ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Τα ωραία του Φορέα

Τα ωραία του Φορέα

Από το 2014 που ιδρύθηκε ο Φορέας Κοινωνικής Στήριξης επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη με σκοπό την οικονομική στήριξη άπορων φοιτητών ή νέων που δεν είχαν τα χρήματα για σπουδές και προεδρεύουσα την εκάστοτε Πρώτη Κυρία μέχρι και τον Μάρτιο του 2023 η Άντρη Αναστασιάδη συγκέντρωσε εισφορές ύψους €4,2 εκατ. Η Φιλίππα Καρσερά στους εννέα πρώτους μήνες διακυβέρνησης του συζύγου της συγκέντρωσε για τον ίδιο σκοπό... €2,2 εκατ. Δηλαδή η κα Καρσερά μάζεψε σε εννέα μήνες τα μισά απ’ όσα συγκέντρωσε η προκάτοχός της σε... εννέα χρόνια!

Καταλαβαίνετε τώρα γιατί ο Πρόεδρος καταφεύγει μέχρι και στο government-friendly Ανώτατο προκειμένου να μην εφαρμοστεί ο νόμος και να διασφαλιστεί η ανωνυμία των δωρητών;

Ο φορέας διοικείται από διαχειριστική επιτροπή με πρόεδρο την εκάστοτε πρώτη κυρία και δέχεται μόνο ιδιωτικές εισφορές προς οικονομική ενίσχυση άπορων φοιτητών. Ας προσπεράσουμε το γεγονός ότι το ζήτημα ανακινήθηκε από τους βουλευτές του ΔΗΣΥ Νίκο Γεωργίου και Κυριάκο Χατζηγιάννη που κατέθεσαν πριν από έναν μήνα νομοσχέδιο (που πέρασε) για πλήρη διαφάνεια και λογοδοσία στον Φορέα που... δρούσε ανενόχλητος επί διακυβέρνησης Νίκαρου, όταν ούτε το ΑΚΕΛ τόλμησε να καταθέσει κάτι ανάλογο φοβούμενοι μη τους πάρει ο δαίμονας. Το γεγονός ότι ύστερα από δέκα χρόνια η Πινδάρου ανακάλυψε τη διάτρητη και αδιαφανή φύση του Φορέα το λες και υποκριτικό θράσος, όμως πλέον καταντήσαμε σ’ αυτόν τον τόπο να παραβλέπουμε το ένα κακό προς όφελος της αποκάλυψης ενός μεγαλύτερου (πως ας πούμε οι μεγαλοεργολάβοι του σκανδάλου με τα ΣΑΠΑκια της Πάφου βγήκαν αλώβητοι επειδή έδωσαν τους δημοτικούς άρχοντες που λάδωναν; Κάπως έτσι). Έτσι λοιπόν όσο εξοργιστική κι αν δείχνει η επιλεκτική ευαισθησία του ΔΗΣΥ δεν σημαίνει ότι δεν έχει δίκιο. Ο Φορέας μπάζει από παντού και έπρεπε να έχει ξηλωθεί από καιρό.

Η στήριξη νέων που δεν την οικονομική δυνατότητα να σπουδάσουν θα έπρεπε να είναι μέριμνα του κράτους, όχι του Προεδρικού αλλά των αρμόδιων υπηρεσιών που θα επιχορηγούν δίδακτρα, ενοίκιο ή ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο βάσει αντικειμενικών κριτηρίων που δεν θα δημοσιοποιούνται μεν (για την προστασία των άπορων οικογενειών) αλλά τα στοιχεία τους θα είναι διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή για εσωτερικό έλεγχο. Όπως συμβαίνει δηλαδή με κάθε επίδομα/επιχορήγηση σε όλα τα “κανονικά” κράτη. Διαφάνεια. Ισότητα. Λογοδοσία. Υποτίθεται το τρίπτυχο πάνω στο οποίο χτίστηκε η προεκλογική καμπάνια του Νίκου Χριστοδουλίδη και που αποδείχθηκε τίποτα περισσότερο από αυτό που ήταν, ένα προεκλογικό τέχνασμα. Γιατί όταν η διαφάνεια πλησιάζει too close to home τότε επιστρατεύονται από νομικίστικα τεχνάσματα μέχρι απροκάλυπτα ψέματα (ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος επέμενε μέχρι και χθες το πρωί ότι τα ονόματα των δωρητών κατατίθενται στη Βουλή κι από τότε τον έχουν διαψεύσει μέχρι και οι καθαρίστριες).

Τα πράγματα είναι πολύ απλά άσχετα εάν ο Πρόεδρος με την προσφυγή του στο Ανώτατο το έχει αναγάγει σε υψίστης σημασίας νομικό και πολιτικό ζήτημα (σημειώστε ότι μιλάμε για τον άνθρωπο που δεν κούνησε ούτε δαχτυλάκι για να εκτονώσει την κρίση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή αλλά προσφεύγει στο Ανώτατο για να υπερασπιστεί την... τιμή και την υπόληψη μια χούφτας επιχειρηματιών): Όποιος θέλει να βοηθήσει το κάνει μέσω αρμοδίων φορέων ή εγκεκριμένων ΜΚΟ που δουλεύουν χρόνια τώρα με διαφάνεια, κανονισμούς και λογοδοσία - αν και το κράτος δεν πρέπει να επαναπαύεται με την ιδιωτική πρωτοβουλία και να αγνοεί τις υποχρεώσεις του απέναντι στους ευάλωτους πολίτες του. Όποιος πάλι θέλει να βοηθήσει αλλά θέλει να το κάνει μόνο ανώνυμα και μέσω ενός Φορέα που συνδέεται με πολιτικά ή πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα τότε κάτι βρωμάει πολύ άσχημα. Από την άλλη εάν το ζεύγος Χριστοδουλίδη κόπτεται πραγματικά για τους άπορους φοιτητές και όχι για την καλλιέργεια ενός φιλανθρωπικού και large προφίλ του παραπαίοντος Προέδρου (που κάθε μέρα που περνάει καταποντίζεται όλο και βαθύτερα στις δημοσκοπήσεις), ας ενισχύσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες να κάνουν σωστά τη γαμημένη δουλειά τους. Το να μαζεύουν με αδιαφανείς διαδικασίες, ανέλεγκτα και χωρίς λογοδοσία εκατομμύρια από ανώνυμους επιχειρηματίες για να τα μοιράζουν όπως, όποτε και σε όποιους θέλουν, αυτό προσομοιάζει με μπίζνα και όχι με φιλανθρωπία. Κι ας αφήσουν τα γελοιωδέστατα επιχειρήματά τους για τα σανοφάγα που τους πιστεύουν. Όποιος επιχειρηματίας “φοβάται” ότι θα συνδεθεί το όνομά του με τον Πρόεδρο ή “ανησυχεί” ότι μπορεί να ενώσουμε τις τελείες και να καταλάβουμε τι χάρες εξαργυρώθηκαν, χίλιες φορές να μην ξαναδώσουν ούτε σεντ - ευτυχώς υπάρχουν εκατοντάδες άλλοι που προσφέρουν μέσω διαφανών διαδικασιών χρόνια τώρα. Άλλωστε επί Νίκαρου στο συγκεκριμένο ταμείο έκανε εισφορά ύψους €500.000 ο Σαουδάραβας σεΐχης και προσωπικός φίλος του Τέως, ο οποίος, έλαβε από το Υπουργικό Συμβούλιο του τελευταίου συνολικά 41(!) χρυσά διαβατήρια - όλα σύμφωνα με τον τέως Γενικό Ελεγκτή παραχωρήθηκαν παράνομα. Γι’ αυτό και η φιλανθρωπία μπορεί μεν να κρατηθεί κρυφή από το κοινό αλλά όχι από τα ελεγκτικά σώματα, ειδικά όταν εμπλέκονται πολιτικοί και αξιωματούχοι.

Κι αυτό φαίνεται να το καταλαβαίνουν όλοι όσοι διαθέτουν στοιχειώδη νοημοσύνη σ’ αυτό το νησί εκτός -φυσικά- από το ζεύγος Χριστοδουλίδη.

 

 

 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Ασανσέρ» οι τιμές σε πρατήρια καυσίμων συγκεκριμένης εταιρείας - Ανέβηκαν για να πέσουν πάλι

• Χειροπέδες σε 14χρονο για τις παραποιημένες γυμνές φωτογραφίες μαθητών και καθηγητών

• Θρήνος για τον χαμό της Πηνελόπης στη Λεμεσό: «Άγγιξες και άλλαξες τόσες πολλές ζωές» - Πότε θα τελεστεί η κηδεία

• Τζόκερ έπαιξες; Ιδού οι τυχεροί αριθμοί

• Jumbo: Άνοιξε τις πύλες του το νέο κατάστημα στη Λευκωσία - Δείτε φωτογραφίες

• Ιταλία: Ξύπνησε από κώμα μετά από τροχαίο και δεν θυμάται τα τελευταία 39 χρόνια της ζωής του



Χειροπέδες σε 14χρονο για τις παραποιημένες γυμνές φωτογραφίες μαθητών και καθηγητών

Χειροπέδες σε 14χρονο για τις παραποιημένες γυμνές φωτογραφίες μαθητών και καθηγητών

Χειροπέδες πέρασαν οι Βρετανικές Βάσεις σε ανήλικο ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση της κυκλοφορίας των μονταρισμένων που σημειώθηκε σε σχολική μονάδα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top