Η ιαπωνική κυβέρνηση παραδέχτηκε για πρώτη φορά ότι η λευχαιμία με την οποία διαγνώστηκε εργαζόμενος στο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα προκλήθηκε από την ακτινοβολία στην οποία εκτέθηκε μετά την κρίση, ανακοίνωσε την Τρίτη το υπουργείο Υγείας.
Και άλλοι πρώην εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι, το οποίο υπέστη σοβαρότατη ζημιά από το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου του 2011 στη βορειοανατολική χώρα, εμφάνισαν καρκίνο. Είναι ωστόσο η πρώτη φορά που η έκθεση εργαζομένου στη ραδιενέργεια ενοχοποιείται επίσημα για την εκδήλωση της νόσου.
«Η περίπτωση αυτή πληροί τις προϋποθέσεις», δήλωσε συγκεκριμένα αξιωματούχος του υπουργείου Υγείας σε συνέντευξη Τύπου στο Τόκιο. Τρεις ακόμη περιπτώσεις εξετάζονται, διευκρίνισε το υπουργείο που είχε αποκλείσει νωρίτερα ανάλογες προσφυγές πρώην εργαζομένων.
Ο ασθενής ήταν περίπου 30 ετών όταν εργαζόταν από τον Οκτώβριο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του 2013 στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νταΐτσι. Είχε εργαστεί επίσης αρκετούς μήνες νωρίτερα σε άλλο πυρηνικό εργοστάσιο.
Τρεις από τους έξι αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσι άρχισαν να τήκονται μερικές ώρες μετά το φονικό τσουνάμι που σάρωσε τη βορειοανατολική ακτή του αρχιπελάγους πριν από τεσσεράμισι χρόνια. Εκρήξεις υδρογόνου σημειώθηκαν στη συνέχεια, καταστρέφοντας κτίρια των εγκαταστάσεων και διέρρευσαν πολύ μεγάλες ποσότητες ραδιενεργών στοιχείων.
Χιλιάδες εργαζόμενοι μετέβαιναν καθημερινά στο εργοστάσιο έκτοτε, για εργασίες αποκατάστασης των εγκαταστάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονταν έκτακτα μέτρα για τον ψεκασμό με νερό για την ψύξη των αντιδραστήρων, την απομάκρυνση από το σημείο μολυσμένων αποβλήτων, τη διαχείριση εκατοντάδων χιλιάδων τόνων ραδιενεργού νερού και προετοιμασία της αποξήλωσης της μονάδας. Το ετήσιο όριο της έκθεσης των εργαζομένων αυξανόταν συνεχώς κατά την κορύφωση της κρίσης.
Επισήμως, ουδείς απεβίωσε λόγω της έκθεσής του στην ακτινοβολία μετά την καταστροφή του πυρηνικού εργοστασίου Φουκουσίμα Νταΐτσι, το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα παγκοσμίως μετά το δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ της Ουκρανίας, το 1986.
Ακόμη και ο θάνατος από καρκίνο στον οισοφάγο του Μασάο Γιοσίντα, διευθυντή του πυρηνικού εργοστασίου όταν σημειώθηκε το δυστύχημα, επισήμως δεν είχε σχέση με την ακτινοβολία. Ο 58χρονος Γιοσίντα που πέθανε τον Ιούλιο του 2013, βρισκόταν στο εργοστάσιο τη στιγμή του ατυχήματος και εργάστηκε σκληρά στις εγκαταστάσεις τούς έξι μήνες που ακολούθησαν.
tanea
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Καιρός: Πού κυμαίνεται σήμερα η θερμοκρασία - Θα δούμε βροχές στο «μενού»; Δείτε αναλυτικά
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις