ΥΓΕΙΑ

Οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν ως ενήλικες τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα

Οι δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν ως ενήλικες τα παιδιά που γεννιούνται πρόωρα

Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα, δηλαδή πριν από τις 37 εβδομάδες κύησης, έχουν κατά μέσο όρο χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα κατά την απασχόληση μέχρι την ηλικία των 28 ετών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης «PLOS ONE», με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής ερευνητή του «The Hospital for Sick Children», στο Τορόντο του Καναδά και επίκουρο καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, Πέτρο Πεχλιβάνογλου.

Η ερευνητική ομάδα ανέλυσε τις γεννήσεις 2,4 εκατομμυρίων παιδιών στον Καναδά κατά τη διάρκεια μιας εξαετούς περιόδου (1990-1996) και παρακολούθησε τα παιδιά αυτά για περισσότερες από δύο δεκαετίες (μέχρι το 2018).

Όπως διαπίστωσε, οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, το μέσο εισόδημα των ατόμων που γεννήθηκαν πρόωρα ήταν κατά 6% χαμηλότερο στις ηλικίες 18-28 ετών σε σχέση με τα άτομα που γεννήθηκαν τελειόμηνα.

Επίσης, όσοι γεννήθηκαν πρόωρα είχαν 2,13% λιγότερες πιθανότητες να εργαστούν, 17% λιγότερες πιθανότητες να εγγραφούν σε πανεπιστήμιο και 16% λιγότερες πιθανότητες να αποφοιτήσουν με πτυχίο πανεπιστημίου.

Για όσους γεννήθηκαν ακόμα πιο νωρίς, στις 24-27 εβδομάδες κύησης, οι συσχετίσεις αυτές ήταν ακόμα ισχυρότερες: 17% χαμηλότερο ετήσιο εισόδημα και 45% μείωση των ποσοστών εγγραφής και αποφοίτησης από το πανεπιστήμιο.

Όπως σημειώνει ο κ. Πεχλιβάνογλου, «ενώ η κλινική φροντίδα κατά τη νεογνική περίοδο είναι κρίσιμη, τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η ανάπτυξη μακροπρόθεσμης υποστήριξης (συμπεριλαμβανομένων ψυχολογικών, εκπαιδευτικών και επαγγελματικών πόρων), που υπερβαίνει την κλινική φροντίδα μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του πρόωρου τοκετού. Οι φορείς χάραξης πολιτικής και η κοινωνία στο σύνολό της πρέπει να αναγνωρίσουν ότι ο κοινωνικοοικονομικός αντίκτυπος του πρόωρου τοκετού μπορεί να επεκταθεί στην πρώιμη ενήλικη ζωή και ότι οι σκέψεις για συνεχή υποστήριξη θα μπορούσαν να είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλιστεί ότι αυτός ο πληθυσμός έχει ίσες ευκαιρίες να ευδοκιμήσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κάλεσμα Αρχιεπισκόπου στον Μητροπολίτη Πάφου να διαφοροποιήσει τη στάση του - «Δεν πρέπει να επανέλθει στον Μεσαίωνα»

• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη

• Υπουργικό Συμβούλιο: Εγκρίθηκαν οι 13 τροποποιήσεις για το δικαίωμα ψήφου από τα 17 - Δείτε αναλυτικά τι ισχύει

• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία

• Ανδρέας Γεωργίου-Σιμώνη Χριστοδούλου: Το φωτογραφικό άλμπουμ από το ταξίδι τους στην Ταϊλάνδη και τα καυτά φιλιά

• Απίστευτο περιστατικό στη Λεμεσό - Χαστούκισε ντελιβερά, του άρπαξε το κινητό και έγινε καπνός - Τι συνέβη



Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Χαρτσιώτης: Χρειάζεται συνεργασία για αντιμετώπιση νεανικής παραβατικότητας

Όπως σε όλα τα προβλήματα, έτσι και η αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και βίας χρειάζεται συλλογικότητα και συνεργασία όλων των αρμόδιων φορέων, ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση δεν παραμένει σε θεωρητικό επίπεδο αλλά προχωρά με πρακτικές και ουσιαστικές δράσεις.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top