Από τα ξημερώματα της 15ης Οκτωβρίου όταν δηλαδή ανακοινώθηκε το αποτέλεσμα της άτυπης τριμερούς συνάντησης Χριστοδουλίδη- Τατάρ- Γκουτέρες στη Νέα Υόρκη, ή το άτυπο δείπνο καλύτερα όπως θέλει να το ονομάζει ο ΓΓ των ΗΕ, στη Λευκωσία ξεκίνησε η ανάλυση από πλευράς πολιτικών κομμάτων, πολιτικών νυν και πρώην, για το τι πήραμε τελικά ή αν τζάμπα αναλώσαμε τόση προσπάθεια και φαιά ουσία τους τελευταίους 18 μήνες, όπου στην προεδρία της Δημοκρατίας βρίσκεται ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Στην περίπτωση του κυπριακού το οποίο συζητάμε εδώ και 50 χρόνια από την ημέρα της τουρκικής εισβολής, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν συμφωνήσαμε σε μια κοινή στρατηγική στο εθνικό μας ζήτημα, στην επιβίωση του τόπου και των επόμενων γενεών.
Ποια πορεία θα έπρεπε να ακολουθήσουμε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το σημαντικότερο, σε ποια μορφή λύσης του κυπριακού θα συμφωνήσουμε και φτάσαμε στο σήμερα, όπου βάλαμε τη ΔΔΟ( ως έναν οδυνηρό συμβιβασμό) επικεφαλίδα για τη μορφή λύσης, με τους πολιτικούς ταγούς του τόπου, να προβάλλουν διαφορετικές εκτιμήσεις γύρω από αυτή τη συγκεκριμένη λύση. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα, με αφορμή το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη, ακούσαμε κάτι ακόμα: Ότι δεν έχει σημασία η ονομασία, αλλά το περιεχόμενο.
Πώς γίνεται διερωτάται κάποιος να βάζεις τίτλο σε κάτι άσχετο με το περιεχόμενο, το οποίο αυτό είναι που καθορίζει και τον τίτλο. Φαύλος κύκλος δηλαδή, σε μια κρίσιμη στιγμή για το κυπριακό. Θυμίζουμε απλά ότι κατά καιρούς ακούστηκαν από διάφορες πλευρές( πολιτικά κόμματα) ότι, θα πρέπει να ενημερώσουμε τους πολίτες, για τη μορφή λύσης που θέτουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Τίποτα από όλα αυτά, δεν έγινε και η σύγχυση ανάμεσα στον κυπριακό λαό, συνεχίζεται, βάζοντας ο καθένας με το δικό του μυαλό, την πολιτική παράταξη στην οποία ανήκει και τα βιώματά του, οτιδήποτε γύρω από τη ΔΔΟ. Με αυτόν τον τρόπο, πορευόμαστε.
Αυτό το οποίο δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα, είναι το γεγονός ότι οι δείκτες του ρολογιού στο κυπριακό, έχουν σταματήσει εδώ και επτά ολόκληρα χρόνια. Αναλαμβάνοντας την προεδρία της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης έθεσε έναν σκοπό: Να επαναρχίσουν οι συνομιλίες στο κυπριακό, έχοντας μάλιστα απέναντί του την τουρκική πλευρά και τον ηγέτη των τ/κ Ερσίν Τατάρ, ο οποίος δεν θέλει να ακούσει κάτι άλλο, εκτός από τα δύο κράτη και την κυριαρχική ισότητα.
Το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη είναι πλέον παρελθόν και αν προσπαθήσουμε να δούμε μέσα από ένα φακό αντικειμενικό ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά από το αποτέλεσμα της Νέας Υόρκης, θα λέγαμε πως θετικό θεωρείται το γεγονός ότι ο ΓΓ των ΗΕ, ο οποίος το 2017 μας είχε ευχηθεί, «good luck» εκφράζει σήμερα ενδιαφέρον για το κυπριακό, ξεκινώντας από τον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης και καλώντας τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Ερσίν Τατάρ, σε ένα δείπνο.
Το θετικό επίσης, είναι το γεγονός ότι αμέσως μετά ανακοινώθηκε μια άτυπη συνάντηση των εγγυητριών δυνάμεων, αλλά και το ότι ο Ερσίν Τατάρ αποδέχθηκε μια συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, για συζήτηση γύρω από τα ΜΟΕ και ανοίγματος και άλλων οδοφραγμάτων. Το τελευταίο θετικό, είναι το ενδιαφέρον( δεν είδαμε ακόμη την εμπλοκή) της ΕΕ κάτι στο οποίο ο Νίκος Χριστοδουλίδης αναμένει όπως ο ίδιος δήλωσε, το επόμενο διάστημα.
Τα αρνητικά γύρω από την τριμερή άτυπη συνάντηση, είναι αρκετά και αυτό το οποίο περιέγραψε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης σε συνέντευξή του στο Euronews, τα λέει όλα: «Δεν άκουσα κάτι διαφορετικό από τον κ. Τατάρ) που αυτό σημαίνει πως ο Ερσίν Τατάρ έθεσε τη λύση δύο κρατών ενώπιον του ίδιου του ΓΓ των ΗΕ, μια λύση η οποία είναι εκτός πλαισίου του διεθνούς οργανισμού.»
Αρνητικό θεωρείται και το γεγονός ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες απομάκρυνε την προσωπική του απεσταλμένη για το κυπριακό, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, με μεγάλη ευκολία και αυτό γιατί δυσαρέστησε την τ/κ κοινότητα. Η κα Ολγκίν, μια πολιτικός η οποία ετοίμασε τη σχετική έκθεση ύστερα από τις επαφές που είχε στην Κύπρο, καθώς και στην Άγκυρα, σε Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και στο Λονδίνο.
Τη θέση της, αναλαμβάνει η Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, η οποία θα βοηθήσει στη διαδικασία η οποία αποφασίστηκε. Το γεγονός ότι ο ΓΓ ανακοίνωσε τη σύγκληση άτυπης διευρυμένης συνάντησης, χωρίς ωστόσο να καθορίζει με σαφήνεια εάν θα συμμετάσχει η Βρετανία, ως μια εκ των εγγυητριών δυνάμεων, την οποία δεν θέλει η Τουρκία προβάλλοντας τη γνωστή θέση 4+1. Τα ΜΟΕ τα οποία προτάσσουν τα ΗΕ, δίνουν μια άλλη διάσταση στο κυπριακό εκτός της πραγματικής, όπως και το γεγονός ότι δεν δόθηκε από τον ΓΓ των ΗΕ σαφές χρονοδιάγραμμα για την σύγκληση της διευρυμένης διάσκεψης, στην οποία δεν καθορίστηκε ούτε το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί.
Ο οδικός χάρτης
Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση για την Ρόζμαρι Ντι Κάρλο η οποία θα αναλάβει τη δρομολόγηση τόσο των συναντήσεων μεταξύ Χριστοδουλίδη και Τατάρ, αλλά και των διευρυμένων συναντήσεων.
Στις 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση στην Αθήνα, μεταξύ των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργου Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν αντίστοιχα.
Αμέσως μετά τη συνάντηση των δύο Υπουργών, δεν αποκλείεται να κλειδώσει η διευρυμένη συνάντηση- πενταμερής για το κυπριακό.
Οι εκλογές στις ΗΠΑ στις 5 Νοεμβρίου, είναι επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό, οι οποίες μάλιστα θα προηγηθούν της συνάντησης Γεραπετρίτη-Φιντάν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διασωληνωμένος 18χρονος μετά τα μαχαιρώματα στη Λεμεσό - Διερευνά απόπειρα φόνου η Αστυνομία
• Ντόναλντ Τραμπ: Έφτασε στην Ουάσινγκτον μαζί με τη Μελάνια για την ορκωμοσία - Δείτε βίντεο
• Μας κάνει τη... χάρη ο καιρός - Πότε θα έρθουν βροχές και πτώση της θερμοκρασίας
• Στην κόψη του ξυραφιού η εκεχειρία στη Γάζα - Αγωνιούν οι οικογένειες των ομήρων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις