ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συγκρούσεις: Πώς θα καταφέρουμε να τις αποφύγουμε στις συζητήσεις μας – Η πρακτική μιας κοπέλας

Συγκρούσεις: Πώς θα καταφέρουμε να τις αποφύγουμε στις συζητήσεις μας – Η πρακτική μιας κοπέλας

Συχνά και καθημερινά, όλοι οι άνθρωποι βρισκόμαστε σε δύσκολες συζητήσεις και συγκρούσεις, είτε στον χώρο εργασίας μας, είτε στις προσωπικές μας σχέσεις και μπορεί να καταλήξουν σε εντάσεις.

Η Κλινική Yπνοθεραπεύτρια, Βάσω Παναγή, μας διηγείται σήμερα την ιστορία μας συμπολίτισσας μας, η οποία έψαχνε έναν τρόπο να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά και να αποφεύγει τις διαμάχες, καταφέρνοντας  ταυτόχρονα να εκφράζει τις απόψεις της.

Οι τρόποι με τους οποίους τα κατάφερε

1. Αναγνώρισε το Συναισθηματικό Υπόβαθρο

Η Μαρία συνειδητοποίησε οι αντιδράσεις της ήταν συχνά υποσυνείδητες,  δηλαδή πήγαζαν από παλιές εμπειρίες και φόβους. Πριν από κάθε δύσκολη συζήτηση, αφιέρωνε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσει τα δικά της συναισθήματα. Αν ήταν αγχωμένη ή θυμωμένη, προσπαθούσε πρώτα να ηρεμήσει. Με αυτή την αυτογνωσία, κατάφερε να προσεγγίζει τα θέματα πιο ήρεμα και λογικά.

Η πρακτική της: Πριν ξεκινήσει μια συζήτηση, έκανε μερικές βαθιές αναπνοές και αναρωτιόταν: ‘Ποιος είναι ο στόχος αυτής της συζήτησης; Θέλω να λύσω το πρόβλημα ή να εκφράσω απλώς την ένταση μου;’  Αυτό την βοήθησε να διατηρήσει τον έλεγχο των συναισθημάτων της.

2. Επέλεξε Λόγια που Εξομάλυναν την Κατάσταση

Μία από τις βασικές αλλαγές που έκανε η Μαρία ήταν η γλώσσα που χρησιμοποιούσε. Αντί να εκφράζει την ενόχληση της με τρόπο που θα προκαλούσε άμυνα στο άλλο άτομο, επέλεγε πιο ήπιες εκφράσεις. Για παράδειγμα, αντί να πει ‘Δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις’, έλεγε ‘Μπορούμε να μιλήσουμε για κάτι που με απασχολεί;’.

Αυτή η αλλαγή γλώσσας έκανε μεγάλη διαφορά, γιατί ο συνομιλητής της δεν ένιωθε απειλή, και έτσι ο διάλογος παρέμενε ανοιχτός και χωρίς εντάσεις.

3. Καλλιέργησε την Ενσυναίσθηση

Η Μαρία άρχισε να προσπαθεί να κατανοεί τα συναισθήματα των άλλων πριν εκφράσει τη δική της άποψη. Κατάλαβε ότι η ενσυναίσθηση βοηθά στην αποφυγή συγκρούσεων, καθώς δείχνει στο άλλο άτομο ότι λαμβάνει υπόψη τα συναισθήματα του.

Η πρακτική της: Όταν έβλεπε ότι κάποιος αντιδρούσε αρνητικά, έλεγε: ‘Καταλαβαίνω ότι αυτό μπορεί να σε ενοχλεί, ας μιλήσουμε για το πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε’. Έτσι, δημιουργούσε έναν χώρο αμοιβαίας κατανόησης.

4. Ανάπτυξε την Ικανότητα Ενεργής Ακρόασης

Η Μαρία συνειδητοποίησε ότι πολλές φορές, στις δύσκολες συζητήσεις, δεν άκουγε πραγματικά το άλλο άτομο. Αντίθετα, εστίαζε στο πώς θα απαντήσει. Άρχισε λοιπόν να εξασκεί την ενεργή ακρόαση, δίνοντας προσοχή στα λόγια και τις ανάγκες του συνομιλητή της.

Με την αλλαγή αυτή, η Μαρία παρατήρησε ότι οι συζητήσεις της έγιναν πιο ουσιαστικές με λιγότερες συγκρούσεις. Οι άνθρωποι ένιωθαν ότι τους καταλάβαινε και ήταν πιο πρόθυμοι να ακούσουν και τη δική της άποψη.

5. Εστίασε στη Θετική Γλώσσα του Σώματος

Η Μαρία παρατήρησε ότι το σώμα της έστελνε συχνά μηνύματα αντίθετα από τα λόγια της. Ακόμα κι αν προσπαθούσε να είναι ευγενική, ό άλλος αντιλαμβανόταν την ένταση από τη γλώσσα του σώματος της. Έτσι, άρχισε να προσέχει τη στάση της, διατηρώντας το σώμα της χαλαρό, ανοιχτό και προσπαθώντας να δείχνει με τη γλώσσα του σώματος ότι ήταν πρόθυμη να ακούσει.

Η πρακτική της: Κατά τη διάρκεια δύσκολων συνομιλιών, φρόντιζε να κοιτάζει τον άλλο στα μάτια, να κρατά ανοιχτή στάση σώματος και να μην διασταυρώνει τα χέρια της, κάτι που βοηθούσε στη δημιουργία θετικού κλίματος.

6. Έκλεινε τις Συζητήσεις με Θετικό Τρόπο

Κατάλαβε ότι το τέλος μιας συζήτησης είναι εξίσου σημαντικό με την αρχή. Ακόμα κι αν δεν έβρισκαν άμεση λύση, φρόντιζε να κλείνει τις συζητήσεις με θετικό τόνο, διατηρώντας ανοιχτή την πιθανότητα για μελλοντικό διάλογο.

Η πρακτική της: Αν μια συζήτηση δεν κατέληγε σε συμφωνία, έλεγε: ‘Χαίρομαι που είχαμε αυτή τη συζήτηση. Ας το σκεφτούμε και οι δύο και μπορούμε σύντομα να το ξανασυζητήσουμε’. Με αυτόν τον τρόπο, η Μαρία έδειχνε ότι εκτιμά τον διάλογο και διατηρούσε μια θετική προοπτική.

Κατάφερε να μεταμορφώσει τις δύσκολες συζητήσεις της σε εποικοδομητικούς διαλόγους, αλλάζοντας τη γλώσσα που χρησιμοποιούσε, καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση και εφαρμόζοντας την ενεργή ακρόαση, απέφυγε τις συγκρούσεις και ενίσχυσε την επικοινωνία της.

Με λίγη εξάσκηση, όλοι μπορούμε να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της και να βελτιώσουμε τις σχέσεις μας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μανούσος Μανουσάκης - Κηδεία: Οικογένεια, φίλοι και συνεργάτες λένε το τελευταίο «αντίο» στον σκηνοθέτη

• «Μαύρισαν» την είσοδο - Έκρηξη κροτίδας σε τοίχο δικηγορικού γραφείου τα μεσάνυχτα

• Βάζεις βάρος τον χειμώνα ακόμη κι αν προσέχεις; Ποιος ο λόγος - Συμβουλές στο «Τ» από κλινικό διατροφολόγο

• Προ των πυλών η εποχική γρίπη: Πότε αναμένεται έξαρση και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν - Τι πρέπει να προσέξουμε

• Συνέχεια στο θρίλερ με τα νεκρά βρέφη: Νέες αποκαλύψεις για την Ειρήνη Μουρτζούκου - Υποδυόταν τη μητέρα του Παναγιωτάκη

• Αντώνης Ρέμος – Δέσποινα Βανδή: Η λαμπερή πρεμιέρα τους στη μουσική σκηνή NOX - Φωτογραφίες και βίντεο



ΠτΔ στην ΕΡΤ - «Αμοιβαία ειλικρίνεια στις ελληνοκυπριακές σχέσεις» - Η αναφορά του στο Κυπριακό και τον Ερντογάν

ΠτΔ στην ΕΡΤ - «Αμοιβαία ειλικρίνεια στις ελληνοκυπριακές σχέσεις» - Η αναφορά του στο Κυπριακό και τον Ερντογάν

Ως αμοιβαία, απολύτως ειλικρινείς, χαρακτήρισε τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε συνέντευξη στον ανταποκριτή του ΕΡΤΝews, Κωστή Κωνσταντίνου. Μερικά μόλις 24ωρα πριν από την πολύ σημαντική δεύτερη διακυβερνητική διάσκεψη Ελλάδας και Κύπρου στη Λευκωσία ο Κύπριος Πρόεδρος δέχθηκε τo ΕΡΤNews στο Προεδρικό Μέγαρο και μίλησε με ειλικρίνεια για όλα, αρχής γενομένης από τη διαφορά της νέας προσέγγισης που εγκαινίασαν με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top