ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δημόσιο: Πότε και πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί των υπαλλήλων - Το παρασκήνιο της ψήφισης και οι αντιδράσεις

Δημόσιο: Πότε και πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί των υπαλλήλων - Το παρασκήνιο της ψήφισης και οι αντιδράσεις

Γενικές αυξήσεις στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής, προκαλώντας την αντίδραση αρκετών πολιτών.

Με βάση τα όσα ψηφίστηκαν, αύξηση για την κλίμακα Α1 θα είναι 2,4%, για τις κλίμακες Α2 έως τη δεύτερη βαθμίδα της κλίμακας A6 θα είναι 2,1%, ενώ για τις υψηλότερες κλίμακες (Α8+) η αύξηση θα είναι 1,5%.

Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, η αύξηση ισχύει από την 1/10 και άρα θα δοθεί αναδρομικά για τον μήνα Οκτώβριο, δηλαδή μέχρι το τέλος του μήνα θα προσαρμοστούν οι μισθοί.

Η αύξηση σε ποσά

Όπως πληροφορούμαστε, οι αυξήσεις στους μισθούς του Δημόσιου θα κυμαίνονται από €18,40 έως €88,75 το μήνα, ανάλογα με την κλίμακα του μισθού.

Συγκεκριμένα, για όσους λαμβάνουν ετήσιο μισθό κάτω των €22 χιλ., θα καταγραφεί αύξηση της τάξης των €18,40, ενώ για όσους βρίσκονται στη μισθολογική κλίμακα Α16, η μηναία αύξηση θα είναι €88,75.

Το παρασκήνιο της ψήφισης και οι αντιδράσεις

Με βάση την αρμόδια πηγή του Υπουργείου Οικονομικών, το ζήτημα ξεκίνησε στις αρχές του 2024 από τους ωρομίσθιους (σ.σ. χαμηλόμισθους) υπαλλήλους στο Δημόσιο, οι οποίοι ζητούσαν αύξηση.

Συγκεκριμένα, το παράπονο των υπαλλήλων ήταν ότι δεν είχαν λάβει αύξηση εδώ και 15 χρόνια περίπου. Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης, ήταν μια συνολική συλλογική σύμβαση, διότι τα αιτήματα ήταν πολλά.

Όταν επιτεύχθηκε αυτή η συμφωνία, μέσα στα πλαίσια των συζητήσεων για τις συλλογικές συμβάσεις, επιτευχθεί μεν η αύξηση αλλά η χαμηλότερη δε που θα μπορούσε να δοθεί, μάλιστα χωρίς να υπάρξει αναδρομική ισχύ των προηγούμενων χρόνων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, την ημέρα που ανακοινώθηκε αυτή η απόφασή, οι συντεχνίες συμφωνήσαν ότι δεν πρόκειται να ζητήσουν το επόμενο διάστημα (σε 1,5-2 χρόνια για παράδειγμα) περισσότερες αυξήσεις.

Εν μέσω όλων αυτών, προκλήθηκαν και αντιδράσεις με πολλούς να συγκρίνουν τον Δημόσιο Τομέα με τον Ιδιωτικό, συγκεκριμένα πως πρέπει να δοθούν αυξήσεις και στους ιδιωτικούς υπαλλήλους.

Όπως μας εξήγησε η αρμόδια πηγή του ΥΠΟΙΚ, το Δημόσιο, στα πλαίσια του συντάγματος, πρέπει να είναι σωστός εργοδότης, ώστε να είναι πρότυπο για τον ιδιωτικό τομέα, ώστε να προχωρήσει με αυξήσεις.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ξύλο μέχρι τελικής πτώσης ανάμεσα σε μαθητές σε Γυμνάσιο - Πιάστηκαν στα χέρια για αρκετή ώρα - Δείτε βίντεο

• Τι πρέπει να κάνεις αμέσως μετά το σεξ

• Πότε μια μητέρα ή ένας πατέρας θεωρείται μονογονιός και δικαιούται επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας;

• Απέτρεψε προσπάθεια κυβερνοεπίθεσης στις ιστοσελίδες της η Τράπεζα Κύπρου

• «Τι είναι αυτό;» - Δεν πίστευε στα μάτια του όταν… μπήκε στο μπάνιο του ξενοδοχείου που είχε κλείσει - Βίντεο

• Άγγλος πατέρας έδωσε κοκαΐνη και προσέλαβε ιερόδουλη για να κάνει... άνδρα τον 13χρονο γιο του - Κατέληξε στη φυλακή



Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top