Εγώ δεν ξέρω άλλη κοινότητα στον κόσμο που παρόλο που είπε ναι στη λύση και την ΕΕ έμεινε εκτός λύσης και εκτός ΕΕ με την ψήφο υπέρ του Οχι της άλλης κοινοτητας, δήλωσε ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί αναφερόμενος στα δημοψηφίσματα του 2004 και πρόσθεσε ότι εδώ και 11 χρόνια η διαιρεμένη Κύπρος είναι μέλος της Ένωσης και η δυναμική της ΕΕ ως προς τη λύση δεν υπάρχει πια. Ο κ. Ακιντζί παρέδωσε το πρώτο μάθημα στο πανεπιστήμιο της 18ης Μαρτίου στο Τσανάκαλλε της Τουρκίας.
Όλο αυτό το διάστημα, πρόσθεσε, όσον αφορά το θέμα της αναγνώρισης είδαν ότι η μόνη χώρα που τους έχει αναγνωρίσει είναι η Τουρκία για να σημειώσει ότι ακόμη και μια τουρκική ομάδα δεν μπορεί να παίξει ούτε καν φιλικό παιχνίδι με μια τ/κ ομάδα στα κατεχόμενα γιατί θα έχει επιπτώσεις από την ΟΥΕΦΑ και την ΦΙΦΑ. Όταν όμως κληρωθούν με την νότια Κύπρο, συνέχισε, είναι υποχρεωμένες οι τουρκικές ομάδες να παίξουν γιατί εάν δεν πάνε στο παιχνίδι πάλι θα έχουν επιπτώσεις, θα αποκλειστούν, όπως είχε γίνει – είπε – στο παρελθόν, όταν μια ε/κ ομάδα είχε κληρωθεί με την Μπεσίκτας αλλά η ε/κ ομάδα δεν είχε πάει και αποκλείστηκε, της επιβλήθηκε ποινή.
“Παρ`όλο που η Τουρκική Δημοκρατία μας αναγνωρίζει επισήμως, δεν μπορεί να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις αναγνώρισης σε κάθε τομέα. Την νότια Κύπρο δεν την αναγνωρίζει, αλλά δεν μπορεί να εκπληρώσει τις προϋποθέσεις μη αναγνώρισης της νότιας Κύπρου”. Κάθε “χώρα”, είπε, ακόμη κι αυτή που είναι η πιο κοντινή σε πολιτικές και αδελφικές σχέσεις, έχει τα δικά της προβλήματα και αυτά τα προβλήματα είναι κατά κάποιον τρόπο εμπόδιο στην αναγνώριση του ψευδοκράτους, που υπάρχει ακόμη και σήμερα.
“Αυτά τα εμπόδια εξακολουθούν να υπάρχουν σήμερα. Έχω επιλέξει μια αποστολή για τον εαυτό μου. Η πολιτική είναι η τέχνη του να πετύχεις αυτό που είναι δυνατό. Η πολιτική είναι η τέχνη του να πετύχεις αυτό που είναι δυνατό προστατεύοντας τα δικαιώματά σου και όχι να παραδοθείς. Τότε δεν μπορείς να κερδίσεις τίποτε. Δεν μπορείς να πετύχεις τη λύση”.
Αναφερόμενος στις συνομιλίες, ο κ. Ακιντζί είπε ότι στις παραμέτρους έχουν σχεδόν καταλήξει και αυτό που μένει είναι η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα. “Έχουμε την αποφασιστικότητα αυτή. Η Τουρκική Δημοκρατία την έχει επίσης. Εμείς πραγματοποιούμε αυτές τις προσπάθειες σε συνεννόηση μαζί τους. Έχουμε καλύψει κάποια απόσταση; Ναι, έχουμε. Μέσα σε αυτούς τους πέντε μήνες, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις σε τρία από τα έξι κεφάλαια, που είναι η διακυβέρνηση και διαμοιρασμός της εξουσίας, τα θέματα της ΕΕ και η οικονομία. Υπάρχουν ακόμα τρία κεφάλαια. Το περιουσιακό, το εδαφικό και η ασφάλεια, τα πιο πολύπλοκα ζητήματα. Σε οποιαδήποτε συμφωνία, η ισότητα, η ελευθερία και η ασφάλεια των Τ/κ είναι θέματα τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να διευθετηθούν. Αυτό επιθυμώ και για την άλλη κοινότητα”.
Αναφερόμενος στις βομβιστικές επιθέσεις στην Τουρκία, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι “αν η Άγκυρα κλαίει, κλαίει και η Λευκωσία. Αν η Δημοκρατία της Τουρκίας θρηνεί”, τα κατεχόμενα “είναι επίσης σε πένθος. Συμμερίζομαι αυτό το μεγάλο πόνο σας”.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις