Το να πέσετε πάνω σε φωτογραφίες του συντρόφου σας με πρώην στα social media είναι ένα πολύ συνηθισμένο πρόβλημα στον κόσμο των σύγχρονων γνωριμιών.
Ωστόσο, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να τροφοδοτεί ένα πρόβλημα που ονομάζεται «Σύνδρομο της Rebecca», με τους ίδιους να λένε ότι έχουν δει αύξηση στις έρευνες για την ελάχιστα γνωστή πάθηση.
Τι είναι το «Σύνδρομο της Rebecca»
Ονομάζεται επίσης «αναδρομική ζήλια», το «Σύνδρομο της Rebecca» αναφέρεται σε φυσιολογικά συναισθήματα ζήλιας, αλλά για πράγματα που συνέβησαν στο παρελθόν, ειδικά σε προηγούμενες σεξουαλικές και ρομαντικές σχέσεις του συντρόφου σας.
Οι πάσχοντες μπορεί να συγκρίνουν τον εαυτό τους με τον πρώην του συντρόφου τους και να πιστεύουν ότι αυτός ο προηγούμενος εραστής είναι πιο όμορφος, πιο έξυπνος ή ακόμα και καλύτερος στο σεξ.
Αν και μπορεί να μην έχετε ακούσει ποτέ για το «Σύνδρομο της Rebecca», ίσως γνωρίζετε το γοτθικό μυθιστόρημα από το οποίο πήρε το όνομά του.
Αλλά αφού μετακομίζει στο σπίτι του, βρίσκει τον εαυτό της ανίκανο να τα βγάλει πέρα, καθώς το νοικοκυριό και η τοπική κοινότητα εξακολουθούν να είναι αφοσιωμένα στην εκλιπούσα πρώτη του σύζυγο, τη Ρεμπέκα.
Ο Dr Darian Leader, ψυχαναλυτής και ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Φροϋδικής Ανάλυσης και Έρευνας στο Λονδίνο, εμπνεύστηκε από το μυθιστόρημα και επινόησε τον όρο «Σύνδρομο της Rebecca» για να αναφέρεται στην αναδρομική ζήλια.
Αλλά αυτό το σύνδρομο δεν είναι απλώς ένα έργο μυθοπλασίας, με πολλούς ανθρώπους να παραδέχονται ότι μαστίζονται από αυτά τα παράλογα συναισθήματα.
Ο ψυχοθεραπευτής Toby Ingham, ο οποίος έχει γράψει για την πάθηση, παραδέχεται ότι έχει όλο και περισσότερους ανθρώπους που ρωτούν για το «Σύνδρομο της Rebecca» από το 2018.
Ο κ. Ingham πιστεύει ότι η άνοδος των ερευνών οφείλεται στο ότι οι άνθρωποι που γκουγκλάρουν και κάνουν αυτοδιάγνωση του «εμμονικού προβλήματος» τους, κάτι που τονίζει ότι «δεν είναι καλή ιδέα».
Από τι προκαλείται το «Σύνδρομο της Rebecca»
Ωστόσο, εξήγησε ότι αντί να προκαλείται άμεσα από σχέσεις, η αναδρομική ζήλια έχει συχνά τις ρίζες της στην παιδική ηλικία.
«Αν και αυτά τα πρώιμα προβλήματα είναι μοναδικά για τον καθένα μας, μπορεί, για παράδειγμα, να σχετίζονται με το ότι νιώθαμε ότι μας παραβλέπει ένας γονέας που προτιμούσε ένα από τα αδέρφια μας», είπε στη MailOnline.
«Ή ίσως σε προβλήματα που αισθανόμαστε ότι ήμασταν ασήμαντοι ή αποκλεισμένοι από την οικογένειά μας. Το πρόβλημα είναι ότι τείνουμε να χάνουμε από τα μάτια μας αυτές τις πρώιμες εμπειρίες και, αντ' αυτού, προβάλλουμε τα ζητήματα στην παρούσα σχέση μας».
Αυτό μπορεί να κάνει τους ανθρώπους «ευάλωτους» στο να αισθάνονται ότι «απωθούνται» ή «αποκλείονται» ξανά, ενώ δεν συμβαίνει.
«Είμαστε παγιδευμένοι στις προβολές μας για να αναγνωρίσουμε τη διαφορά», εξήγησε.
Μια συστηματική ανασκόπηση το 2017 σε 230 μελέτες σχετικά με τη ρομαντική ζήλια διαπίστωσε ότι συχνά έχει τις ρίζες της στη χαμηλή αυτοεκτίμηση και τις προηγούμενες εμπειρίες απιστίας. Μελέτες δείχνουν ότι η ζήλια σε μια σχέση είναι σχετικά συχνή.
Έρευνα του 2017 σε παντρεμένα ζευγάρια σε συμβουλευτική σχέσεων διαπίστωσε ότι το 79% των ανδρών και το 66% των γυναικών ομολόγησαν ότι ζήλευαν.
Αν και δεν αποτελεί πρόβλημα από μόνο του, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις σχέσεις.
Ωστόσο, υπάρχουν καλά νέα εάν υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε από το «Σύνδρομο της Rebecca» με τον Ingham να λέει ότι υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το αντιμετωπίσετε.
«Ρωτήστε τον εαυτό σας εάν το άγχος σας, οι ενοχλητικές σκέψεις σας ότι νιώθετε λιγότερο σημαντικός για τον σύντροφό σας από τον πρώην σύντροφό του, μπορεί πραγματικά να σχετίζονται με το δικό σας παρελθόν και όχι με την τρέχουσα σχέση σας», είπε ο Ingham.
Τονίζει επίσης τη σημασία του να αποφύγετε να ψάχνετε στα social media του συντρόφου σας, καθώς αυτό μπορεί απλώς να ανοίξει το «Κουτί της Πανδώρας».
Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να ανατρέχουμε σε παλιές φωτογραφίες του πρώην τους, αυτό μόνο θα επιδεινώσει τα συναισθήματα της ζήλιας και θα διευκολύνει την πτώση σε αρνητικά μοτίβα σκέψης, προειδοποίησε.
Μια άλλη μελέτη που βασίστηκε σε συνεντεύξεις του 2018 διαπίστωσε ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να ενθαρρύνουν την αναδρομική ζήλια, καθώς είστε πιο εύκολα σε θέση να ελέγξετε λεπτομέρειες για τις προηγούμενες σχέσεις του πρώην σας.
Για τον ίδιο λόγο, ο Ingham προτρέπει τους ανθρώπους να μην ρωτούν πάρα πολλές λεπτομέρειες για το παρελθόν του συντρόφου τους για τις οποίες μπορεί να μετανιώσουν που έμαθαν τις απαντήσεις.
ΠΗΓΗ: iefimerida.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» 20χρονη στη Λευκωσία
• Τριπλό θανατηφόρο: Συγκλονίζουν οι φωτογραφίες από το σημείο - Η ανακοίνωση της Αστυνομίας
• Junior Eurovision 2024: Η Γεωργία μεγάλη νικήτρια του διαγωνισμού - Η θέση που πήρε η Κύπρος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις