ΥΓΕΙΑ

Υποφέρεις από γαστρίτιδα; Ποιες τροφές να προτιμάς και ποιες να αποφεύγεις

Υποφέρεις από γαστρίτιδα; Ποιες τροφές να προτιμάς και ποιες να αποφεύγεις

Μάθετε περισσότερα για τη γαστρίτιδα, τις αιτίες της και πώς οι επιλογές τροφίμων μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε γρήγορα καλύτερα.

Η γαστρίτιδα είναι μια φλεγμονή που μπορεί να κυμαίνεται από ήπια έως σοβαρή. Επίσης συνήθως είναι βραχυπρόθεσμη (μερικές ημέρες) αλλά μπορεί να γίνει και χρόνια (μακροχρόνια, αρκετές εβδομάδες). Τα κοινά συμπτώματα της γαστρίτιδας περιλαμβάνουν πόνο στο στομάχι , φούσκωμα, ναυτία, έμετο, παλινδρόμηση και δυσπεψία. Ο προσδιορισμός της αιτίας και η αναζήτηση έγκαιρης θεραπείας για τη γαστρίτιδα μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα.

Πιο συγκεκριμένα οι αλλαγές στη διατροφή και στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν και να προσφέρουν ανακούφιση από τη γαστρίτιδα. Να θυμάστε ότι εάν αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα υγείας, θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με τον γιατρό σας. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα για τη γαστρίτιδα, τις αιτίες της και πώς οι επιλογές τροφίμων μπορούν να σας βοηθήσουν να νιώσετε καλύτερα και να αποτρέψετε τις εξάρσεις.

Κατανόηση των αιτιών της γαστρίτιδας

Ο εντοπισμός της αιτίας της γαστρίτιδας θα σας βοηθήσει να κάνετε την κατάλληλη παρέμβαση και τις επιλογές τροφίμων. Τα φάρμακα, οι ασθένειες, οι ιοί του στομάχου και οι στομαχικές αλλαγές συχνά προκαλούν οξεία (βραχυπρόθεσμη) γαστρίτιδα. Αυτοί οι τύποι γαστρίτιδας συνήθως υποχωρούν μόλις προσδιοριστεί και λυθεί η αιτία. Από την άλλη πλευρά, η χρόνια γαστρίτιδα σχετίζεται με λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή ανοσοποιητικές παθήσεις.

Οι μη θεραπευμένες λοιμώξεις από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού είναι ένας κοινός παράγοντας κινδύνου για την ανάπτυξη χρόνιας γαστρίτιδας και των συναφών ασθενειών, όπως πεπτικά έλκη, αιμορραγία στομάχου, αναιμία και καρκίνο του στομάχου. Οι διατροφικές σας επιλογές μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη και την επίλυση της γαστρίτιδας και στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος.


Η επιστήμη πίσω από τη διατροφή για τη γαστρίτιδα

Η διατροφή για τη γαστρίτιδα προορίζεται να προσφέρει ανακούφιση κατά τη διάρκεια μιας οξείας έξαρσης και μια μακροχρόνια δίαιτα αποτρέπει περαιτέρω βλάβες και βοηθά στην αποκατάσταση της υγείας του εντέρου. Ορισμένες τροφές είναι πιο προβληματικές για την πέψη του στομάχου κατά τη διάρκεια μιας οξείας έξαρσης. Μόλις επιλυθεί η έξαρση, ένα άτομο μπορεί συνήθως να συνεχίσει μια ισορροπημένη διατροφή.

Οι γαστρεντερικές παθήσεις, συμπεριλαμβανομένης της γαστρίτιδας, έχουν συσχετιστεί με συγκεκριμένα διατροφικά πρότυπα, όπως η υψηλή πρόσληψη υπέρ- επεξεργασμένων τροφίμων σε συνδυασμό με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

Μια επιδημιολογική μελέτη που διήρκεσε επτά χρόνια και περιελάμβανε 144.196 ενήλικες ερεύνησε τη σχέση μεταξύ της φλεγμονώδους δίαιτας και της γαστρικής φλεγμονής. Οι ενήλικες που κατανάλωναν μεγάλες ποσότητες φλεγμονωδών τροφίμων είχαν 22% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης γαστρικής νόσου και 19% αυξημένο κίνδυνο γαστρίτιδας. Ενώ τα άτομα που ακολουθούσαν μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα είχαν μειωμένο κίνδυνο για γαστρίτιδα.

Τροφές που θα ήταν καλό να αποφεύγετε

Όταν έχετε οξεία ή χρόνια γαστρίτιδα, ορισμένα τρόφιμα μπορεί να ερεθίσουν περαιτέρω την επένδυση του στομάχου ή να προκαλέσουν επιπλέον πόνο. Ακολουθούν φλεγμονώδεις τροφές που θα ήταν καλό να αποφύγετε με τη γαστρίτιδα:

Εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Τηγανητά

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά

Κόκκινα και επεξεργασμένα κρέατα, συμπεριλαμβανομένων λουκάνικων, μπέικον και χοτ ντογκ

Γλυκά και επιδόρπια

Επεξεργασμένα δημητριακά χαμηλής περιεκτικότητας σε ίνες, όπως το λευκό ψωμί ή τρόφιμα με κυρίως λευκό αλεύρι

Αλκοόλ

Όταν το στομάχι έχει φλεγμονή (οξεία ή χρόνια), η αποφυγή φλεγμονωδών τροφών μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου και της σοβαρότητας των συμπτωμάτων σας. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει οξεία γαστρίτιδα και είναι φλεγμονώδες σε πολλές παθήσεις υγείας. Το αλκοόλ μπορεί να βλάψει την επένδυση του στομάχου, οδηγώντας σε φλεγμονή. Η εξάλειψη του αλκοόλ επιτρέπει στην ερεθισμένη επένδυση του στομάχου να επουλωθεί.

Μόλις επιλυθεί η οξεία γαστρίτιδα, προσπαθήστε να περιορίσετε την πρόσληψη αλκοόλ για να αποτρέψετε άλλη έξαρση. Επίσης, περιορίστε τα φλεγμονώδη τρόφιμα για να αποφύγετε περαιτέρω γαστρίτιδα και να επιτρέψετε στη φλεγμονή σας να ηρεμήσει.

Άλλα τρόφιμα μπορεί να χρειαστεί να αποφεύγονται ανάλογα με τη σοβαρότητα και τα συμπτώματα:

Χυμός φρούτων

Προϊόντα τουρσί

Πικάντικα τρόφιμα

Όξινα τρόφιμα (ντομάτες, σάλτσα ντομάτας, εσπεριδοειδή, κρεμμύδια, σκόρδο, πιπεριές)

Ανθρακούχα ποτά

Καφεΐνη (καφές, μερικά τσάγια, ενεργειακά ποτά, σόδα και σοκολάτα)

Αυτή η λίστα τροφών μπορεί να ερεθίσει περαιτέρω τον βλεννογόνο του στομάχου όταν έχει φλεγμονή. Όμως τα όξινα ή πικάντικα τρόφιμα και ποτά, συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης, δεν προκαλούν γαστρίτιδα. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ανεχθούν αυτά τα τρόφιμα και ποτά σε μια ήπια περίπτωση γαστρίτιδας, ενώ κάποιοι άλλοι είναι καλό να τα αποφεύγουν μέχρι να φύγει η φλεγμονή τους.

Εάν υποφέρετε από γαστρίτιδα, η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα, γιατί αυξάνει την ποσότητα του οξέος που παράγει το στομάχι σας. Και αυτό το επιπλέον οξύ ερεθίζει περαιτέρω τη φλεγμονή του βλεννογόνου του στομάχου. Το οξύ του στομάχου είναι ευεργετικό κατά τη διάρκεια της κανονικής πέψης, αλλά όχι κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης της γαστρίτιδας. Παρόλα αυτά η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων καφεΐνης θεωρείται αντιφλεγμονώδης όταν επιλυθεί η γαστρίτιδα.

