Την ανησυχία της για τη σημερινή αναβολή συζήτησης στη Βουλή των Αντιπροσώπων επί των θεμάτων ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Κύπρο και δημιουργίας ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων από τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας εξέφρασε η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Αθηνά Μιχαηλίδου, σε δηλώσεις της μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου.
Σύμφωνα με την κ. Μιχαηλίδου, ο τομέας της ανώτερης εκπαίδευσης αποτελεί σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης του τόπου και για τον λόγο αυτό η Κυβέρνηση έχει θέσει το θέμα της αναβάθμισης και της βελτίωσης της ανώτερης εκπαίδευσης ως μια από τις σημαντικές της δράσεις στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, εργαζόμενη συστηματικά από την πρώτη στιγμή προς αυτή την κατεύθυνση.
"Προς υλοποίηση της στρατηγικής μας, η οποία τέθηκε ήδη σε δημόσια διαβούλευση, ολοκληρώνεται και θα περάσει πολύ σύντομα από το Υπουργικό Συμβούλιο, έχουμε ήδη καταθέσει από το καλοκαίρι δύο σημαντικά νομοσχέδια, τα οποία δίνουν ώθηση στην ανώτερη εκπαίδευση", συνέχισε η Υπουργός, προσθέτοντας ότι το έναν αφορά στην ίδρυση παραστημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα και το άλλο στο να επιτραπεί στα δημόσια πανεπιστήμια να προσφέρουν και ξενόγλωσσα προπτυχιακά προγράμματα.
Συμπλήρωσε ότι για το πρώτο θέμα ήδη η νομοθεσία επιτρέπει την ίδρυση παραστημάτων ξένων πανεπιστήμιο και αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι να ελεγχθεί ο τρόπος, δεδομένου του ενδιαφέροντος από ξένα πανεπιστήμια, κυρίως από την Ελλάδα.
«Αυτό που κάνουμε δηλαδή είναι να ρυθμίζουμε το νομοθετικό πλαίσιο, το πώς θα έρθουν και ποια κριτήρια θα ισχύσουν. Άρα βάλαμε όσο πιο αυστηρά κριτήρια γίνεται, ώστε να έχουμε έλεγχο, στοχευμένη λειτουργία αυτών των παραρτημάτων, όσο το δυνατόν πιο αυστηρή νομοθεσία, και κυρίως δίνουμε έκταση στην ποιότητα», σημείωσε σχετικά.
Είπε επίσης ότι ο φορέας ΔΙΠΑΕ είχε θέσει στη συζήτηση που έγινε εδώ και αρκετούς μήνες και το θέμα της εγγυητικής, το οποίο, όπως ανέφερε, συζητήθηκε και με τους βουλευτές, αλλά και με τη Νομική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων διαφάνηκε ότι το μόνο κώλυμα που υπήρχε ήταν το θέμα της καταβολής ως συμπληρωματικού όλων των άλλων ασφαλιστικών δικλείδων που είχαν μπει στη νομοθεσία, εγγυητικής 2 εκατομμυρίων.
«Αυτό απορρίπτεται από το Υπουργείο μας γιατί φέρνει σε δυσμένεια συγκεκριμένα πανεπιστήμια, όπως τα δημόσια της Ελλάδας για παράδειγμα, και είπαμε ότι αυτό χρειάζεται πολύ προσεκτική ρύθμιση. Δεν μπορούμε απλά να αντιγράφουμε τη νομοθεσία της Ελλάδας και να τη φέρουμε στην Κύπρο, γιατί αυτό ισχύει μόνο στην Ελλάδα. Είχαμε πει ότι σε μεταγενέστερο στάδιο θα έρθουμε με τροποποίηση των κανονισμών λειτουργίας όλων των ιδιωτικών πανεπιστημίων και των παραρτημάτων και μετά από κοστολόγηση και μια μελέτη να θέσουμε το θέμα της εγγυητικής εάν αυτό είναι τόσο σημαντικό», τόνισε σχετικά.
Πρόσθεσε πως παρότι το θέμα της ίδρυσης παραρτημάτων ήταν πολυσυζητημένο, καθώς συζητήθηκε για τέταρτη φορά στη Βουλή, με την ίδια προσωπικά, όπως σημείωσε, να έχει παραστεί τρεις φορές στη Βουλή για αυτό το θέμα, υπήρξε ενημέρωση ότι αυτό παίρνει ξανά αναβολή για μεταγενέστερο χρονικό διάστημα.
«Αυτό μας ανησυχεί, δεν αντιλαμβανόμαστε σε τι θα εξυπηρετήσει η αναβολή, γιατί δεν τοποθετούνται τα κόμματα, και θα θέλαμε να προχωρήσει η κατ’ άρθρον συζήτηση και στη συνέχεια να πάει στην Ολομέλεια για να αναλάβει και ο καθένας την ευθύνη του», υπογράμμισε η κ. Μιχαηλίδου.
Όσον αφορά στα ξενόγλωσσα προγράμματα, είπε ότι πρόκειται για ένα ακόμα πιο σημαντικό θέμα, υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να στερούμε από τα δημόσια πανεπιστήμιά μας αυτήν την προοπτική και την ευκαιρία, αφού μιλούμε πια για την ανάγκη διεθνοποίησης της ανώτερης εκπαίδευσής μας».
Τόνισε επίσης ότι το Υπουργείο επιθυμεί τη βελτίωση της ανώτερης εκπαίδευσης και εξέφρασε την απορία σε τι εξυπηρετούν όλες αυτές οι καθυστερήσεις, σημειώνοντας ότι το θέμα των ξενόγλωσσων δεν έχει μπει καθόλου σε χρονοδιάγραμμα, παρόλο που έχει συζητηθεί αρκετά.
«Δεν μπορούμε να πηγαίνουμε πίσω στο παρελθόν για να ανακαλούμε συζητήσεις που έγιναν το 2018. Εμείς πάμε μπροστά, θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία ανάπτυξης στα παιδιά μας πρώτα από όλα, στον τόπο μας. Άρα θέλουμε πραγματικά ο τομέας της ανώτερης εκπαίδευσης να συνεισφέρει στον τόπο μας ποιοτικά και θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες. Συνεπώς, η έκκλησή μας είναι ένα συμπεριφερθούμε όλοι υπεύθυνα και να προχωρήσουμε, δίνοντας ευκαιρίες στην ανώτερη εκπαίδευση, στη βάση της στρατηγικής μας, να προχωρήσει και να επιτελέσει το ρόλο που πρέπει να επιτελεί στοχευμένα, ελεγχόμενα και στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων ποιότητας», τόνισε.
Ερωτηθείσα αν δόθηκε κάποια εξήγηση για αυτή την αναβολή και αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα ή προθεσμία από την πλευρά της κυβέρνησης, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι οι καθυστερήσεις, το να συζητείται αρκετό καιρό κάτι και να ξέρουμε και ακριβώς ποιο είναι το αντικείμενο συζητήσεων, όπως στην περίπτωση των παραρτημάτων που είναι η εγγυητική, είναι κάτι το ανησυχητικό.
Είπε επίσης για το θέμα των ξενόγλωσσων προγραμμάτων ότι έγινε μια συζήτηση δύο και τρεις φορές, προσθέτοντας ότι είναι καιρός από πλευράς Βουλής να δώσουν και γραπτώς αν έχουν κάποιες ανησυχίες ή απόψεις για να τοποθετηθεί το Υπουργείο και να προχωρήσει η διαδικασία.
«Για αυτό λέω ότι δεν γνωρίζουμε αν υπάρχει κάτι άλλο εδώ. Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι η καθυστέρηση δεν εξυπηρετεί κανέναν, απλά δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε με τις δράσεις που έχουμε θέσει για την ανώτερη εκπαίδευση», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ουκρανία: Οι ΗΠΑ κλείνουν την πρεσβεία στο Κίεβο μετά από πληροφορίες για αεροπορική επίθεση
• Προσέγγισε διανομέα φαγητού με μοτοσικλέτα και του έκλεψε το τσαντάκι - Νέο περιστατικό στη Λεμεσό
• Ο Αντρέας Γεωργίου έγραψε τραγούδι για τη Eurovision
• Πως το τηγανισμένο λάδι «χάρισε» πολλές χιλιάδες ευρώ σε σχολεία της Κύπρου – Η κίνηση του ΥΠΑΝ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις