ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

ΛΟΑΤΚΙ Αφρικανοί μετανάστες: Δυο φορές αόρατοι, δυο φορές ευάλωτοι

ΛΟΑΤΚΙ Αφρικανοί μετανάστες: Δυο φορές αόρατοι, δυο φορές ευάλωτοι

Δεν έχω τα ακριβή στατιστικά για το ποιοι διαβάζουν τη στήλη, όμως αυτή τη στιγμή απευθύνομαι στους γηγενείς αναγνώστες.

Προσπαθήστε να φανταστείτε τον εαυτό σας έστω για πέντε λεπτά στη θέση ενός αφρικανικής καταγωγής, αλλόθρησκου μετανάστη που ζει και εργάζεται στο νησί. Νιώστε έστω και για λίγο την απαξίωση, την καχυποψία, τα περιφρονητικά βλέμματα (ή τα συγκαταβατικά/λύπησης απόρροια του Συνδρόμου του Λευκού Σωτήρα, δεν ξέρω ποια είναι χειρότερα), τον συγκαλυμμένο ή ολοφάνερο ρατσισμό, τον καθημερινό φόβο για την αρτιμέλεια ή ακόμα και για την ίδια σου τη ζωή επειδή έχεις λάθος χρώμα, θρήσκευμα ή καταγωγή. Αν πετύχατε να τα νιώσετε όλα αυτά έστω και για λίγα λεπτά, προσθέστε τώρα στα φτωχός,  μαύρος, αλλόθρησκος μετανάστης και το “ομοφυλόφιλος” για να καταλάβεις πως πραγματικά είναι να βρίσκεσαι στον πάτο της διατροφικής αλυσίδας. Κι αν νομίζετε πως δεν έχει πιο κάτω, φανταστείτε να είσαι όλα τα παραπάνω και γυναίκα. Κυριολεκτικά σε περιφρονούν όλοι οι υπόλοιποι - κάποιοι δε απ’ αυτούς θέλουν σε σκοτώσουν.

Καλώς ήρθατε στον εφιάλτη των ΛΟΑΤΚΙ μεταναστών, μια ομάδα ανθρώπων σε ακόμα χειρότερη θέση από εκείνη των απλών μεταναστών (όπου ο πήχης είναι ήδη πολύ χαμηλά) κι αυτό γιατί τα μέλη της κινδυνεύουν με απαξίωση, περιθωριοποίηση ή ακόμα και με ξυλοδαρμό ακόμα κι απ’ τη δική τους φυλή/εθνότητα. Δεν τους φτάνει λοιπόν η ξενοφοβία, η μισαλλοδοξία, ο ρατσισμός και η μόνιμη πια απειλή των ακροδεξιών τραμπούκων, έχουν επιπρόσθετα να αντιμετωπίσουν την ομοφοβία της δικής τους κοινότητας, απόρροια συνήθως θρησκευτικών πεποιθήσεων, εθνικών/φυλετικών παραδόσεων ή ακόμα και δρακόντειων νομοθεσιών των κρατών προέλευσης. Γνωρίζω περίπτωση Σομαλής λεσβίας ακτιβίστριας στην Κύπρο η οποία γίνεται συχνά στόχος ανδρών συμπατριωτών της που τη βρίζουν και την απειλούν (σε περιοχές της Σομαλίας που ελέγχονται από τους φανατικούς ισλαμιστές τα gay άτομα θανατώνονται με συνοπτικές διαδικασίες). Ανθρωπιστικές οργανώσεις έφτασαν στο σημείο να απειλήσουν τους δράστες με κατάδοση στις Αρχές με ενδεχόμενη απέλαση εάν δεν σταματήσουν - σκεφτείτε πόσο fucked-up είναι η κατάσταση όταν ευάλωτες ομάδες στρέφονται εναντίον ακόμα πιο ευάλωτων προσώπων.

