ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τατάρ: Ζήτησε να «επιβεβαιωθεί η κυριαρχία μας» στο άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη

Τατάρ: Ζήτησε να «επιβεβαιωθεί η κυριαρχία μας» στο άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ είπε ότι έθεσε το θέμα των συλλήψεων για υποθέσεις σφετερισμού ελληνοκυπριακών περιουσιών στην Κυπριακή Δημοκρατία, κατά τη διάρκεια άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να ζητά από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη «να χορηγήσει αμνηστία», όπως δήλωσε.

Σε συνέντευξη στον παράνομο Bayrak ο  Τατάρ επανέλαβε την επιμονή του σε λύση δύο κρατών και την ανάγκη επιβεβαίωσης της «τουρκοκυπριακής κυριαρχίας» και ανέφερε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα καθίσει σε διαπραγματεύσεις μόνο εφόσον αναγνωριστούν η «εθνική κυριαρχία και η πολιτική ισότητα».

Για τις συλλήψεις είπε ότι εξήγησε τη διαδικασία στον Γενικό Γραμματέα, ο οποίος άκουσε με έκπληξη, όπως ισχυρίστηκε, και είπε στον κ. Χριστοδουλίδη «να χορηγήσει αμνηστία». «Ο Γενικός Γραμματέας προφανώς ενοχλήθηκε από αυτό. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: ‘Δεν μπορώ να κάνω τίποτα, η διαδικασία είναι στη δικαιοσύνη’,» πρόσθεσε.

Λέγοντας ότι ήταν πάντα έτοιμος να συναντηθεί για διάφορα θέματα με την ε/κ πλευρά, είπε ότι δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι πάντα αρνιόταν την τριμερή συνάντηση, «κάτι που δεν αντανακλά ποτέ την αλήθεια.»

Ο κ. Τατάρ είπε ακόμα ότι εξέφρασε τη νέα πολιτική τους σε κάθε πλατφόρμα και στην άτυπη συνάντηση στη Νέα Υόρκη με την υποστήριξη της Τουρκίας.

Πρόσθεσε ότι επανέλαβε ότι θα καθίσουν στο τραπέζι μόνο όταν αναγνωριστεί η «εθνική κυριαρχία και η πολιτική ισότητα».

Υπενθυμίζοντας ότι συζητήθηκαν επίσης τα θέματα των απευθείας πτήσεων και του απευθείας εμπορίου στη συνάντηση, ο κ. Τατάρ είπε ότι ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δεν αποδέχθηκε αυτά τα θέματα.

Ανέφερε ακόμα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, ως εγγυήτρια χώρα, μπορεί να ασκήσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα στην Κύπρο, ενώ οι Τουρκοκύπριοι δεν μπορούν ακόμη να ασκήσουν τα κυριαρχικά τους δικαιώματα.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι η πρόταση για μία μόνο ιθαγένεια και ταυτότητα, με παράλληλη αποστρατιωτικοποίηση, δεν είναι αποδεκτή, καθώς θα οδηγήσει σε αφομοίωση των Τουρκοκυπρίων.

Επέμεινε στην ανάγκη επιβεβαίωσης της κυριαρχίας τους, προωθώντας τη λύση δύο κυρίαρχων και ίσων κρατών, όπως είπε, υπό την ομπρέλα της ΕΕ, κάτι που θεωρεί ότι εξυπηρετεί και τις δύο κοινότητες.

Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αναγνωρίζει τις διαφορετικές θέσεις των δύο πλευρών και πιστεύει ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί αν έρθουν πιο κοντά.

Ο κ. Τατάρ επίσης πρόσθεσε ότι η μορφή 4+1 αποτελεί εξέλιξη, καθώς θα συμμετάσχει και η Τουρκία, κάτι που θεωρεί ως εγγύηση για την τουρκοκυπριακή πλευρά. Η συνάντηση, είπε, θα είναι άτυπη και πιθανόν να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

Σχετικά με το ενδεχόμενο ελληνοτουρκικής προσέγγισης, σημείωσε ότι αυτό θα ωφελήσει περισσότερο την Ελλάδα οικονομικά, η οποία θα προτείνει λύσεις και προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Τέλος, ο κ.Τατάρ εξέφρασε την ελπίδα για το άνοιγμα της πύλης στις Χαμίτ Μάντρες και άλλων σημείων διέλευσης, όπως ένας δρόμος μέσω Κοκκίνων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Υπερπανσέληνος Οκτωβρίου: Μπορεί το φεγγάρι να επηρεάσει τη διάθεση και τον ύπνο μας – Μια ψυχολόγος απαντά

• Μαρινέλλα: Επικοινωνεί κανονικά, δεν επηρεάστηκε η ομιλία της - Οι εξελίξεις για την κατάσταση της υγείας της

• Νεκρή 54χρονη στη Λεμεσό: Την εντόπισε συγγενικό της πρόσωπο - Τι διερευνά η Αστυνομία

• Γέννησε η Ευαγγελία Συριοπούλου – Αυτό είναι το φύλο του μωρού

• Επιχείρηση διάσωσης του ΚΣΕΔ - Παρουσίασε συμπτώματα της νόσου των δυτών και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο



Ολομέλεια: Ψήφισε την απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία

Ολομέλεια: Ψήφισε την απαγόρευση χρήσης κινητών στα σχολεία

Με 17 ψήφους υπέρ, 11 εναντίον και μια αποχή η Βουλή ενέκρινε τροποποιητικούς κανονισμούς που απαγορεύουν την ενεργοποίηση και χρήση από μαθητές κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών έξυπνων συσκευών, κατά τη διάρκεια λειτουργίας των Γυμνασίων, Λυκείων και Τεχνικών Σχολών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top