ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φωτογραφίσεις μαθητών στο σχολείο και στις σχολικές γιορτές: Υπάρχει δικλείδα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων για τα παιδιά;

Φωτογραφίσεις μαθητών στο σχολείο και στις σχολικές γιορτές: Υπάρχει δικλείδα ασφαλείας προσωπικών δεδομένων για τα παιδιά;

Τα τελευταία χρόνια, γίνεται αρκετή συζήτηση για τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών και κυρίως στο σχολικό χώρο.

Μπορεί άραγε οποιοσδήποτε να φωτογραφίσει ένα παιδί στο σχολικό χώρο ή να δημοσιεύσει σε έντυπο ή Μέσω κοινωνικής Δικτύωσης φωτογραφία ή βίντεο με τα πρόσωπα των παιδιών;

Τι ισχύει για τις σχολικές γιορτές και εκδηλώσεις;

Το Υπουργείο Παιδείας δίνει έμφαση στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των μαθητών μέσα από διάφορα εργαλεία και πρόνοιες.

Σημειώνεται ότι όσον αφορά τα Δεδομένα Προσωπικού Χαρακτήρα, εφαρμόζεται ο περί της Προστασίας των Φυσικών Προσώπων Έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και της Ελεύθερης Κυκλοφορίας των Δεδομένων αυτών Νόμος του 2018 καθώς και ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2016. Οι εν λόγω νομοθεσίες καθιστούν επιτακτικότερη τη μέριμνα για την προστασία και την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των ανηλίκων.

Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στα σχολεία

Είναι αρκετές φορές όπου τα ΜΜΕ βρίσκονται σε σχολικό χώρο για δημοσιογραφική έρευνα (ρεπορτάζ), καλύπτοντας με βιντεοσκόπηση την παρουσίαση της.

Μπορούν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να φωτογραφίσουν ή να βιντεοσκοπήσουν τους μαθητές, χωρίς την έγκριση των κηδεμόνων τους; 

Σύμφωνα με τις οδηγίες του ΥΠΑΝ, σε ό,τι αφορά στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (π.χ., τηλεοπτικοί σταθμοί, περιοδικά, εφημερίδες) ή και σε άλλους φορείς (π.χ., Μη Κερδοσκοπικοί Οργανισμοί, Αθλητικές Ομοσπονδίες), επιτρέπεται η είσοδός τους στα σχολεία, μόνο αν Λειτουργοί τους έχουν εξασφαλίσει εκ των προτέρων γραπτή άδεια από το οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας, προς το οποίο πρέπει να αποστέλλεται, έγκαιρα, σχετικό αίτημα από τους άμεσα ενδιαφερομένους.

Σημειώνεται, επίσης, ότι για οποιεσδήποτε δηλώσεις στα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας από εκπαιδευτικούς, απαιτείται εκ των προτέρων σχετική έγκριση από το οικείο Επαρχιακό Γραφείο Παιδείας. 

Επιπλέον, κάθε ένας που δημοσιοποιεί φωτογραφίες ή και βίντεο μαθητών σε έντυπο υλικό, ιστότοπους, Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ή και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, απαιτείται να έχει εκ των προτέρων τη γραπτή συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων των μαθητών.

Φωτογραφίσεις σε σχολικές εκδηλώσεις

Η φωτογράφιση ή μαγνητοσκόπηση, στον σχολικό χώρο ή σε άλλο χώρο για σχολικές δραστηριότητες, οργανώνεται και καθοδηγείται από την Διευθύνση του σχολείου.

Στις περιπτώσεις παροχής υπηρεσιών φωτογράφισης στα σχολεία επ’ αμοιβή, οι γονείς και ο Σύνδεσμος Γονέων πρέπει να ενημερώνονται από την Διεύθυνση του σχολείου.  

Η παροχή υπηρεσιών φωτογράφισης ή μαγνητοσκοπήσεων έναντι αντιτίμου σε εκδηλώσεις, λήψη αναμνηστικών φωτογραφιών (κ.ά) στα σχολεία πρέπει να γίνεται μόνον από φωτογράφους, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο των Επαγγελματιών Φωτογράφων του Παγκύπριου Συνδέσμου Φωτογράφων.

Η φωτογράφιση ή μαγνητοσκόπηση των μαθητών επιτρέπεται μόνο αν υπάρχει γραπτή συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, τόσο οι φωτογραφίες όσο και τα βίντεο που παράγονται στις σχολικές εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι σχολικές μονάδες αφορούν σε προσωπικά δεδομένα των μαθητών.

Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των παιδιών και η ασφαλής επεξεργασία τους θεωρείται ότι υπερτερεί των συμφερόντων των σχολικών μονάδων να προάγουν και προβάλουν το εκπαιδευτικό τους έργο ή και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης να προβάλουν το ενημερωτικό τους έργο.

Ως εκ τούτου, καθίσταται απαραίτητη για σκοπούς νόμιμης συλλογής (λήψης εικόνων/βίντεο) και χρήσης τους (ανάρτηση εντός του περιβάλλοντος της σχολικής μονάδας ή σε έντυπα ή ηλεκτρονικά μέσα στο Διαδίκτυο κ.λπ.) η εξασφάλιση της γραπτής συγκατάθεσης των γονέων και νόμιμων κηδεμόνων των μαθητών.

Σε ό,τι αφορά στον φωτογράφο του σχολείου, σε καμία περίπτωση δεν δικαιούται να προβαίνει σε μεταγενέστερη επεξεργασία του φωτογραφικού υλικού και βίντεο και να το δημοσιοποιεί σε έντυπο υλικό, ιστότοπους ή και Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, γι’ αυτό και πρέπει η Διεύθυνση του σχολείου να ενημερώσει το φωτογράφο και να του επιστήσει την προσοχή, γραπτώς, από την πρώτη στιγμή που θα του αναθέσει οποιαδήποτε φωτογράφιση ή μαγνητοσκόπηση.

