«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων, είτε αριστερών, είτε δεξιών, είτε κεντρώων». Ένα διαχρονικό σύνθημα που αναφωνούσε ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την ημέρα της ανακήρυξης του με σκοπό να δείξει ότι θα δουλέψει για όλους και όχι για το κόμμα του.
Αυτό άλλαξε με την εκλογή του Νίκου Χριστοδουλίδη. Ήταν μια νέα εποχή για την Κυπριακή Δημοκρατία, αφού για πρώτη φορά ένοικος του Προεδρικού ήταν ανεξάρτητος και όχι κομματικός υποψήφιος.
Με την εκλογή Νίκου Χριστοδουλίδη μπήκαμε σε αχαρτογράφητα νερά. Για πρώτη φορά βρέθηκε στο Προεδρικό ανεξάρτητος υποψήφιος και για πρώτη φορά τα μεγάλα κόμματα βρέθηκαν σε αυτή τη θέση. Πώς θα αντιδρούσαν τα μεγάλα κόμματα; Κανείς δεν γνώριζε τότε, σήμερα όμως, σχεδόν 2 χρόνια μετά, οι προθέσεις είναι φανερές.
Έκανε λάθη ο Νίκος Χριστοδουλίδης; Έκανε. Έκανε σωστά ο Νίκος Χριστοδουλίδης; Έκανε. Όμως ποιος τα λογαριάζει σωστά όταν τα κόμματα έχουν τη ζυγαριά;
Η δημοτικότητα του Προέδρου και της κυβέρνησης πέφτει. Λογικό, όταν καθημερινά βομβαρδίζεται από όλα τα κόμματα χωρίς να υπάρχει αντίλογος. Χρειάζεται να βελτιωθεί ώστε η Κύπρος να πάει μπροστά; Φυσικά, αλλά για να γίνει αυτό χρειάζεται και η συνεργασία των κομμάτων.
Άλλο η αντιπολίτευση και άλλο η στείρα κριτική. Άλλο ο μηδενισμός και άλλο η εποικοδομητική συζήτηση. Φανταστείτε ότι κόμμα που κυβέρνησε για 10 χρόνια ανακάλυψε σήμερα τα προβλήματα. Οι προθέσεις είναι πλέον φανερές. Η αποδόμηση του κράτους θα πλήξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και αυτός είναι ο στόχος. Είναι ίσως και αυτό ένα μήνυμα των κομμάτων προς τους ψηφοφόρους: «Χωρίς εμάς στην εξουσία όλα καταρρέουν».
Οι τελευταίες απεργίες δεν είναι άσχετες με αυτή την προσπάθεια. «Έχουμε να δούμε εδώ και χρόνια απεργία των γιατρών», είπε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΥΚΙ, Σωτήρης Κούμας και ενώ ΣΕΚ και ΠΕΟ απειλούν ταυτόχρονα την οικονομία με την απεργία στον κλάδο του έτοιμου σκυροδέματος. Ποιοι ελέγχουν τελικά τις Συντεχνίες; Ρητορικό το ερώτημα…
Εάν η απεργία στο σκυρόδεμα γινόταν επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη ο τότε Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου στις πρώτες 48 ώρες θα έβλεπε την ηγεσία της ΣΕΚ και θα έλυνε το πρόβλημα. Θα το έλυνε για το καλό του κράτους και για το καλό των εργαζομένων; Προφανώς όχι, αφού εάν αυτός ήταν ο στόχος θα το έπραττε και σήμερα. Δεν είναι μυστικό εξάλλου, αφού ο ίδιος το παραδέχθηκε σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Είπε ότι διαφωνούσε σε πολλά με την διακυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, αλλά δεν μπορούσε να μιλήσει γιατί από τη μια ήταν κυβερνών κόμμα και από την άλλη θα είχε πρόβλημα το κράτος. Ταυτόχρονα εάν ο Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρούσε πως θα ήταν κακό για τον τόπο η εξουθενωτική κριτική από τον ίδιο στην διακυβέρνηση Αναστασιάδη έστω και αν έβλεπε σοβαρά λάθη, τότε γιατί αυτή η πρακτική κάνει καλό σήμερα; Μήπως επειδή κάνει κακό στον τόπο, αλλά καλό στο κόμμα και στον ίδιο; Ρητορικό το ερώτημα…
Στην τελική ποια είναι η διαφορά στην διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη; Στις προηγούμενες κυβερνήσεις τα προβλήματα έμπαιναν και έμεναν κάτω από το χαλί, αφήνονταν εκεί και ποτέ δεν επιλύονταν επειδή ακριβώς υπήρχαν αυτοί οι κομματικοί μηχανισμοί που για το καλό του κόμματος υπερασπίζονταν την διακυβέρνηση ακόμη και σε σκάνδαλα.
Το θετικό σε όλο αυτό είναι πως με ανεξάρτητο Πρόεδρο τα προβλήματα ούτε μένουν κάτω από τα χαλιά, ούτε για το καλό των κομμάτων θα θυσιάζεται ο τόπος με τη σιωπή και την ανοχή των μεγάλων. Είναι φυσικό επακόλουθο. Όταν δεν εξυπηρετείς το κόμμα μην περιμένεις και «εξυπηρέτηση».
Ας πέφτει η δημοτικότητα του Προέδρου, αλλά τουλάχιστον έτσι θα λύνονται τα προβλήματα. Ίσως χρειαζόταν τελικά όλο αυτό για το καλό του τόπου….
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
• Ντύθηκε στα «άσπρα» το Τρόοδος: Επί ποδός η Αστυνομία για την ασφάλεια των οδηγών - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις