Φεγγάρι με φωτοστέφανο: Το εντυπωσιακό παράξενο φαινόμενο που αντίκρυσαν Κύπριοι το βράδυ της Δευτέρας - Φωτογραφία

Φεγγάρι με φωτοστέφανο: Το εντυπωσιακό παράξενο φαινόμενο που αντίκρυσαν Κύπριοι το βράδυ της Δευτέρας - Φωτογραφία

Ενα εντυπωσιακό και ταυτόχρονα παράξενο φαινόμενο αντίκρυσαν το βράδυ της Δευτέρας, πολίτες στην Κύπρο.

Ένα φεγγάρι γύρω από το οποίο είχε σχηματιστεί ένα «δαχτυλίδι - στεφάνι».

Πολίτες ανέβασαν φωτογραφίες στην σελίδα ΚΑΙΡΟΦΙΛΟΙ ΚΥΠΡΟΣ.

Φωτογραφίες: Μάριος Γρηγορίου , Αννα Φιλιππίδου Σολωμού

Τί είναι όμως αυτό το φαινόμενο;

Το στεφάνι που έχει σχηματιστεί γύρω από το φεγγάρι είναι γνωστό και ως Άλως (halo) στη μετεωρολογία.

Άλως ονομάζεται το οπτικό φαινόμενο που προκαλείται από τη διάθλαση και ανάκλαση του ηλιακού ή σεληνιακού φωτός πάνω στους παγοκρυστάλλους των νεφών. Οι κρύσταλλοι ενεργούν σαν πρίσματα που παραμορφώνουν το φως και το κάνουν να φαίνεται σαν στεφάνι γύρω από τη Σελήνη.

Και επειδή βασική προϋπόθεση είναι η ύπαρξη παγοκρυστάλλων, τα νέφη που μπορούν να προκαλέσουν το φαινόμενο αυτό βρίσκονται σε ύψος πάνω από 6.000μ. Τέτοια νέφη είναι τα λεγόμενα ανώτερα ή θυσανοστρώματα (Cirrostratus).

Με τον όρο «άλως» παρατηρούνται πολλά φαινόμενα ατελή, κύρια όμως εικόνα της άλω είναι εκείνη που παρατηρείται ως μέγας κύκλος σε απόσταση (ακτίνα) 22° έως 46° από το κέντρο της πηγής (Ηλίου ή Σελήνης). Στη πρώτη περίπτωση ο κύκλος έχει χρώμα λευκό, όταν όμως είναι έντονο το φαινόμενο το εσωτερικό είναι ερυθρό με διάφορες χρωματικές ζώνες (πορτοκαλί, κίτρινη και σπανίως πράσινη) προς το εσωτερικό. Πολύ σπάνια παρατηρείται και κυανή εξωτερική άλως.

Το μέρος του Ουρανού που περικλείει η άλως είναι πάντα ασθενέστερα φωτιζόμενο σε σχέση με την υπόλοιπη έκταση. Ανάλογα όμως της θέσης του Ήλιου ή της Σελήνης, το φαινόμενο της άλω μπορεί να συνοδεύεται και με άλλα συναφή φαινόμενα όπως στήλες, φωτεινός σταυρός, περιζενιθιακό τόξο κ.ά.

Γενικά το φαινόμενο αυτό ανήκει στις «υφεσιακές» καταστάσεις δηλαδή όταν ακολουθεί ύφεση χωρίς αυτό όμως να αποτελεί και ασφαλές προγνωστικό κριτήριο του καιρού. Αυτό το φαινόμενο συνήθως προηγείται κατά 24 με 48 ώρες από κάποιο χαμηλό σύστημα κακοκαιρίας, έτσι, το φωτοστέφανο της Σελήνης ήταν σύμφωνα με κάποιους, συνήθως παλαιότερους ένας προάγγελος κακοκαιρίας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025

ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025

Παρουσιάζει τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.

BEST OF TOTHEMAONLINE