Το φωτογραφικό υλικό που διαθέτει ο φωτογράφος πρέπει να το φυλάσσει σε ασφαλισμένο χώρο μέχρι την αποφοίτηση του κάθε παιδιού και στη συνέχεια πρέπει να μεριμνά για την αχρήστευσή του.

Πως λαμβάνεται η συγκατάθεση από τους γονείς:

Σημαντικό να αναφερθεί , είναι ότι υπάρχει ειδικό έντυπο το οποίο δίδεται κάθε αρχή της σχολικής χρονιάς στους γονείς και αφορά την «Συγκατάθεση γονέα -κηδεμόνα για φωτογράφιση ή μαγνητοσκόπηση και δημοσιοποίηση φωτογραφικού υλικού και βίντεο παιδιού/ών του», ώστε να εξασφαλιστεί η γραπτή συγκατάθεσή τους για:
(α) φωτογράφιση/μαγνητοσκόπηση των παιδιών τους κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς
(β) ανάρτηση φωτογραφικού υλικού των παιδιών τους εντός της σχολικής μονάδας
(γ) δημοσιοποίηση φωτογραφικού υλικού ή και βίντεο των παιδιών τους σε έντυπο υλικό/ ιστότοπους/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης του σχολείου ή και του Υ.Π.Α.Ν.
(δ) δημοσιοποίηση φωτογραφικού υλικού ή και βίντεο των παιδιών τους σε έντυπο υλικό/ ιστότοπους/Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης ή άλλων φορέων.
Σημειώνεται ότι στις περιπτώσεις παιδιών διαζευγμένων ή σε διάσταση γονέων, το έντυπο θα πρέπει να υποβάλλεται από τον/τη γονέα/κηδεμόνα που του/της έχει ανατεθεί η φροντίδα/φύλαξη του παιδιού (με σχετικό διάταγμα του δικαστηρίου). Σε περίπτωση που η φροντίδα/φύλαξη δεν έχει ανατεθεί με διάταγμα δικαστηρίου σε έναν εκ των δύο γονέων/κηδεμόνων, τότε το έντυπο θα πρέπει να συμπληρώνεται και να υπογράφεται και από τους δύο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι γονείς ή κηδεμόνες, με βάση τις διατάξεις των Γενικών Κανονισμών, έχουν κάθε δικαίωμα ανά πάσα στιγμή να ανακαλέσουν τη συγκατάθεσή τους για φωτογράφιση- μαγνητοσκόπηση των παιδιών τους .

Μπορούν οι γονείς να φωτογραφίζουν τα παιδιά στις εκδηλώσεις του σχολείου;

Σύμφωνα με τα δεδομένα που αναφέρθηκαν πιο πάνω, οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών μπορούν να φωτογραφίζουν ή μαγνητοσκοπούν τα δικά τους παιδιά. Δεν μπορούν, όμως, να προβαίνουν σε δημοσιοποίηση φωτογραφικού υλικού ή και βίντεο στα οποία εμφανίζονται και άλλα παιδιά, χωρίς να έχουν εκ των προτέρων εξασφαλίσει τη συγκατάθεση των γονέων ή κηδεμόνων τους.

Σημειώνεται ότι η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τονίζει εμφαντικά το παραπάνω θέμα και γι’ αυτό τα σχολεία θα πρέπει να ενημερώσουν σχετικά τον Σύνδεσμο Γονέων ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις μη τήρησης των παραπάνω οδηγιών με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα για τα παιδιά.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χωρίς τέλος το θρίλερ με τα νεκρά βρέφη στην Ελλάδα - Τα ερωτήματα και το ξέσπασμα της 24χρονης που λέει «δεν είμαι η νέα Πισπιρίγκου»

• Καιρός: Μέχρι πού θα φτάσει η θερμοκρασία - Η πρόγνωση για την αυριανή αργία

• Το Ισραήλ έπληξε στο Ιράν εγκαταστάσεις που παράγουν καύσιμα πυραύλων

• Αντώνης Αβούρης: Ο Κύπριος που αναδείχθηκε ως ο καλύτερος νεαρός chef της Γαλλίας μιλά στο «Τ»

• Μαυρίκιος Μαυρικίου-Ιλάειρα Ζήση: Το πρώτο ταξίδι της κόρης τους στην Ελλάδα - Το βίντεο από το αεροπλάνο



Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Ανάλυση: Πώς φτάσαμε να μιλάμε για συνομοσπονδία - It takes two to tango

Το 2017 στη διάσκεψη του Κραν Μοντανά, ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκοουτέρες σε μία από τις δηλώσεις του τότε, έλεγε ότι το πώς θα ζήσουν οι Ε/κ και οι Τ/κ είναι ένα θέμα που αφορά τους ίδιους. Άλλωστε σε εκείνη τη διάσκεψη στην οποία «φτάσαμε πολύ κοντά στην πηγή, αλλά δεν διανύσαμε το τελευταίο μίλι» όπως λένε διάφοροι εδώ στο νησί, το ζητούμενο ήταν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα κυλούσαν αργά και βασανιστικά, με το κυπριακό να παραμένει στάσιμο και χωρίς να υπάρχει καμία ελπίδα για επανέναρξη των συνομιλιών, από εκεί που μείναμε στο Κραν Μοντανά και εντός του πλαισίου Γκουτέρες, το οποίο και αυτό έγινε σαν «το μνήμα του Αγ. Νεοφύτου».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top