Η Αφρικανική LGBTIQ+ Κοινότητα Κύπρου είναι μία άτυπη ομάδα υπεράσπισης και υποστήριξης που εκπροσωπεί την LGBTQIA+ αφρικανική κοινότητα στην Κύπρο. Αριθμεί περίπου 500 μέλη και βρίσκεται υπό την αιγίδα της ACCEPT η οποία της παρέχει την απαραίτητη στήριξη και τεχνογνωσία ενώ συνεργάζεται στενά με άλλες τοπικές LGBTQIA+ οργανώσεις, όπως οι Queer Collective CY και Queer Cyprus Association. Η African LGBTIQ+ Community Cyprus προωθεί την ασφάλεια, την κοινωνική ενσωμάτωση και την ισότητα, δημιουργώντας παράλληλα γέφυρες μεταξύ διαφορετικών πολιτιστικών και μειονοτικών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων Αφρικανών, Φιλιππινέζων και Κυπρίων LGBTQIA+ ατόμων. Η ομάδα επιδιώκει επίσης να ευαισθητοποιήσει και να ενισχύσει την προβολή των θεμάτων διακρίσεων που αντιμετωπίζουν οι Αφρικανοί LGBTQIA+ στην Κύπρο, εστιάζοντας στην πολυπλοκότητα της διπλής τους ταυτότητας και στη δυσκολία πρόσβασης σε υποστηρικτικές υπηρεσίες. Ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα είναι οι απελάσεις των μελών της στις χώρες όπου η ομοφυλοφιλία ισοδυναμεί με θανατική καταδίκη. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος για την πρώτη τους συγκέντρωση διαμαρτυρία, το μεσημέρι της Κυριακής στην πλατεία Ελευθερίας στη Λευκωσία. Περισσότερο όπως έμαθα για την ορατότητα, για να φωνάξουν ότι υπάρχουν κι αυτοί και ότι κινδυνεύουν δύο φορές περισσότερο από τους ετερόφυλους μετανάστες ή τους gay γηγενείς, λόγω ακριβώς αυτής της διόλου ζηλευτής διπλής ιδιότητας. Και να ζητήσουν από το κράτος να δει με ανθρωπισμό την κατάστασή τους, να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες και να σταματήσει την απέλαση δηλωμένων ομοφυλόφιλων μεταναστών σε χώρες όπου διώκονται ποινικά ή λιντσάρονται από οργισμένους όχλους.

Η κατάσταση των gay δικαιωμάτων στην Αφρική είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Σε ολόκληρη την ήπειρο, οι ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες βιώνουν εκτεταμένες διακρίσεις, περιθωριοποίηση και συχνά βία. Σε τουλάχιστον 30 από τις 54 αφρικανικές χώρες ισχύουν νόμοι που ποινικοποιούν την ομοφυλοφιλία, όμως ακόμα κι εκεί που δεν είναι παράνομη, όσοι συνάπτουν ομοφυλοφιλικές σχέσεις περιθωριοποιούνται, υπομένουν διακρίσεις, εξοστρακίζονται από τις κοινότητες, κακοποιούνται ή δολοφονούνται. Χειρότερη είναι η κατάσταση στη Νιγηρία, το Καμερούν και τη Σομαλία από όπου προέρχονται και οι περισσότεροι Αφρικανοί μετανάστες στην Κύπρο. Στη Νιγηρία η ομοφυλοφιλία είναι ποινικό αδίκημα, με τιμωρίες που περιλαμβάνουν ποινές φυλάκισης έως 14 ετών, ενώ στο ελεγχόμενο από τη Μπόκο Χαράμ βόρειο τμήμα της χώρας όπου ισχύει η σαρία, η τιμωρία μπορεί να είναι ακόμα και ο θάνατος. Στο Καμερούν, οι ίδιοι οι νόμοι της χώρας ποινικοποιούν τη συναίνεση σε ομόφυλες σχέσεις με ποινές φυλάκισης που μπορεί να φτάσουν έως και τα 5 χρόνια. Πέρα από τις νομικές ποινές, η κοινωνική απόρριψη και το μίσος ενισχύονται συχνά από δημόσια πρόσωπα και θεσμικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, όταν ανακοινώθηκε επίσκεψη του Γάλλου πρέσβη για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, αυτή ακυρώθηκε μετά από κύμα απειλών και ρητορικής μίσους από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πολιτικούς ηγέτες που χαρακτήριζαν τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα ως «ανώμαλα» και «καταστροφικά» για την κοινωνία​. Στην Ουγκάντα τον Μάιο του 2023 ψηφίστηκε ένας από τους αυστηρότερους νόμους κατά της ομοφυλοφιλίας στον κόσμο, με ποινές που περιλαμβάνουν τη θανατική ποινή για «συνθήκες έντονης ομοφυλοφιλίας». Ο νόμος τιμωρεί οποιονδήποτε ενθαρρύνει ή υποστηρίζει τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα και καθιστά παράνομη οποιαδήποτε δημόσια δήλωση στήριξης των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων. Στη Γκάνα η νομοθεσία ποινικοποιεί τις ομόφυλες σχέσεις και προβλέπει ποινές έως και 3 ετών ενώ επιβολή αυστηρότερων μέτρων συζητείται εδώ και χρόνια, με προτάσεις που περιλαμβάνουν ποινές για την υποστήριξη των ΛΟΑΤΚΙ δικαιωμάτων και τη διάδοση σχετικού περιεχομένου. Στη Σενεγάλη, η ομοφυλοφιλία τιμωρείται με φυλάκιση που μπορεί να φτάσει έως και τα 5 χρόνια, ενώ οι συλλήψεις και η κακομεταχείριση ΛΟΑΤΚΙ ατόμων από την αστυνομία είναι συχνές. Οι ΛΟΑΤΚΙ οργανώσεις αντιμετωπίζουν σημαντικά εμπόδια στην προσπάθειά τους να υποστηρίξουν τη κοινότητα λόγω της αυστηρής νομοθεσίας και της έντονης κοινωνικής απόρριψης.

Ως πρώην αγγλική αποικία η Κύπρος πέρασε από την ντροπιαστική φάση της ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας (στην Αφρική οι χώρες όπου ποινικοποιείται ακόμα ή ίσχυε στο παρελθόν, είναι όλες πρώην αγγλικές αποικίες - στο Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ποινικό αδίκημα μέχρι το 1967) και κάλυψε πολύ δρόμο είναι η αλήθεια μέχρι το σύμφωνο συμβίωσης (κι έχει να καλύψει άλλο τόσο μέχρι την πλήρη ισονομία και ισοπολιτεία για τα ομόφυλα ζευγάρια). Όμως παρά την απαρχαιωμένη νοοτροπία μεγάλης μερίδας του πληθυσμού και τη ραγδαία άνοδο της ρατσιστικής/ομοφοβικής ρητορικής, μπορεί να γίνει ένα ασφαλές καταφύγιο για ανθρώπους που βρίσκονται σαφώς σε χειρότερη μοίρα. Μπορεί να μην είναι θύματα πολέμου, φυσικών καταστροφών ή αντικαθεστωτικοί, όμως κινδυνεύουν εξίσου με φυλάκιση, βασανιστήρια ακόμα και με θάνατο στις χώρες τους λόγω της φύσης τους. Ας τους δώσουμε λοιπόν, όχι μόνο την ορατότητα που ζητούν, αλλά στήριξη, φροντίδα και προστασία. Ως υποτίθεται ένα σύγχρονο και πολιτισμένο κράτος.

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Άλυτο μυστήριο ο θάνατος των πέντε βρεφών στην Αμαλιάδα - Επιμένει ότι είναι αθώα η 24χρονη Ειρήνη

• Χειριστής καμερών και πολίτης… τσακώθηκαν και κατήγγειλαν ο ένας τον άλλον - Τι διερευνά η Αστυνομία

• Έριξε «φως» η νεκροτομή επί της σορού του 22χρονου Κώστα - Από τι προήλθε ο θάνατός του

• Φωτογραφίσεις μαθητών στο σχολείο και στις σχολικές γιορτές: Υπάρχει δικλείδα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων για τα παιδιά;

• Αντώνης Αβούρης: Ο Κύπριος που αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νεαρός chef της Γαλλίας μιλά στο «Τ»

• Μαυρίκιος Μαυρικίου-Ιλάειρα Ζήση: Το πρώτο ταξίδι της κόρης τους στην Ελλάδα - Το βίντεο από το αεροπλάνο



Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Το 2017 στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκοουτέρες σε μία από τις δηλώσεις του τότε, έλεγε ότι το πώς θα ζήσουν οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους. Άλλωστε σε εκείνη τη διάσκεψη στην οποία «φτάσαμε πολύ κοντά στην πηγή, αλλά δεν διανύσαμε το τελευταίο μίλι» όπως λένε διάφοροι εδώ στο νησί, το ζητούμενο ήταν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα κυλούσαν αργά και βασανιστικά, με το κυπριακό να παραμένει στάσιμο και χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών, από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και εντός του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο και αυτό έγινε σαν «το μνήμα του Αγ. Νεοφύτου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top