ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurostat: Μεγαλύτερος κίνδυνος φτώχειας στην Κύπρο για όσους μεγάλωσαν σε φτωχά νοικοκυριά

Eurostat: Μεγαλύτερος κίνδυνος φτώχειας στην Κύπρο για όσους μεγάλωσαν σε φτωχά νοικοκυριά

Με την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού στο οποίο μεγάλωσαν συνδέουν δεδομένα της Eurostat τον κίνδυνο φτώχειας για άτομα που είναι σήμερα ενήλικες, καθώς το ποσοστό όσων διατρέχουν κίνδυνο φτώχειας και προέρχονται από φτωχά νοικοκυριά είναι σχεδόν το διπλάσιο από το ποσοστό μεταξύ όσων προέρχονται από νοικοκυριά με καλύτερη οικονομική κατάσταση. Η τάση αυτή παρατηρείται σε όλη την ΕΕ, μεταξύ άλλων και στην Κύπρο όπου το πρώτο ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο.

Στην ΕΕ, το 20,0% των ενηλίκων ηλικίας 25 έως 59 ετών οι οποίοι ανέφεραν σήμερα ότι η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους ήταν κακή όταν ήταν 14 ετών, το 2023 διέτρεχαν κίνδυνο φτώχειας. Συγκριτικά, κίνδυνο φτώχειας το 2023 διέτρεχε το 12,4% εκείνων που χαρακτήριζαν την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους στην ηλικία αυτή ως καλή.

Στην Κύπρο, το 20,6% όσων ανέφεραν πως η οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό όπου μεγάλωσαν ήταν κακή διέτρεχαν τον κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με μόλις 9,7% μεταξύ όσων μεγάλωσαν σε καλές οικονομικές συνθήκες.

Σύμφωνα με την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι η κοινωνικοοικονομική και οικονομική κατάσταση κατά την εφηβεία μπορεί να επηρεάσει το βιοτικό επίπεδο στην ενήλικη ζωή.

Σε επίπεδο κρατών μελών, η μεγαλύτερη διαφορά στον κίνδυνο φτώχειας ανάλογα με την οικονομική κατάσταση στην οποία μεγάλωσε κάποιος καταγράφεται στη Βουλγαρία, όπου το 48,1% όσων ανέφεραν κακή οικονομική κατάσταση στο νοικοκυριό τους γύρω στην ηλικία των 14 ετών αντιμετώπιζαν κίνδυνο φτώχειας, σε σύγκριση με το 14,4% όσων ανέφεραν καλή οικονομική κατάσταση.

Η δεύτερη μεγαλύτερη διαφορά καταγράφηκε στη Ρουμανία (42,1% και 14,6%) και η τρίτη στην Ιταλία (34,0% σε σύγκριση με 14,4%).

Αντίθετα, η Δανία ήταν η μόνη χώρα όπου οι ενήλικες που ζούσαν σε οικονομικά μειονεκτούντα νοικοκυριά δεν αντιμετώπιζαν υψηλότερο κίνδυνο φτώχειας αργότερα σε σχέση με όσους μεγάλωναν σε νοικοκυριά με καλή οικονομική κατάσταση (8,5% και 8,9% αντίστοιχα).

Οι διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων ήταν επίσης μικρές στη Σλοβενία (10,9% και 10,4%) και τη Φινλανδία (10,1% και 9,2%).

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Κυβερνοεπιθέσεις: «Γίνονται γενικά καθημερινά» - Πώς να προστατευτείτε - 3+1 βασικές αρχές

• Το πρόβλημα με το βάρος της σχολικής τσάντας - Αυτές είναι οι οδηγίες του ΥΠΑΝ

• Παιδιά Στόχοι και Θεατές στον Σχολικό Εκφοβισμό: Στρατηγικές Υποστήριξης και Πρόληψης

• «Ακέφαλη» η Χεζμπολάχ: Οι IDF σκότωσαν και τον διάδοχο του Νασράλα - Συνεχίζεται το ανελέητο σφυροκόπημα στη Βηρυτό

• Καιρός: Πότε αναμένεται άνοδος της θερμοκρασίας - Αναλυτικά η πρόγνωση μέχρι το Σάββατο



Συνάντηση ΠτΔ - O'Brien: Στο επίκεντρο Κυπριακό και Διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου

Συνάντηση ΠτΔ - O'Brien: Στο επίκεντρο Κυπριακό και Διμερείς σχέσεις ΗΠΑ-Κύπρου

Θέματα που άπτονται των διμερών σχέσεων Κύπρου-ΗΠΑ, περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Αμερικανό Βοηθό Υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά και Ευρω-ασιατικά θέματα, James O'Brien, στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου Κύπρου – ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top