Η ακαταστασία, όσο κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, συνδέεται με την ψυχική υγεία
H ψυχική υγεία είναι κάτι που μας απασχολεί έντονα το 2024. Και μαζί της, οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να επηρεάσουμε θετικά τον εσωτερικό μας κόσμο, είναι πάνω-πάνω στις προτεραιότητες μας. Για τους περισσότερους από εμάς, πάντως, φαίνεται πως η οργάνωση και η τακτοποίηση του χώρου, μας βοηθάει πολύ ψυχολογικά. Αυτό, το αποδεικνύουν και οι έρευνες.
Η ακαταστασία, όσο κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε, συνδέεται με την ψυχική υγεία. Γιατί; Γιατί μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας, γενικότερα. Ένα ακατάστατο περιβάλλον επιφέρει κακή μνήμη, κακή διατροφή, κυκλοθυμία και μειωμένο έλεγχο. Επιστημονικά, η ακαταστασία συνδέεται με την αυξημένη παραγωγή κορτιζόλης – η ορμόνη του στρες, κάτι που σημαίνει πως όταν ένας άνθρωπος ζει σε ακατάστατο περιβάλλον, έχει και περισσότερο άγχος.
Αν και μέχρι στιγμής είναι δύσκολο να υπολογισθεί ποσοτικά, η ακαταστασία και η αποδιοργάνωση φέρνουν και απώλεια παραγωγικότητας. «Ο μέσος άνθρωπος πιθανότατα χάνει το 5 τοις εκατό του χρόνου του λόγω αποδιοργάνωσης. Πάρε τον ετήσιο μισθό σου, πολλαπλασίασέ τον επί 5 τοις εκατό και μπορείς να μετρήσεις τι μπορεί να σου κοστίσει η αποδιοργάνωση», λέει ο Ντάνιελ Λέβιτιν, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Mc Gill του Καναδά.
Τα ψυχικά και σωματικά οφέλη της οργάνωσης
Ό,τι αρνητικό δημιουργεί η ακαταστασία, μπορεί να το «διορθώσει» η οργάνωση. Τουλάχιστον, αυτό υποστηρίζει ο Τζόζεφ Φεράρι, διακεκριμένος καθηγητής Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο De Paul και ένας από τους πιο διάσημους μελετητές πάνω στην έρευνα σχετικά με την ακαταστασία. Η οργάνωση, κάνει έναν άνθρωπο να αισθάνεται λιγότερο εξαντλημένος, πιο παραγωγικός και με βελτιωμένο βιοτικό επίπεδο.Ξέρουμε, είναι εύκολο να αποθαρρυνθείς εάν έχεις να οργανώσεις ένα ακατάστατο σπίτι. Αλλά, η οπτική είναι αυτό που μετράει. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το να ξεκινάς από τα μικρά πράγματα, είναι το παν. «Είναι εύκολο να αποθαρρυνθείς αν πρέπει να αντιμετωπίσεις ένα ακατάστατο δωμάτιο ή ακόμα και μια ντουλάπα, έτσι καλύτερα θα είναι για να έχετε κάποια επιτυχία, να ξεκινήσετε από κάτι μικρό όπως ένα συρτάρι ή ένα ντουλάπι κουζίνας», λέει η Ναταλί Ντατίλο, κλινική ψυχολόγος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ με έδρα την Βοστώνη. Επίσης, προτρέπει, για να κάνουμε την διαδικασία πιο ευχάριστη να ακούμε κατά τη διάρκεια αυτής της ασχολίας, μουσική ή ένα ηχητικό βιβλίο.
ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Γιος μαχαίρωσε τον πατέρα του στο πόδι - Όλα ξεκίνησαν για ένα κινητό τηλέφωνο
• Ταξίδια στη Βρετανία: Τι πρέπει να προσέξουν οι επισκέπτες - Πόσο θα επηρεάσει τους Κύπριους
• «Πάμε εξπρές»: Επεκτείνεται το ωράριο αργά το βράδυ - Όλες οι λεπτομέρειες
• Θλίψη στον εκπαιδευτικό κόσμο της Κύπρου για τον θάνατο της Ρέας Παπαγεωργίου
• Τζόκερ: Στην Κύπρο το τυχερό δελτίο - Πόσα κέρδισε και πού παίχτηκε
• Ντόναλντ Τραμπ: Έκανε τον Έλον Μασκ υπουργό Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας των ΗΠΑ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις