Ευθύνη του Λονδίνου οι αιτούντες άσυλο στις Βάσεις, λένε τα ΗΕ
Ευθύνη της βρετανικής πλευράς είναι η μετεγκατάσταση των 114 προσφύγων που έφτασαν στο έδαφος της βρετανικής βάσης Ακρωτηρίου, σύμφωνα με δήλωση της Υπάτης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR) που αναπαράγει ο βρετανικός Τύπος.
Η θέση της υπηρεσίας των Ηνωμένων Εθνών αντικρούσει την τοποθέτηση του βρετανικού Υπουργείου Άμυνας που την Τετάρτη δήλωνε πως η ευθύνη του χειρισμού της υπόθεσης των προσφύγων αφορά τις Αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τόσο τα Ηνωμένα Έθνη όσο και η βρετανική κυβέρνηση επικαλούνται για τις φαινομενικά αντίθετες ερμηνείες της υπόθεσης συναφή συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Βρετανίας από το 2003.
Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το Μνημόνιο Συναντίληψης του 2003 ορίζει ότι η νομική ευθύνη για τη διαχείριση των αιτούντων άσυλο που φθάνουν απευθείας σε έδαφος των Βρετανικών Βάσεων ανήκει στη βρετανική πλευρά. Υπάρχει πρόνοια εκχώρησης της δικαιοδοσίας εξέτασης των αιτήσεων ασύλου στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά εκ μέρους των Βρετανών και έναντι αποζημίωσης από τις Βάσεις.
Το ότι η ευθύνη και το κόστος χειρισμού της υπόθεσης αφορά τη βρετανική πλευρά, ακόμα και αν χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι και η θέση της UNHCR, σύμφωνα με τη δήλωση που μεταφέρει η εφημερίδα Guardian. Η ίδια υπηρεσία αναφέρει ότι έχει προσφερθεί να μεσολαβήσει στις υπό εξέλιξη διαβουλεύσεις μεταξύ κυπριακής και βρετανικής πλευράς.
Πάντως, μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης η Υπάτη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες ανέφερε ότι δεν είχε επισκεφθεί τους 114 ανθρώπους για να διαπιστώσει τις ανάγκες τους επειδή βρίσκονταν σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Τα Ηνωμένα Έθνη προσθέτουν ότι οι αιτούντες άσυλο πρέπει να έχουν μετεγκατασταθεί εντός ενός έτους από την αποσαφήνιση του νομικού τους καθεστώτος.
Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που παρόμοιο περιστατικό καταγράφηκε στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο ήταν το 1998. Τότε 75 Κούρδοι πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία είχαν φτάσει στο Ακρωτήρι.
Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες, όπως αναφέρει το BBC, δεν έχουν δει τις αιτήσεις του για άσυλο να εγκρίνονται από τις βρετανικές Αρχές. 21 εξ αυτών παραμένουν έκτοτε στις πρώην στρατιωτικές εγκαταστάσεις εντός των ορίων της βρετανικής βάσης της Δεκέλειας όπου είχαν μεταφερθεί. Σύμφωνα με την Daily Mail, σήμερα διαβιούν εκεί 67 άνθρωποι, μαζί με παιδιά που έχουν γεννηθεί και συγγενείς που κατέφτασαν αυτά τα 17 χρόνια.
Μία άλλη πτυχή της υπόθεσης που απασχολεί τους Βρετανούς είναι αυτή της ασφάλειας. To Sky News επικαλείται «πηγή» από την Κύπρο που επικρίνει το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας για το γεγονός ότι δεν εντόπισε και δε σταμάτησε τους πρόσφυγες πριν φτάσουν στην ακτή του Ακρωτηρίου. «Τι θα γινόταν αν επρόκειτο για μια μικρότερη ομάδα μελών του Ισλαμικού Κράτους με στόχο μια επίθεση;» ρωτά η πηγή του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες
• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα
• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις
• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις