ΑΝΘΡΩΠΙΝΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Πώς η καλή επικοινωνία μπορεί να σώσει μια σχέση: Ειδικός διηγείται την ιστορία δυο Κυπρίων και δίνει λύσεις

Πώς η καλή επικοινωνία μπορεί να σώσει μια σχέση: Ειδικός διηγείται την ιστορία δυο Κυπρίων και δίνει λύσεις

Την ιστορία δυο Κυπρίων που παλεύουν να βρουν ισορροπία ανάμεσα στις υποχρεώσεις, τις προσδοκίες και τα συναισθήματα τους, διηγήθηκε στο ThemaOnline η Κλινική Υπνοθεραπεύτρια, Βάσω Παναγή. Ένα ζευγάρι νεαρών όπου η επικοινωνία μεταξύ τους είχε καταστεί δυσλειτουργική, με αποτέλεσμα οι εντάσεις και οι παρεξηγήσεις να γίνονται ολοένα και πιο συχνές.

Το πρόβλημα: Η έλλειψη ουσιαστικής επικοινωνίας

Οι δυο αυτοί άνρθωποι αγαπιόντουσαν, αλλά η επικοινωνία τους είχε γίνει επιφανειακή. Οι συζητήσεις τους περιορίζονταν σε καθημερινά θέματα όπως οι δουλειές του σπιτιού, τα παιδιά και τα οικονομικά. Όταν κάποιος από τους δύο ένιωθε πίεση ή απογοήτευση, συχνά αντιδρούσε με θυμό ή αποστασιοποίηση, χωρίς να μοιράζεται πραγματικά τα συναισθήματα του.

Μια τυπική σκηνή στη σχέση τους:

Ο άνδρας επιστρέφει από τη δουλειά, κουρασμένος και στρεσαρισμένος, με την σύντροφο του να τον ρωτά για τη μέρα του, αλλά η συζήτηση περιορίζεται σε μονολεκτικές απαντήσεις. Εκείνη, αισθανόμενη παραμελημένη, γίνεται ανήσυχη και ξεκινάει μια συζήτηση που γρήγορα καταλήγει σε καβγά. Και κάπως έτσι, η συναισθηματική απόσταση ανάμεσα τους μεγάλωνε.

Η λύση: Ουσιαστική και συνειδητή επικοινωνία

Η χρήση τεχνικών συνειδητής επικοινωνίας, όταν το ζευγάρι ξεκίνησε να κάνει μικρά αλλά σημαντικά βήματα:

  1. Ενεργητική ακρόαση: Και οι δύο έμαθαν να ακούν χωρίς να διακόπτουν και χωρίς να σχεδιάζουν την απάντηση τους από πριν. Ο στόχος ήταν να κατανοήσουν βαθύτερα ο ένας τον άλλον, να ακούσουν τις ανησυχίες, τους φόβους και τις ανάγκες του συντρόφου τους.
  2. Μοιρασμένα συναισθήματα: Αντί να κρατούν μέσα τους την απογοήτευση, άρχισαν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους με ειλικρίνεια αλλά χωρίς επίθεση. Η γυναίκα έμαθε να λέει τι νιώθει με κάποια συμπεριφορά αντί να επιτίθεται με θυμό. Για παράδειγμα: ‘νιώθω παραμελημένη όταν δεν μοιράζεσαι μαζί μου τη μέρα σου’ αντί να πηγαίνει στην επίθεση ‘ποτέ δεν μου δίνεις σημασία’.
  3. Δημιουργία χώρου για συζήτηση: Εισήγαγαν στη ρουτίνα τους συγκεκριμένες στιγμές μέσα στην εβδομάδα, όπου κάθονταν να συζητήσουν χωρίς περισπασμούς. Αυτές οι ‘στιγμές επικοινωνίας’ αποδείχθηκαν σημαντικές για να αντιμετωπίσουν τα θέματα πριν διογκωθούν.
  4. Αποδοχή και κατανόηση: Αντί να προσπαθούν να διορθώσουν ο ένας τον άλλον ή να βρουν λύσεις αμέσως, έμαθαν να αποδέχονται τα συναισθήματα που εκφράζονταν και να κατανοούν την οπτική του άλλου.
  5. Καλλιέργεια ενσυνειδητότητας: Η ενσυνειδητότητα έγινε βασικό εργαλείο στη σχέση τους, επιτρέποντας τους να είναι περισσότερο παρόντες στις συζητήσεις και να αντιδρούν με λιγότερο συναίσθημα και μεγαλύτερη ηρεμία. Έμαθαν να παρατηρούν τα συναισθήματα τους πριν αντιδράσουν, δίνοντας τους χρόνο να διαχειριστούν καλύτερα την επικοινωνία.

Τα αποτελέσματα: Μια νέα, υγιέστερη σχέση

Η καλή επικοινωνία δεν ήταν μια στιγμιαία λύση, αλλά μια συνεχής διαδικασία. Ωστόσο, η επένδυση στην επικοινωνία τους είχε αποτελέσματα που έσωσαν τη σχέση τους και τους έδωσαν το χώρο να ανθίσουν ξανά ως ζευγάρι.

Συμπέρασμα

Η ιστορία δείχνει ότι η καλή επικοινωνία μπορεί να αλλάξει ριζικά τη δυναμική μιας σχέσης. Όταν τα ζευγάρια μαθαίνουν να ακούνε, να κατανοούν και να εκφράζονται με αλήθεια και ευαισθησία, η σχέση τους γίνεται πιο ανθεκτική και γεμάτη νόημα. Κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει προκλήσεις, αλλά μέσα από τη συνειδητή επικοινωνία μπορεί να χτίσει γέφυρες και να κρατήσει τη σχέση του ζωντανή.

Μπορείτε να επικοινωνήστε με την Yπνοθεραπεύτρια & Transformational  Coach Βάσω Παναγή

[email protected], www.vasopanayi.com

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Αυτές οι περιφέρειες της ΕΕ δέχονται τους περισσότερους ξένους τουρίστες - Ποια η θέση της Κύπρου

• Μπήκαν παράνομα με το όχημα τους στην Αλυκή Λάρνακας και εγκλωβίστηκαν - Διασώθηκαν τρία πρόσωπα

• «Μυστήρια» φώτα στον ουρανό της Αγίας Νάπας - Η εξήγηση - Δείτε βίντεο

• Ντέιβιντ Σουμάχερ: Προκάλεσε σοκ με την αποκάλυψη του - «Η μητέρα μου χτυπούσε τον πατέρα μου»

• Σε πελάγη ευτυχίας γνωστή Κύπρια ηθοποιός: Της έκανε πρόταση γάμου ο σύντροφος της - Δείτε βίντεο



Ανάλυση: Τα συν και τα πλην της τριμερούς στη Νέα Υόρκη - Ο οδικός χάρτης μέχρι την πενταμερή

Ανάλυση: Τα συν και τα πλην της τριμερούς στη Νέα Υόρκη - Ο οδικός χάρτης μέχρι την πενταμερή

Από τα ξημερώματα της 15ης Οκτωβρίου όταν δηλαδή ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της άτυπης τριμερούς συνάντησης Χριστοδουλίδη- Τατάρ- Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ή το άτυπο δείπνο καλύτερα όπως θέλει να το ονομάζει ο ΓΓ των ΗΕ, στη Λευκωσία ξεκίνησε η ανάλυση από πλευράς πολιτικών κομμάτων, πολιτικών νυν και πρώην, για το τι πήραμε τελικά ή αν τζάμπα αναλώσαμε τόση προσπάθεια και φαιά ουσία τους τελευταίους 18 μήνες, όπου στην προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top