που έχουμε και άλλους σχεδιασμούς σε σχέση με την πόλη της Λάρνακας – δεν θα τερματίζαμε τη συγκεκριμένη σύμβαση. Άρα, είμαστε σε επαφή για όλα τα θέματα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας».
Σε ερώτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ σε ένα φόρουμ που αποδεικνύει στη πράξη ότι παρά τα προβλήματα, τις προκλήσεις, τις διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα στη Μέση Ανατολή, μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Τα θέματα πολιτικής προστασίας, της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, όλα αυτά αποδεικνύουν την ανάγκη να συνεργαστούμε. Και το συγκεκριμένο φόρουμ – και θέλω να το χαιρετίσω- αποδεικνύει στην πράξη ότι, ναι, παρά τα προβλήματα μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις.
Σε σχέση με το τι γίνεται στη Συρία, παρακολουθούμε το θέμα πολύ προσεκτικά, είχα και χθες βράδυ αριθμό τηλεφωνικών επικοινωνιών με ηγέτες γειτονικών κρατών για να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα πρόκληση, η οποία, ναι, είναι ανησυχητική, όχι μόνο για την περιοχή, αλλά ευρύτερα και για την Ευρώπη.
Θα έχω την ευκαιρία, θα είμαι στις Βρυξέλλες, να μεταφέρω κάποια συγκεκριμένα μηνύματα για την ανάγκη να υπάρξει μια συλλογική αντίδραση από πλευράς της διεθνούς κοινότητας. Την ίδια στιγμή υπάρχουν και χώρες, χωρίς να θέλω να κατονομάσω σε αυτή τη φάση την οποιαδήποτε χώρα, που ευνοούν τέτοιου είδους αρνητικές εξελίξεις, θεωρώντας ότι θα αποκομίσουν τα όποια οφέλη. Θεωρώ ότι είναι μια εντελώς λανθασμένη προσέγγιση. Αυτή η κατάσταση είναι αρνητική για όλες τις χώρες της περιοχής και όχι μόνο».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τραγωδία στην Λεμεσό: Έχασε την ζωή του 59χρονος μετά από εργατικό ατύχημα
• Απεβίωσε άλλο ένα πρόσωπο - Στους 4 οι θάνατοι από γρίπη Α στην Κύπρο
• Αναζητείται ο δράστης από τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Η κατάσταση της υγείας του τραυματία
• Αιμιλία Κενεβέζου: Αυτό είναι το επόμενο επαγγελματικό της βήμα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις