ΥΓΕΙΑ

Για ποιο λόγο ξυπνάς συνεχώς νιώθοντας κουρασμένος και πώς μπορείς να το διαχειριστείς

Για ποιο λόγο ξυπνάς συνεχώς νιώθοντας κουρασμένος και πώς μπορείς να το διαχειριστείς

Αν σκέφτεσαι να αναζητήσεις στο Google “Γιατί είμαι πάντα κουρασμένος” αλλά διστάζεις από υπερηφάνεια, είμαστε εδώ για να σου πούμε ότι πρώτον, δεν είσαι ο μόνος που το βιώνει, και δεύτερον, πρόκειται για ένα πραγματικό πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Όλοι μας, σε κάποια φάση της ζωής μας, έχουμε περάσει από περιόδους όπου ξυπνάμε κουρασμένοι, ακόμη και μετά από 8 ώρες ύπνου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούμε να αποδώσουμε κατά τη διάρκεια της ημέρας, γεγονός που μας απογοητεύει.

Αυτό συμβαίνει όταν ο ύπνος μας δεν είναι αναζωογονητικός. Δηλαδή, μπορεί να κοιμάσαι για τον απαιτούμενο αριθμό ωρών, αλλά η ποιότητα του ύπνου σου δεν είναι ικανοποιητική, με αποτέλεσμα το σώμα σου να μην ξεκουράζεται πλήρως και να μην ανακτά τις δυνάμεις του. Έτσι, μπορεί να νιώθεις εξίσου κουρασμένος ή ακόμα και πιο κουρασμένος από πριν.

Αυτό το φαινόμενο δεν επηρεάζεται από την ώρα που κοιμόμαστε ή ξυπνάμε, καθώς οι συνέπειες παραμένουν οι ίδιες. Μπορεί να σχετίζεται με σοβαρότερα προβλήματα υγείας ή με διαταραχές του ύπνου. Οι ειδικοί προτείνουν να επισκεφτούμε έναν γιατρό αν βιώνουμε αυτόν τον μη αναζωογονητικό ύπνο για αρκετές εβδομάδες, καθώς η κατάσταση μπορεί να γίνει ανυπόφορη σε μακροπρόθεσμο επίπεδο.

Για εκείνους που είναι απόλυτα υγιείς, η αιτία αυτής της κούρασης παραμένει πραγματικά ασαφής. Ο επανορθωτικός ύπνος εκδηλώνεται στο τέλος κάθε κύκλου ύπνου κατά τη διάρκεια της νύχτας, όταν βρισκόμαστε σε βαθύ ύπνο. Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι ο ύπνος μας διακόπτεται κατά τις συγκεκριμένες φάσεις, χωρίς να το συνειδητοποιούμε, λόγω του άγχους που βιώνουμε.

Τρόποι για να βελτιώσεις τον ύπνο σου

Κάποιες φορές έχουμε την εντύπωση ότι κοιμόμαστε επαρκώς, ενώ στην πραγματικότητα δεν συμβαίνει αυτό. Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να ξεκουραζόμαστε τουλάχιστον 7-8 ώρες κάθε βράδυ, καθώς η συσσώρευση κούρασης καθιστά πιο δύσκολη την απομάκρυνσή της.

Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να προσπαθήσουμε να απομακρύνουμε από τη ζωή μας τις συνήθειες που επηρεάζουν αρνητικά τον ύπνο μας. Η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα, η κατανάλωση γευμάτων που γνωρίζουμε ότι θα μας προκαλέσουν δυσφορία, καθώς και η υπερβολική χρήση οθονών πριν από τον ύπνο, είναι μερικές από αυτές. Επιπλέον, είναι καλό να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχουν θόρυβοι και ότι η θερμοκρασία του χώρου είναι άνετη, χωρίς υπερβολική ζέστη ή κρύο.

Αν συνεχίζεις να μην παρατηρείς πρόοδο, ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να εξερευνήσεις τεχνικές χαλάρωσης, διαλογισμού ή ενσυνειδητότητας. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να μας βοηθήσουν να εισέλθουμε σε μια ψυχική κατάσταση που προετοιμάζει το σώμα μας για ύπνο. Παρόλο που μπορεί να τις αμφισβητείς, αποτελούν έναν αποτελεσματικό τρόπο για να ηρεμήσουμε και να μειώσουμε το άγχος μας.

Εάν, μετά από όλα αυτά, δεν παρατηρήσεις καμία βελτίωση, είναι σημαντικό να συμβουλευτείς έναν επαγγελματία προκειμένου να αποκλείσεις τυχόν προβλήματα υγείας. Ακόμα και αν το ζήτημα υγείας που αντιμετωπίζεις έχει ψυχολογικές προεκτάσεις, ο ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας και δεν πρέπει να υποτιμάς τη σημασία του.

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: «Θα μας πάρει ο άνεμος» - Πότε αναμένεται να εξασθενίσει - Έπεσε για τα καλά η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά το «μενού»

• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές

• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία



Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ξεκάθαρος ο προσανατολισμός της Κύπρου - Τα βήματα της Κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Πλέον δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση για τα βήματα και τον ξεκάθαρο προσανατολισμό της κυβέρνησης για ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Ένα εγχείρημα πολύ δύσκολο, που ωστόσο με προσεκτικές ενέργειες και επιμονή, μπορεί στο μέλλον να υλοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης παρουσίασε το σχέδιο για ένταξη της Κύπρου στην βορειοατλαντική Συμμαχία, στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης συζήτησε το σχέδιό του και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top