ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Morningstar DBRS επιβεβαιώνει αξιολόγηση της ΕΕ σε AAA με σταθερή προοπτική

Ο Morningstar DBRS επιβεβαιώνει αξιολόγηση της ΕΕ σε AAA με σταθερή προοπτική

Ο οίκος αξιολόγησης Morningstar DBRS επιβεβαίωσε την αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε AAA με σταθερή προοπτική.

Η αξιολόγηση υπογραμμίζει την ανθεκτικότητα της Ένωσης παρά τις σημαντικές οικονομικές υποχρεώσεις, τις γεωπολιτικές αβεβαιότητες και την αύξηση του χρέους που προκύπτει από το πρόγραμμα Next Generation EU (NGEU). Η σταθερή προοπτική αναδεικνύει την εμπιστοσύνη της Morningstar DBRS στη συνεχιζόμενη οικονομική και πολιτική στήριξη των κρατών-μελών, που ενισχύει την ικανότητα της Ένωσης να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Όπως αναφέρεται, το χρέος της ΕΕ αναμένεται να πλησιάσει σχεδόν το 1 τρισεκατομμύριο ευρώ έως το 2026, κυρίως λόγω του NGEU, το οποίο παρέχει επιχορηγήσεις και δάνεια για την υποστήριξη της ανάκαμψης από την πανδημία στα κράτη-μέλη.

Παρόλο που αυτό το επίπεδο χρέους είναι σημαντικό, ο Morningstar DBRS ανέφερε ότι το ευρύ δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, το σύστημα «ιδίων πόρων» και η δέσμευση των κρατών-μελών να καλύψουν τις χρηματοδοτικές υποχρεώσεις αποτελούν θετικούς δείκτες οικονομικής ευρωστίας. Η αύξηση του δημοσιονομικού περιθωρίου, υποστηριζόμενη από τη δέσμευση των κρατών-μελών να εισαγάγουν νέους πόρους, αναμένεται να βοηθήσει στην εξυπηρέτηση αυτού του χρέους διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα.

Ο οίκος αξιολόγησης επεσήμανε ότι το δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ — και ειδικότερα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (MFF) — εξασφαλίζει προβλεψιμότητα στη διαχείριση του προϋπολογισμού. Αυτή η μακροπρόθεσμη δομή διευκολύνει τη διαχείριση του χρέους, με το πρόγραμμα NGEU να αντλεί κεφάλαια σε προβλέψιμο χρονικό ορίζοντα επτά ετών. Επιπλέον, η συντηρητική διαχείριση του προϋπολογισμού και οι ρυθμίσεις εξυπηρέτησης του χρέους της ΕΕ της επιτρέπουν να καλύπτει τις υποχρεώσεις της με άνεση, ενώ η ντε φάκτο προτιμησιακή πιστωτική της θέση εξασφαλίζει προτεραιότητα πληρωμής από τους οφειλέτες, εφόσον χρειαστεί.

Σταθερή προοπτική λόγω της δέσμευση των κρατών-μελών


Η επιβεβαίωση της σταθερής προοπτικής από τon Morningstar DBRS αντανακλά τη δέσμευση και την πολιτική ευθυγράμμιση των κρατών-μελών, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες. Οι πρόσφατες εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποδεικνύουν τη συνέχιση της πολιτικής κατεύθυνσης της ΕΕ και τη συνοχή μεταξύ των κρατών-μελών ανέφερε o Morningstar DBRS, που θεωρεί ότι η ενιαία στάση της Ένωσης σε κύριες προκλήσεις, όπως η μεταναστευτική πολιτική, η άμυνα και το εμπόριο, αποδεικνύει την ανθεκτικότητά της.

Η ΕΕ έχει, επίσης, δείξει ενότητα απέναντι σε εξωτερικές πιέσεις, όπως η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας. Η Ένωση έλαβε συλλογικά μέτρα για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία και την παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ουκρανία, αποδεικνύοντας ισχυρή εσωτερική συνοχή, σημείωσε η Morningstar DBRS .

Κίνδυνοι για την αξιολόγηση από γεωπολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες


Παρά τη θετική προοπτική, o Morningstar DBRS σημείωσε ότι ενδέχεται να εμφανιστούν κίνδυνοι για την πιστοληπτική ικανότητα της ΕΕ από πιθανές αλλαγές στη βαθμολογία των κρατών-μελών, ειδικά αν αυτές αποδυναμώσουν την πολιτική συνοχή ή την οικονομική υποστήριξη. Για παράδειγμα, μια υποβάθμιση της αξιολόγησης της Γερμανίας ή η άνοδος των αντι-ευρωπαϊκών αισθημάτων θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την αξιολόγηση της ΕΕ. Ωστόσο, η DBRS θεωρεί ότι αυτοί οι κίνδυνοι είναι διαχειρίσιμοι στην παρούσα πολιτική κατάσταση.

Σταθερή διαχείριση χρέους και εμπιστοσύνη των επενδυτών

Όπως αναφέρεται, η ικανότητα της ΕΕ να διατηρεί εύκολη πρόσβαση στην αγορά χρέους, συμπεριλαμβανομένων των πράσινων ομολόγων της, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Με μέση διάρκεια ωρίμανσης του χρέους του NGEU πάνω από 11 έτη, η Ένωση απολαμβάνει ένα προβλέψιμο χρονοδιάγραμμα χρηματοδότησης, ενώ μια διαφοροποιημένη βάση επενδυτών εξασφαλίζει σταθερή ζήτηση. O Morningstar DBRS αναμένει ότι το σταθερό επενδυτικό ενδιαφέρον θα συνεχιστεί, καθώς η ΕΕ διατηρεί μια διαφοροποιημένη στρατηγική χρηματοδότησης για τις τρέχουσες και μελλοντικές της ανάγκες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κλεάνθης Νικολαΐδης: Ο εθνικός μας μετεωρολόγος στο «Τ»- «Όποιος συνταξιοδοτείται δεν είναι παροπλισμένος»

• Έτσι θα περάσουμε τα μηνύματα μας στον συνομιλητή μας - Πέντε τρόποι για να το πετύχουμε

• Αναστασία Γιούσεφ για Νίκο Οικονομόπουλο: «Αυτός είναι ο λόγος που χωρίσαμε» - Βίντεο

• Θανατηφόρο στη Λευκωσία: Δόκιμος Αστυφύλακας ο 22χρονος μοτοσικλετιστής που έχασε τη ζωή του - Βαρύ πένθος στην Αστυνομία

• Νέα επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό – Συνελήφθη ανήλικος

• Halloween: Η λίστα με τα 25 κορυφαία κοστούμια για τo 2024



Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 22χρονος Κώστας - Εκτινάχθηκε από τη μοτοσικλέτα του και χτύπησε στο πεζοδρόμιο

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 22χρονος Κώστας - Εκτινάχθηκε από τη μοτοσικλέτα του και χτύπησε στο πεζοδρόμιο

Σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες βράδυ στη Λευκωσία, έχασε τη ζωή του ο Κώστας Δημητρίου, 22 ετών, από τη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top