Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, ένας εκ των βουλευτών που αποτελούν το «σκληρό» ΔΗΚΟ, στη συνέντευξή του στο «T» εκφράζει μεταξύ άλλων την έντονη ανησυχία του αναφορικά με τα όσα δρομολογούνται στο κυπριακό. Αξιολογεί επίσης τη διακυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη και τις σχέσεις του κόμματός του με την κυβέρνηση, στην οποία το ΔΗΚΟ όπως αναφέρει, έχει μηδαμινή συμμετοχή. Την ίδια ώρα, υποδεικνύει πως αν το κόμμα του ξεφύγει από τις θέσεις τις οποίες πρεσβεύει κυρίως στο κυπριακό, τότε παύει και ο λόγος ύπαρξής του ΔΗΚΟ.
Ερ: Πώς βλέπετε τις τρέχουσες εξελίξεις στο κυπριακό; Είστε ικανοποιημένος από την κινητικότητα οποία παρατηρείται ενόψει και της αναμονής για σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης;
Απ:Οι τρέχουσες εξελίξεις σε συνάρτηση με δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για «τολμηρές αποφάσεις» καθώς και οι δηλώσεις του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών «για έλλειψη πολιτικής γενναιότητας», η συναίνεση της Κυβέρνησης για συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας στο άτυπο συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δημιουργούν ανησυχίες περισσότερο γιατί αυτές οι δηλώσεις και ενέργειες γίνονται χωρίς να δικαιολογείται το νόημα και η καθαρότητα των ενεργειών και αφήνονται σκιές να αιωρούνται.
Το πως λειτουργεί το βαθύ κράτος της Τουρκίας, διαπιστώνω ότι δεν το έχει αντιληφθεί η σχολή σκέψης διαχείρισης της κυβέρνησης και αν το παρακολουθεί.
Η Βρετανία κινεί τα νήματα και επεξεργάζεται τον τρόπο διαχωρισμού των συνομιλιών, στήνοντας τρία χωριστά τραπέζια και κατηγοριοποιώντας τις συνομιλίες σε κατηγορίες Ασφάλεια – Εγγυήσεις – Διακυβέρνηση, αυτό δηλαδή που επιδιώκει η Τουρκία, μέσω Γ.Γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.
Ερ:Πως αξιολογείτε τη διακυβέρνηση Χριστοδουλίδη;
Απ: Καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο, ως υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέβασε πολύ ψηλά τον πήχη και παράλληλα τις προσδοκίες του λαού που τον εμπιστεύτηκε και ανέμενε μια διαχείριση για ένα κράτος δικαίου, μακριά από ενέργειες, που θύμιζαν το παρελθόν.
Δυστυχώς, αυτές οι προσδοκίες διαψεύστηκαν σε πολύ σύντομο διάστημα, κάτι που προκαλεί θλίψη και το διαπιστώνουν όλοι μέσα από τις δημοσκοπήσεις, που ασφαλώς δεν είναι τυχαίο όλες να παρουσιάζουν αριθμό αρνητικό σε ποσοστά που αφορούν την εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση.
Ερ: Είστε εκ των τριών βουλευτών του λεγόμενου σκληρού ΔΗΚΟ. Ποια η σχέση σας με τον Πρόεδρο του κόμματος Νικόλα Παπαδόπουλο;
Απ: Ο χαρακτηρισμός που αποδίδεται δεν είναι γιατί υπάρχει κάτι που να μας διαφοροποιεί από τις πάγιες θέσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, το αντίθετο, παραμένουμε πιστοί στις θέσεις και αρχές του κόμματος.
Πιο παλιά, μας χαρακτήριζαν ως απορριπτικούς, κάτι που πάλι μας εύρισκε αντίθετους, γιατί αυτό που εμείς ζητούμε είναι όπως τα δίκαια και τα δικαιώματα του λαού μας θέλουμε να είναι τα ίδια με όλους τους λαούς και τις χώρες όπου το διεθνές δίκαιο λειτουργεί κατά απόλυτο δημοκρατικό τρόπο και ασφαλώς επειδή σε κανένα σημείο δεν διαφοροποιηθήκαμε από τις πάγιες θέσεις του κόμματος μας και σε κανένα σημείο δεν υπήρξε αντίθετη τοποθέτηση του Προέδρου ως προς το τι λέμε.
Ερ: Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα κυριότερα λάθη στη συνεργασία ΔΗΚΟ-Κυβέρνησης Χριστοδουλίδη;
Απ:Το ουσιαστικότερο λάθος που εντοπίζω είναι το ότι δεν υπάρχει συζήτηση με το Δημοκρατικό Κόμμα, για τις οποιεσδήποτε θέσεις, αποφάσεις, νομοσχέδια που ανακοινώνει η κυβέρνηση. Καμία επαφή εξ΄ όσων γνωρίζω δεν γινόταν μέχρι και πρόσφατα τουλάχιστον, κάτι που καταδεικνύεται όταν παρουσιάζονται νομοσχέδια προς συζήτηση στη Βουλή και ανακοινώσεις εν αγνοία μας, καθώς και διορισμοί.
Για τους παραπάνω λόγους, έχω προτείνει ακριβώς μετά τις πρόσφατες εκλογές, να γίνει επαναξιολόγηση της συμμετοχής του Δημοκρατικού Κόμματος στην κυβέρνηση.
