ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Θανατηφόρα τροχαία: Η «μακάβρια» διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων - Μαρτυρία αστυνομικού στο «Τ»

Θανατηφόρα τροχαία: Η «μακάβρια» διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών των θυμάτων - Μαρτυρία αστυνομικού στο «Τ»

Ένα τηλεφώνημα από την Αστυνομία που κανείς δεν θέλει να πάρει. Είναι το τηλεφώνημα που ντύνει στα μαύρα ολόκληρη την οικογένεια, μια μάνα που όσα κι αν έχει παιδιά ποτέ ξανά δεν θα είναι τόσο χαρούμενη αφού θα της λείπει το παιδί της που έχασε, συνήθως τις πρώτες πρωινές ώρες, σε θανατηφόρο τροχαίο και αλλάζει την ζωή της κάθε οικογένειας.

Αυτό το τηλεφώνημα από ένα Αστυνομικό που δεν σου λέει ότι έχεις χάσει το αγαπημένο πρόσωπο, αλλά ότι έχει εμπλακεί σε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και θα πρέπει να μεταβείς στο νοσοκομείο.

Μιλώντας στο ThemaOnline για την διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών θύματος τροχαίων, η Λοχίας στο Γραφείο Πρόληψης, Διαφώτισης και Μελετών στο Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας, Χριστιάνα Στεφανίδου, ανέφερε αρχικά ότι «πρόκειται για μια άχαρη διαδικασία»

Η διαδικασία ενημέρωσης των συγγενών

Συγκεκριμένα, όπως σημείωσε, γίνεται η τηλεφωνική ενημέρωση των συγγενών πρώτου βαθμού του θύματος από στοιχεία που παρέχονται από το σύστημα της Αστυνομίας, ωστόσο δεν αναφέρεται ο θάνατος αλλά ότι έγινε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και θα πρέπει να μεταβούν στο νοσοκομείο

Όπως σημείωσε, με την άφιξη των συγγενών στο νοσοκομείο γίνεται ενημέρωση από ειδική ομάδα ψυχολόγων για τον θάνατο του δικού τους ανθρώπου.

Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις όπου η Αστυνομία δεν εντοπίζει τους συγγενείς του θύματος, τότε ο Αστυνομικός της περιοχής που βρίσκεται το σπίτι των συγγενών, μεταβαίνει εκεί για να τους εντοπίσει και να τους ενημερώσει κατ’ ιδίαν για το συμβάν, χωρίς όμως να τους αναφέρει ότι ο δικός τους άνθρωπος έχασε τη ζωή του.

Παράλληλα, σημείωσε πως στην Αστυνομική Ακαδημία, τα μέλη της δύναμης, παρακολουθούν διαλέξεις που βοηθούν στην αντιμετώπιση των συγκεκριμένων καταστάσεων αλλά και στην σωστή ενημέρωση των συγγενών.

Σε ερώτηση αν η ενημέρωση των συγγενών γίνεται από κάποιο έμπειρο αστυνομικό, η κ. Στεφανίδου ανέφερε ότι, όλοι οι αστυνομικοί δέχονται την εκπαίδευση και είναι προετοιμασμένοι μετά το τέλος των σπουδών τους στην Αστυνομική Ακαδημία, ότι μέσα στα καθήκοντα που μπορεί να ανατεθούν είναι και η ενημέρωση των συγγενών.

Ρωτούσε επίμονα: «Έχει πεθάνει ο γιος μου;»

Ερωτηθείσα για ένα συγκεκριμένο περιστατικό το οποίο βίωσε και έχει χαραχτεί στην μνήμη της, η κ. Στεφανίδου ανέφερε ότι, της δόθηκαν οδηγίες ώστε να επικοινωνήσει τις πρώτες πρωινές ώρες, «τότε στην άλλη άκρη του τηλεφώνου ήταν ο πατέρας του θύματος και τον ενημέρωσε ότι θα πρέπει να μεταβεί στο νοσοκομείο διότι ο γιος του ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα. Εκείνη την στιγμή άκουγε και η μητέρα του θύματος η οποία φαίνεται να αντιλήφθηκε ότι κάτι σοβαρό έχει γίνει και ήθελε να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες, ενώ ρωτούσε επίμονα «αν ο γιος της είχε πεθάνει». Και συμπλήρωσε ότι, «παρόλο που είμαστε κι εμείς άνθρωποι και γονείς, κράτησα την ψυχραιμία μου και τους ανέφερα ότι δεν είχα περισσότερα στοιχεία» και συνέχισε, «ήταν μια πολύ άσχημη εμπειρία».

Ερωτηθείσα ποια διαδικασία ακολουθείται για την δημοσιοποίηση στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ανέφερε ότι ο θάνατος και το όνομα του θύματος δημοσιοποιείται μετά την ενημέρωση των συγγενών πρώτου βαθμού από το νοσοκομείο. Σε περιπτώσεις που συγγενείς μπορεί να βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν μπορούν να ενημερωθούν τότε μπορεί να καθυστερήσει η δημοσιοποίηση μέχρι να ενημερωθούν.

Ο θεσμός του Αστυνομικού Συνδέσμου

Στην Αστυνομία, όπως σημείωσε, υπάρχει ο θεσμός του Αστυνομικού Συνδέσμου με την οικογένεια θύματος που έχει αποβιώσει κάτω από τραυματικές συνθήκες ή είναι το θύμα. Αποτελεί πολύτιμη πηγή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προσφέρει υπηρεσίες σε ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο τομέα του πεδίου της διερεύνησης. Λόγω της ιδιαιτερότητάς του, ο Οικογενειακός Σύνδεσμος θεωρείται ως ένας από τους πλέον απαιτητικούς ρόλους που αναλαμβάνει ένα μέλος της Αστυνομίας.

Οι βασικές αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η λειτουργία του θεσμού των Οικογενειακών Συνδέσμων είναι οι εξής:

  • Οι οικογένειες θα πρέπει να θεωρούνται σαν ένα ζωτικό κομμάτι της διερεύνησης.
  • Οι οικογένειες θα πρέπει αντιμετωπίζονται με σεβασμό, αξιοπρέπεια και με βάση τις δικές τους ανάγκες. Αυτή η απόλυτη αρχή πρέπει να αντανακλάται σε όλα τα επίπεδα εντός των δομών της Αστυνομίας και θα πρέπει να δίνεται η δέουσα περίσκεψη σε κάθε ενέργεια που μπορεί να έχει αντίκτυπο στην οικογένεια, από δηλώσεις που γίνονται προς τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Η εμπιστοσύνη και η συνεργασία με την οικογένεια θύματος, μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο σε θέματα εμπιστοσύνης με την ευρύτερη κοινότητα και παράλληλα να αποκομίσει θετικά στοιχεία για τη διερεύνηση. Ως εκ τούτου, το επιθυμητό επίπεδο εμπιστοσύνης και συνεργασίας, θα πρέπει να διασφαλίζεται και να διαφυλάσσεται σε κάθε περίπτωση.

Πρωταρχικός ρόλος οικογενειακού συνδέσμου

(1) Ο πρωταρχικός ρόλος του Οικογενειακού Συνδέσμου είναι αυτός του εξεταστή / ανακριτή. Γι’ αυτό το λόγο, ο Οικογενειακός Σύνδεσμος θα αποτελεί ένα ζωτικό μέλος της ερευνητικής ομάδας.

(2) Κατά την εκτέλεση αυτού του ρόλου, θα προσφέρει υποστήριξη στην οικογένεια και θα τη διευκολύνει δίνοντας έμφαση στις ανάγκες της.

(3) Σε καμία περίπτωση θα αναλαμβάνει την παροχή συμβουλευτικής ψυχολογικής υποστήριξης. Μπορεί, ωστόσο, να επιδεικνύει συμπάθεια ή/και να προσφέρει ηθική υποστήριξη στην οικογένεια του θύματος.

Ο θεσμός του Οικογενειακού Συνδέσμου να εφαρμόζεται σε περιπτώσεις:

-Θανάτου από εγκληματική ενέργεια, αμέλεια ή καταστροφή και πιο συγκεκριμένα σε περιπτώσεις:

  • Φόνου εκ προμελέτης,
  • Ανθρωποκτονίας,
  • Θανάτου μετά από τροχαία οδική σύγκρουση,
  • Πρόκλησης θανάτου από αμέλεια,
  • Θανάτου από μαζική καταστροφή / θεομηνία.
  • Απόπειρας φόνου, κατά την οποία το θύμα έχει τραυματιστεί.
  • Άλλων σοβαρών υποθέσεων, που κατά την κρίση του Επαρχιακού Συντονιστή μπορεί να διευκολύνει στην αποτελεσματικότητα της Αστυνομίας.

Στόχος και σκοποί

(α) Η ανάλυση των αναγκών και προσδοκιών της οικογένειας με σκοπό την αναγνώριση σχετικών και ρεαλιστικών δράσεων, τα οποία θα πρέπει να αναληφθούν στο πλαίσιο των δικαιωμάτων της οικογένειας και των υποχρεώσεων.

(β) Η συνεργασία με την οικογένεια, με σκοπό την παροχή όλης της σχετικής ενημέρωσης όπως προβλέπεται στην νομοθεσία, σχετικά με τα αιτήματά της, αναφορικά με τη διαδικασία της διερεύνησης.

(γ) Η συλλογή όλων των πληροφοριών και στοιχείων από την οικογένεια, τα οποία θα βοηθήσουν τη διερεύνηση, με σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα των μελών της οικογένειας για σεβασμό της ιδιωτικότητας και της οικογενειακής ζωής.

Οι κύριοι σκοποί του οικογενειακού συνδέσμου

(α) Η παροχή φροντίδας, υποστήριξης και πληροφόρησης με ευαισθησία και συμπόνια στην οικογένεια που είναι θύμα ενός εγκλήματος / καταστροφής.

(β) Η διασφάλιση ότι τα μέλη της οικογένειας θα ενημερώνονται για την εμπλοκή άλλων τμημάτων της Αστυνομίας και άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών. Οι σχετικές παραπομπές θα γίνονται στα αρμόδια γραφεία / υπηρεσίες σύμφωνα με τις επιθυμίες της οικογένειας.

(γ) Η συλλογή στοιχείων και πληροφοριών από την οικογένεια, η οποία θα πρέπει να γίνεται με τρόπο που να συνεισφέρει στη διαδικασία της διερεύνησης.

(δ) Η διασφάλιση της εμπιστοσύνης της οικογένειας, διευκολύνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τη συνεισφορά της στη διαδικασία της διερεύνησης.

Καθήκοντα οικογενειακού συνδέσμου

Το κυρίως καθήκον του Οικογενειακού Συνδέσμου είναι αυτό της διερεύνησης. Στα πλαίσια αυτά:

(1) Προβαίνει στις ανάλογες διευθετήσεις για συνάντηση με την οικογένεια του θύματος, το συντομότερο δυνατόν.

(2) Ενημερώνει ή βοηθά στην ενημέρωση των μελών της οικογένειας για το θάνατο του οικείου τους προσώπου.

(3) Συνομιλεί με τα μέλη της οικογένειας του θύματος ή με το ίδιο το θύμα και λαμβάνει από αυτά πληροφορίες ή/και καταθέσεις.

(4) Επεξηγεί στην οικογένεια ή στο θύμα τις νομικές πτυχές του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και της παρέχει τις απαραίτητες ενημερώσεις, σύμφωνα με τις πρόνοιες του περί της Θέσπισης Ελαχίστων Προτύπων Σχετικά με τα Δικαιώματα, την Υποστήριξη και την Προστασία των Θυμάτων της Εγκληματικότητας Νόμου.

(5) Αποκαλύπτει άλλες σχετικές πληροφορίες στην οικογένεια , οι οποίες δεν πρόκειται να επηρεάσουν τη διερευνητική διαδικασία ή θα προκαλέσουν οποιαδήποτε ζημιά στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.

(6) Παραλαμβάνει τεκμήρια ή άλλα στοιχεία που του παραδίδονται από την οικογένεια ή το θύμα.

(7) Παραδίδει περιουσία του θύματος στην οικογένειά του.

(8) Πριν από τη νεκροψία, παρευρίσκεται μαζί με μέλος της οικογένειας στο νεκροτομείο για την αναγνώριση της σορού του θύματος.

(9) Παρευρίσκεται με ευπρεπή πολιτική περιβολή στην κηδεία ή/και στο πρώτο μνημόσυνο του θύματος, εφόσον αποφασιστεί από τον Συντονιστή, σε συνεννόηση με τον Υπεύθυνο Ανακρίσεων και νοουμένου ότι:

(α) η ίδια η οικογένεια το επιθυμεί και

(β) δεν αναμένεται να προκληθεί ένταση ή άλλες ανεπιθύμητες καταστάσεις.

(10) Ασκεί οποιαδήποτε άλλα σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης καθήκοντα, τα οποία απορρέουν μέσα από το ρόλο, στόχο και σκοπούς του θεσμού καθώς και τη σχετική εκπαίδευση και οδηγίες που λαμβάνει.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Ανήλικος από την Κύπρο έστελνε μηνύματα για βόμβες στα αεροδρόμια της Ελλάδας

• Κλάδος σκυροδέματος: Δεν βγήκε άσπρος καπνός από τη συνάντηση με τον Υπ. Εργασίας - Ποια τα επόμενα βήματα

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top