ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Έτσι θα περάσουμε τα μηνύματα μας στον συνομιλητή μας - Πέντε τρόποι για να το πετύχουμε

Έτσι θα περάσουμε τα μηνύματα μας στον συνομιλητή μας - Πέντε τρόποι για να το πετύχουμε

Σε μια συνομιλία ακούμε πραγματικά αυτά που μας λένε;

Η ενεργητική ακρόαση είναι μια τέχνη που απαιτεί συνειδητή προσπάθεια και συγκέντρωση, ιδιαίτερα όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε βαθύτερα τα συναισθήματα και τις ανάγκες του άλλου. Γνωρίζουμε καλά ότι το υποσυνείδητο μυαλό παίζει καθοριστικό ρόλο στην επικοινωνία, και συχνά τα βαθύτερα μηνύματα κρύβονται πέρα από τις λέξεις.

Η υπνοθεραπεύτρια Βάσω Παναγή, δίνει στους αναγνώστες του ThemaOnline, πέντε τρόπους για να καλλιεργήσουμε την ενεργητική ακρόαση και να δημιουργήσουμε πιο ουσιαστικές σχέσεις

  1. Παρατηρήστε τις ενδείξεις του σώματος και της αναπνοής

Ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στην ενεργητική ακρόαση είναι η παρατήρηση της γλώσσας του σώματος. Το σώμα αποκαλύπτει τα συναισθήματα που μπορεί να μην εκφράζονται λεκτικά. Καθώς ακούμε τον συνομιλητή μας, παρατηρούμε το πως κάθεται, πως κινείται και πως αναπνέει. Μια γρήγορη και ρηχή αναπνοή, για παράδειγμα, μπορεί να υποδεικνύει ένταση ή άγχος. Από την άλλη, μια πιο αργή και βαθιά αναπνοή μπορεί να υποδηλώνει ηρεμία.

Όταν παρατηρούμε αυτές τις φυσικές αντιδράσεις, μπορούμε να αποκωδικοποιήσουμε τι συμβαίνει στο μυαλό του άλλου. Η αναγνώριση αυτών των σημάτων μας βοηθά να καταλάβουμε την πραγματική διάθεση του συνομιλητή μας, ακόμη και αν αυτός δεν μπορεί να την εκφράσει άμεσα με λέξεις.

  1. Η αποφυγή της κριτικής και η ενίσχυση του ενθουσιασμού

Ένα βασικό στοιχείο είναι το να ακούμε χωρίς να κρίνουμε. Συχνά, όταν κάποιος μας λέει κάτι, έχουμε την τάση να βιαζόμαστε να δώσουμε συμβουλές, να προσφέρουμε λύσεις ή ακόμα και να εκφράσουμε ανησυχίες. Ωστόσο, αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να δημιουργήσουν μια αίσθηση κριτικής, για το ότι ο άλλος δεν έκρινε σωστά και να τον αποδυναμώσουμε.

Για παράδειγμα, όταν ο συνομιλητής μας εκφράζει έναν ενθουσιασμό για ένα νέο σχέδιο ή μια ιδέα, αντί να πούμε αμέσως ‘Είναι επικίνδυνο’ ή ‘Εγώ θα έκανα αυτό…’, είναι σημαντικό να δείξουμε υποστήριξη και ενθουσιασμό. Αντί να αποδυναμώνουμε την ιδέα τους ή να ενισχύουμε τους φόβους, μπορούμε να τους ενθαρρύνουμε να εκφραστούν περισσότερο. Η φράση ‘Ακούγεται υπέροχο, πες μου περισσότερα!’ δίνει χώρο για περαιτέρω εξερεύνηση και βοηθά τον συνομιλητή να αισθανθεί πιο ασφαλείς να εκφραστεί.

  1. Δημιουργήστε χώρο για να μιλήσουν οι άλλοι

Η επικοινωνία δεν πρέπει να είναι ένας αγώνας ταχύτητας ή ανταγωνισμού. Μερικές φορές, η καλύτερη ακρόαση συμβαίνει όταν δημιουργούμε χώρο σιωπής. Αντί να απαντάμε αμέσως, δώστε λίγο χρόνο μετά από κάθε φράση του συνομιλητή σας, ώστε να υπάρχει περιθώριο να σκεφτεί και να συνεχίσει τη σκέψη του.

Αυτός ο ‘χώρος’ επιτρέπει στο υποσυνείδητο να επεξεργαστεί τις πληροφορίες σε βαθύτερο επίπεδο και να φέρει στην επιφάνεια συναισθήματα και σκέψεις που ίσως να μην είχαν εκφραστεί αλλιώς. Στην πραγματικότητα, πολλές φορές, όταν αφήνουμε σιωπή μετά από μια φράση, ο συνομιλητής μας μπορεί να συνεχίσει να μιλάει πιο ανοιχτά και με μεγαλύτερη ειλικρίνεια.

  1. Δώστε προσοχή στα συναισθήματα πίσω από τις λέξεις

Πέρα από το να ακούμε τις λέξεις, είναι σημαντικό να ακούμε και τα συναισθήματα που τις συνοδεύουν. Οι λέξεις μπορεί να αποκαλύπτουν ένα κομμάτι της ιστορίας, αλλά τα συναισθήματα δίνουν τη βαθύτερη κατανόηση του τι πραγματικά αισθάνεται κάποιος. Η φράση ‘Είμαι καλά’ μπορεί να ειπωθεί με πολλούς τρόπους, ανάλογα με το συναισθηματικό υπόβαθρο. Το υποσυνείδητο μυαλό αντιλαμβάνεται τον τόνο της φωνής, την ένταση και την ενέργεια που συνοδεύει τις λέξεις.

Για να είμαστε πραγματικά ενεργοί ακροατές, χρειάζεται να εστιάσουμε σε αυτά τα μη λεκτικά στοιχεία της επικοινωνίας.

  • Πώς λέγονται οι λέξεις;
  • Ποιες είναι οι μικρές αλλαγές στον τόνο, την ταχύτητα και τον ρυθμό της ομιλίας;
  1. Ενεργητική ακρόαση με ενσυνειδητότητα

Ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία για την ενεργητική ακρόαση είναι η ενσυνειδητότητα. Όταν ακούμε με ενσυνειδητότητα, σημαίνει ότι είμαστε απόλυτα παρόντες στη στιγμή, χωρίς περισπασμούς και χωρίς να σκεφτόμαστε τι θα πούμε στη συνέχεια. Αυτό σημαίνει επίσης ότι δεν ακούμε απλώς με το μυαλό μας, αλλά με όλο μας το σώμα.

Όταν προσφέρουμε την πλήρη προσοχή μας στον άλλον, εκπέμπουμε ένα αίσθημα σεβασμού και ενδιαφέροντος που ενισχύει τη συναισθηματική σύνδεση. Η ενσυνειδητότητα μας βοηθά να είμαστε παρόντες, να παρατηρούμε τη γλώσσα του σώματος και τις λεπτές αλλαγές στον τόνο της φωνής, προσφέροντας μας μια πιο ολοκληρωμένη κατανόηση του άλλου.

Συμπέρασμα: Η ενεργητική ακρόαση ως βασικό εργαλείο για ουσιαστική επικοινωνία

Η ενεργητική ακρόαση δεν είναι απλώς μια δεξιότητα, αλλά μια βαθιά μορφή σύνδεσης που ενισχύει κάθε σχέση. Όταν ακούμε πραγματικά τους άλλους, δημιουργούμε χώρο για ανοιχτή, ειλικρινή και ασφαλή επικοινωνία. Παρατηρώντας το σώμα, δίνοντας χώρο στη σιωπή και ακούγοντας τα συναισθήματα πίσω από τις λέξεις, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια πιο υγιή και ουσιαστική επικοινωνία.

Ας θυμόμαστε πως, πολλές φορές, το να ακούμε είναι πολύ πιο ισχυρό από το να μιλάμε.

Μπορείτε να επικοινωνήστε με την Yπνοθεραπεύτρια & Transformational  Coach Βάσω Παναγή

[email protected], www.vasopanayi.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κλεάνθης Νικολαΐδης: Ο εθνικός μας μετεωρολόγος στο «Τ»- «Όποιος συνταξιοδοτείται δεν είναι παροπλισμένος»

• Αναστασία Γιούσεφ για Νίκο Οικονομόπουλο: «Αυτός είναι ο λόγος που χωρίσαμε» - Βίντεο

• Θανατηφόρο στη Λευκωσία: Δόκιμος Αστυφύλακας ο 22χρονος μοτοσικλετιστής που έχασε τη ζωή του - Βαρύ πένθος στην Αστυνομία

• Νέα επίθεση εναντίον ντελιβερά στη Λεμεσό – Συνελήφθη ανήλικος

• Halloween: Η λίστα με τα 25 κορυφαία κοστούμια για τo 2024



Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 22χρονος Κώστας - Εκτινάχθηκε από τη μοτοσικλέτα του και χτύπησε στο πεζοδρόμιο

Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: Νεκρός ο 22χρονος Κώστας - Εκτινάχθηκε από τη μοτοσικλέτα του και χτύπησε στο πεζοδρόμιο

Σε θανατηφόρα οδική σύγκρουση που συνέβη χθες βράδυ στη Λευκωσία, έχασε τη ζωή του ο Κώστας Δημητρίου, 22 ετών, από τη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top