ΔΙΕΘΝΗ

Χαμάς: Οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Σινουάρ μετά το θάνατό του στη Γάζα

Χαμάς: Οι επικρατέστεροι διάδοχοι του Σινουάρ μετά το θάνατό του στη Γάζα

Θέμα χρόνου είναι ο ορισμός νέας ηγεσίας στη Χαμάς, έπειτα από τη δολοφονία του Γιαχία Σινουάρ την Πέμπτη στη Γάζα, την ώρα που οι εκτιμήσεις πως η ειρηνευτική διαδικασία ίσως ξεπάγωνε μετά την εξέλιξη αυτή, φαίνεται πως είναι αβάσιμες.

Σε αυτό το πλαίσιο, πέρα από την κλιμάκωση των επιχειρήσεων του Ισραήλ στη Γάζα, ο αναπληρωτής του Σινουάρ, Χαλίλ Αλ Χάγια, που θεωρείται πιθανός διάδοχός του, διαμήνυσε ότι οι Ισραηλινοί όμηροι δεν θα απελευθερωθούν μέχρι ο ισραηλινός στρατός να αποσυρθεί από τη Γάζα και ο πόλεμος να τερματιστεί.

Εκτός του Χάγια, επικρατέστεροι για τη διαδοχή της Χαμάς είναι ο Καλέντ Μεσάαλ με τη «βάση» στο Κατάρ και συχνές επισκέψεις στην Τουρκία. Ο αδερφός του Σινουάρ, Μοχάμεντ, θεωρείται πιο σκληροπυρηνικός, ως διάδοχος. Μέχρι τώρα δρούσε στις σκιές, έχοντας επιλέξει να ενταχθεί στη στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς. Πρόσφατα ανέλαβε και την ηγεσία των Ταξιαρχιών Αλ Κασέμ.

Πολιτικός ο νέος ηγέτης της Χαμάς;

Πάντως, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η Χαμάς πιθανότατα θα αντικαταστήσει τον Γιαχία Σινουάρ με έναν νέο πολιτικό ηγέτη που θα εδρεύει εκτός της Λωρίδας της Γάζας ενώ ο αδελφός του αναμένεται ότι θα αναλάβει σημαντικότερο ρόλο και θα διευθύνει τον πόλεμο εναντίον του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Στις συζητήσεις για τη νέα ηγεσία της, η Χαμάς θα πρέπει να λάβει υπόψη μόνο τις προτιμήσεις του βασικού υποστηρικτή της, του Ιράν, αλλά και τα συμφέροντα του Κατάρ, όπου διαμένουν σήμερα όλοι οι βασικοί υποψήφιοι για το πολιτικό γραφείο της.

Στο παρελθόν η Χαμάς αντικαθιστούσε γρήγορα και αποτελεσματικά τους πεσόντες ηγέτες της. Αρμόδιο για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής είναι το Συμβούλιο Σούρα που εκπροσωπεί όλα τα μέλη της οργάνωσης στη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, τις ισραηλινές φυλακές και την παλαιστινιακή διασπορά. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος ηγέτης θα έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός ακόμη και αν δεν βρίσκεται στη Γάζα, όπου οι μαχητές της οργάνωσης κρατούν ακόμη δεκάδες Ισραηλινούς ομήρους.

Πηγή: ethnos.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ξύλο μέχρι τελικής πτώσης ανάμεσα σε μαθητές σε Γυμνάσιο - Πιάστηκαν στα χέρια για αρκετή ώρα - Δείτε βίντεο

• Τι πρέπει να κάνεις αμέσως μετά το σεξ

• Πότε μια μητέρα ή ένας πατέρας θεωρείται μονογονιός και δικαιούται επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας;

• Απέτρεψε προσπάθεια κυβερνοεπίθεσης στις ιστοσελίδες της η Τράπεζα Κύπρου

• «Τι είναι αυτό;» - Δεν πίστευε στα μάτια του όταν… μπήκε στο μπάνιο του ξενοδοχείου που είχε κλείσει - Βίντεο

• Άγγλος πατέρας έδωσε κοκαΐνη και προσέλαβε ιερόδουλη για να κάνει... άνδρα τον 13χρονο γιο του - Κατέληξε στη φυλακή



ΠτΔ: Η Κυβέρνηση κατάφερε να ξαναξεκινήσει το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό

ΠτΔ: Η Κυβέρνηση κατάφερε να ξαναξεκινήσει το διεθνές ενδιαφέρον για το Κυπριακό

Η Κυβέρνηση δεν επαναπαύεται, αλλά επιμένει για τερματισμό των τετελεσμένων της παράνομης τουρκικής κατοχής και έχει αποδείξει ότι ακόμα και υπό τις πιο δυσοίωνες συνθήκες κατάφερε να ξανακινήσει το διεθνές ενδιαφέρον και να επαναφέρει στο προσκήνιο τις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών, διαμήνυσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, που ανέγνωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης Μάριος Χαρτζιώτης, κηρύσσοντας τις εργασίες του επιστημονικού συμποσίου με θέμα: «1974-2024: η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου στα Κατεχόμενα εν διωγμώ. Ένας απολογισμός 50 χρόνων κατοχής».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top