Διατροφικές συμβουλές για τη διαχείριση της γαστρίτιδας

Οι διατροφικές οδηγίες εξαρτώνται από το εάν αντιμετωπίζετε έξαρση γαστρίτιδας ή έχετε επιλύσει τη γαστρίτιδα και σχεδιάζετε μια διατροφή συντήρησης για να αποτρέψετε μελλοντικές εξάρσεις. Ενσωματώστε ένα ισορροπημένο πιάτο για να θρέψετε το σώμα σας ενώ θεραπεύετε και προλαμβάνετε τη γαστρίτιδα. Προγραμματίστε τα γεύματα χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του πιάτου:

Γεμίστε το μισό του πιάτου σας με λαχανικά όπως μαγειρεμένο κουνουπίδι, καρότα, φυλλώδη λαχανικά, μπιζέλια ζάχαρης ή πράσινα φασόλια.

Γεμίστε το ένα τέταρτο του πιάτου σας με δημητριακά, όπως καλαμπόκι, αρακά, γλυκοπατάτες, πλιγούρι βρώμης ή καστανό ρύζι.

Γεμίστε το τελευταίο ένα τέταρτο με μια επιλογή άπαχου κρέατος ή πρωτεΐνης (ζωικής ή φυτικής προέλευσης) όπως φασόλια, φακές, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, κοτόπουλο χωρίς πέτσα, ψάρι ή αυγά.

Η μέθοδος του πιάτου είναι μια απλή οπτική για τον προγραμματισμό ενός χορταστικού και θρεπτικού γεύματος, η οποία σας βοηθάει να επιλέξετε αρκετή πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και υδατάνθρακες για να παραμείνετε χορτάτοι μεταξύ των γευμάτων και να ρυθμίσετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ τροφοδοτείτε το σώμα σας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Απλώς αλλάξτε τις τροφές ανάλογα με το αν βρίσκεστε αυτήν τη στιγμή σε έξαρση γαστρίτιδας ή αποτρέπετε τη γαστρίτιδα.

Διατροφικές συμβουλές κατά την έξαρση γαστρίτιδας

Κατά τη διάρκεια μιας έξαρσης γαστρίτιδας, αποφύγετε τα τρόφιμα που μπορεί να ερεθίσουν τον βλεννογόνο του στομάχου. Η παρακάτω λίστα περιλαμβάνει τροφές που είναι καταπραϋντικές και μη ερεθιστικές.

Τρόφιμα όπως λαχανικά, ψητές πατάτες, μαγειρεμένα πράσινα φασόλια, σκουός, καρότα και άλλα μαγειρεμένα λαχανικά

Φασόλια και όσπρια

Αυγά ομελέτα ή βραστά

Ψάρι στον φούρνο, κοτόπουλο ή γαλοπούλα χωρίς πέτσα

Προβιοτικά τρόφιμα όπως γιαούρτι και κεφίρ

Σούπες με βάση τον ζωμό

Μη ανθρακούχα ποτά όπως νερό, τζίντζερ ή τσάι μέντας

Ροφήματα χωρίς καφεΐνη

Μπανάνες, μήλα, κονσερβοποιημένα φρούτα όπως ροδάκινα ή αχλάδια σε νερό

Δημητριακά ολικής αλέσεως όπως πλιγούρι βρώμης, καστανό ρύζι και κινόα

Διατροφικές συμβουλές για την πρόληψη της γαστρίτιδας

Η κατανάλωση μιας διατροφής με κυρίως αντιφλεγμονώδη τρόφιμα, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γαστρίτιδας και άλλων ασθενειών. Προσθέστε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά που περιέχουν ωφέλιμους ζωντανούς οργανισμούς.

Έρευνες υποδεικνύουν τη χρησιμότητά τους στα πεπτικά προβλήματα. Τα προβιοτικά βοηθούν στη διατήρηση της βέλτιστης βακτηριακής ισορροπίας και μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση της γαστρίτιδας που σχετίζεται με λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού. Επιλέξετε να βάλετε στη διατροφή σας:

Όλα τα φρούτα και τα λαχανικά.

Δημητριακά ολικής αλέσεως με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως το σιτάρι ολικής αλέσεως, η βρώμη και η κινόα.

Ωμέγα-3 λιπαρά όπως το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το βούτυρο ξηρών καρπών και ο σολομός ή ο τόνος.

Μη επεξεργασμένα κρέατα όπως κοτόπουλο, ψάρι και μια μικρή ποσότητα μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος.

Μη ζαχαρούχα ποτά (το πράσινο ή μαύρο τσάι και ο καφές όταν δεν είστε σε έξαρση είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά).

Προβιοτικά, τροφές όπως γιαούρτι χωρίς ζάχαρη και κεφίρ, kimchi, ξινολάχανο, ζυμωμένα λαχανικά, miso και kombucha.

Πότε και πώς πρέπει να τρώτε με γαστρίτιδα

Η μεγαλύτερη έμφαση έχει δοθεί στο τι τρώτε με τη γαστρίτιδα, αλλά το πώς και πότε τρώτε μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματα. Το να τρώτε πολύ γρήγορα μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής , επιδείνωση του πεπτικού συστήματος και οποιεσδήποτε πεπτικές παθήσεις, όπως η γαστρίτιδα. Έρευνα από το 2020, μεταξύ 550 ενηλίκων με χρόνια γαστρίτιδα, δείχνει ότι περισσότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες αποδίδουν στην αύξηση των συμπτωμάτων στο γεγονός ότι τρώνε πολύ γρήγορα. Άλλοι ανέφεραν ότι οι ακανόνιστες ώρες γευμάτων και η κατανάλωση γλυκών, πικάντικων τροφίμων και επεξεργασμένων κρεάτων οδήγησε σε κοιλιακό άλγος και διάταση.

Η επιλογή μικρότερων γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μειώσει την πείνα, να σας επιτρέψει να τρώτε αργά και να μειώσετε τα συμπτώματα γαστρίτιδας. Χωρίστε τα γεύματά σας κατά περίπου τρεις ώρες για να μειώσετε το φορτίο στο στομάχι σας. Είναι σημαντικό να πειραματιστείτε με τον προτιμώμενο χρόνο και το μέγεθος του γεύματός σας για καλύτερα αποτελέσματα.

Η προτεραιότητα της υγείας σας με μια θρεπτική, ισορροπημένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής σας και να μειώσει τη σοβαρότητα και τη συχνότητα της γαστρίτιδας.

Πηγή: gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Νέα επίθεση σε διανομέα φαγητού στη Λεμεσό – Τον καταδίωκαν με μοτοσικλέτες και τον κλωτσούσαν μέχρι να πέσει στο έδαφος  

• Συγκλονίζει όμηρος της Χαμάς: Περιέγραψε στον ΟΗΕ τα βασανιστήρια που έζησε στη Γάζα – «Mε κρέμασαν ανάποδα και...»

• Χειμερινός τουρισμός στην Κύπρο - Οι πρώτες ενδείξεις και οι επιπτώσεις από την κρίση στη Μ. Ανατολή

• Απαγόρευση κινητών: Εν αναμονή της εγκυκλίου - Πότε θα εφαρμοστεί το μέτρο και πότε θα δούμε αποτελέσματα

• Έριξε τσάντα τίγκα...στα ναρκωτικά σε αυλή σπιτιού και έφυγε - Συνελήφθη 18χρονος

• Βλάβη σε σκάφος στην επ. Αμμοχώστου - Πέντε πρόσωπα αποκλείστηκαν στη θάλασσα



Βγαίνει στην αντεπίθεση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Η χαμηλή δημοτικότητα αλλάζει τη στρατηγική της κυβέρνησης - Τουρ σε όλες τις επαρχίες

Βγαίνει στην αντεπίθεση ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Η χαμηλή δημοτικότητα αλλάζει τη στρατηγική της κυβέρνησης - Τουρ σε όλες τις επαρχίες

Την απόφασή του να αλλάξει την αρνητική εικόνα της κυβέρνησης η οποία έχει φτάσει στο ναδίρ σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας, κάνει πράξη ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ξεκίνησε ήδη την επαφή του με την κοινωνία, κάνοντας αρχή με την κοινότητα Αμιάντου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top