Ερ: Πόσο μεγάλο είναι το κόστος που καλείται το κόμμα σας να πληρώσει, λόγω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση;
Απ: Το κόστος της συμμετοχής έχει ήδη εκφραστεί μέσα από τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών, καθώς το Δημοκρατικό Κόμμα λαμβάνει το μεγαλύτερο κόστος των λαθών της κυβέρνησης.
Δεν είναι πρέπων και προς τη σωστή κατεύθυνση να ανακοινώνονται κατ’ επανάληψη διορισμοί από τον περιβάλλοντα χώρο του ΔΗΣΥ και την ίδια ώρα η συμμετοχή του ΔΗΚΟ να είναι μηδαμινή.
Ερ: Ποιο είναι το μέλλον του ΔΗΚΟ κατά την δική σας άποψη και αν πιστεύετε ότι σήμερα έχει χάσει τον προσανατολισμό του κυρίως στο κυπριακό;
Απ: Ο προσανατολισμός του ΔΗΚΟ παραμένει στις θέσεις του όσον αφορά τις συνεδριακές αποφάσεις του, κάτι που με βρίσκει απόλυτα ικανοποιημένο και με βάση αυτές τις αποφάσεις όλοι μας έχουμε εκλεγεί και τυχόν διαφορετικές τοποθετήσεις είναι αυτές που ξεφεύγουν από τις συνεδριακές αποφάσεις.
Ερ: Πιστεύετε ότι θα πληρώσετε κόστος λόγω της έντονης κριτικής την οποία ασκείτε κατά καιρούς, είτε στην ηγεσία του κόμματος, είτε στην κυβέρνηση;
Απ: Η υπενθύμιση των θέσεων, δηλώσεων, όπως για παράδειγμα ότι δεν αποδεχόμαστε το τι περιλαμβάνει το πλαίσιο Γκουτέρες, δεν είναι κριτική, αλλά διασαφήνιση ότι παραμένουμε πιστοί σ’ αυτά που πρεσβεύουμε.
Το Δημοκρατικό Κόμμα και όσοι το εκπροσωπούν και δηλώνουν πιστοί στη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορεί να μεταλλαχθεί, γιατί αν γίνει αυτό, παύει να υπάρχει και ο λόγος ύπαρξής του.
Όσον αφορά το ερώτημα αν «πληρώνω κόστος λόγω της κριτικής», σε καμία περίπτωση δεν έχω αντιληφθεί κάτι τέτοιο, γιατί μέσω εμένα και όλων των συναγωνιστών, εκφράζουμε αυτά που πρεσβεύει ο κόσμος του Δημοκρατικού Κόμματος.
Ερ: Θα είστε υποψήφιος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές;
Απ: Δεν είναι κάτι που με απασχόλησε μέχρι σήμερα, άλλωστε έχει μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι τις εκλογές που μεσολαβεί και ο χρόνος μου αφιερώνεται εις το να εξασκώ τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα, και η δράση και τα έργα μου να εκτιμώνται από τους πολίτες, και αυτό φαίνεται μέσα από τις δημοσκοπήσεις που με έχουν κατατάξει στην πρώτη θέση στην επαρχία μου, κάτι που μου δημιουργεί ικανοποίηση γιατί οι Λαρνακείς αναγνωρίζουν την προσφορά μου.
Ερ: Ως βουλευτής της επαρχίας Λάρνακας αναμένετε ότι θα προχωρήσει το ζήτημα για τη δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη;
Απ: Η δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών στη Λάρνακα δεν είναι κάτι που ανακάλυψα με την εκλογή μου, αλλά με απασχολούσε από πολλά χρόνια πριν, μέσω άλλων αξιωμάτων που κατείχα και προώθησα το όλο θέμα για πρώτη φορά επί υπουργίας του μακαριστού Άκη Κλεάνθους.
Έκτοτε, σε μια μοναχική πορεία, με έντονη δραστηριότητα και ειδικότερα μετά την εκλογή μου ως μέλος του Κοινοβουλίου, ασχολήθηκα επισταμένα με εκατοντάδες άρθρα και αλληλογραφία με Προέδρους, Υπουργούς και άλλες εμπλεκόμενες υπηρεσίες καθώς και με την εγγραφή του θέματος από μέρους μου, στην αρμόδια Επιτροπή Παιδείας της Βουλής.
Σε πάρα πολλές περιπτώσεις που ανακοινώνονταν δήθεν τελικές αποφάσεις, επισήμανα ότι κάτι τέτοιο δεν υφίστατο, παρόλο του ότι επιχείρησαν να με διαψεύσουν, αλλά στη συνέχεια τα γεγονότα επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες μου και όσοι επιχείρησαν το αντίθετο, διαψεύστηκαν στην πορεία.
Αυτό που γίνεται σήμερα, δεν είναι ακριβώς οι αρχικοί, οι δεύτεροι ή οι τρίτοι στόχοι που θα θέλαμε στη Λάρνακα, αλλά τουλάχιστον προσδοκώ, ότι λόγω της έντονης ανησυχίας που ήδη μεταφέρονται παράλληλα με τις δικές μου ανησυχίες και από άλλους, αναμένω ότι το έργο έστω σε κάποιο σημείο, θα προχωρήσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Junior Eurovision 2024: Η Γεωργία μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού - Η θέση που πήρε η Κύπρος
• Τριπλό θανατηφόρο: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες από το σημείο - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις