ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο: Νόμιμη η κράτηση υπόπτου για τρομοκρατία

Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο: Νόμιμη η κράτηση υπόπτου για τρομοκρατία

Αμερόληπτη, αρκούντως αιτιολογημένη και διασφαλιστική των δικαιωμάτων του εφεσείοντα, χαρακτήρισε το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο την πρωτόδικη απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου να επικυρώσει την κράτηση αιτητή διεθνούς προστασίας (εφεσείων), για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Απορρίπτοντας όλους τους λόγους έφεσης που προβλήθηκαν για ανατροπή της πρωτόδικης απόφασης, το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, με απόφασή του ημερομηνίας 16 Οκτωβρίου 2024, έκρινε ότι τα στοιχεία που εντοπίστηκαν και τα οποία καθιστούσαν τον αιτητή διεθνούς προστασίας ως ύποπτο για τρομοκρατική επιχειρησιακή δράση, ήταν επαρκή για την έκδοση διατάγματος κράτησής του από τη Δημοκρατία.

Το 2018, ο εφεσείοντας αφίχθηκε στη Δημοκρατία παράνομα, μέσω των κατεχομένων περιοχών και ακολούθως εισήλθε στις ελεύθερες περιοχές από άγνωστο σημείο της γραμμής αντιπαράταξης, όπου και αιτήθηκε πολιτικό άσυλο. Κατά τη διάρκεια της προσωπικής του συνέντευξης, ο αιτητής θεωρήθηκε ύποπτος για θέματα τρομοκρατίας και το αίτημά του για πολιτικό άσυλο απορρίφθηκε για λόγους εθνικής ασφαλείας.

Ο εφεσείων προσέφυγε αρχικά στο Διοικητικό Δικαστήριο και ακολούθως καταχώρισε έφεση στο Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο, χαρακτηρίζοντας ως «άκυρη, παράνομη και στερημένη οποιουδήποτε έννομου αποτελέσματος …» την κράτησή του. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο εξετάζοντας διεξοδικά -όπως αναφέρει στην απόφασή του- όλους τους λόγους της έφεσης, προχώρησε στην απόρριψή τους σημειώνοντας πρώτον, ότι οι πληροφορίες που είχαν οι Υπηρεσίες της Δημοκρατίας αιτιολογούσαν την έκδοση διατάγματος κράτησης και δεύτερον, ότι, η όποια αμφιβολία επενεργεί υπέρ του Κράτους, στο πλαίσιο του προεξάρχοντος κυριαρχικού του δικαιώματος να ελέγχει ποιοι διακινούνται και διαμένουν στο έδαφός του.

Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο υπογράμμισε, επίσης, την ευρεία διακριτική ευχέρεια της Διοίκησης σε ζητήματα κρατικής ασφάλειας, αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι τα όρια της δικαστικής επέμβασης στα θέματα αυτά, περιορίζονται στον αντικειμενικό έλεγχο της νομιμότητας της απόφασης και όχι στην υποκειμενική υποκατάσταση της διοικητικής κρίσης για την επικινδυνότητα του εκάστοτε αιτητή.

Εκ μέρους του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, την υπόθεση χειρίστηκε η κα Πηνελόπη Χαραλάμπους, Δικηγόρος της Δημοκρατίας.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ξύλο μέχρι τελικής πτώσης ανάμεσα σε μαθητές σε Γυμνάσιο - Πιάστηκαν στα χέρια για αρκετή ώρα - Δείτε βίντεο

• Κεραυνός για επιπρόσθετα μέτρα κατά της ακρίβειας - «Η Κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις με σοβαρό τρόπο»

• Πότε μια μητέρα ή ένας πατέρας θεωρείται μονογονιός και δικαιούται επίδομα Μονογονεϊκής Οικογένειας;

• Κάμερες: Σε ποια σημεία θα τοποθετηθούν στα λεωφορεία - Πώς θα λειτουργούν

• Ανείπωτη θλίψη: Έφυγε από την ζωή η 19χρονη Μαριάννα - «Φώτιζε το δωμάτιο με το καταπληκτικό της χαμόγελο»

• Ζημιές προκάλεσαν άγνωστοι στα γραφεία του Άντρου Καραπατάκη - Δείτε φωτογραφία



Αυξημένο ενδιαφέρον από την ΕΕ για το Κυπριακό αναμένει η Λευκωσία - Στην Άγκυρα ο Γερμανός Καγκελάριος, βλέπει Ερντογάν και τηλεφωνική επικοινωνία Γκουτέρες-Φιντάν

Αυξημένο ενδιαφέρον από την ΕΕ για το Κυπριακό αναμένει η Λευκωσία - Στην Άγκυρα ο Γερμανός Καγκελάριος, βλέπει Ερντογάν και τηλεφωνική επικοινωνία Γκουτέρες-Φιντάν

Αμέσως μετά τη λήξη του άτυπου δείπνου της Νέας Υόρκης και παρά το γεγονός ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία για τη διευρυμένη άτυπη συνάντηση, με την εμπλοκή των εγγυητριών δυνάμεων, υπάρχει μια κινητικότητα σε επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των μερών, με πρώτη την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να δείχνει ένα πρόσωπο πιο διαλλακτικό από εκείνο του Ερσίν Τατάρ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top