ΥΓΕΙΑ

Κάνετε δίαιτα; Πέντε tips για να αποφύγετε τους πειρασμούς

Κάνετε δίαιτα; Πέντε tips για να αποφύγετε τους πειρασμούς

Οι άνθρωποι, δεν είμαστε σε θέση να αντισταθούμε στους διατροφικούς πειρασμούς. Όταν βλέπουμε φαγητό, θέλουμε να το φάμε. Κι αυτό δεν είναι δικαιολογία για εμάς που μονίμως ξεκινάμε μια δίαιτα και στη συνέχεια τα παρατάμε. Το υποστηρίζει η επιστήμη.

Χαρακτηριστικά, έρευνες δείχνουν πως ακόμα κι αν δεν πεινάμε, όταν έχουμε μπροστά μας ένα ωραίο πιάτο, συνήθως το τρώμε. Όταν βάζουμε μεγαλύτερη μερίδα από αυτήν που πραγματικά χρειαζόμαστε για να ικανοποιήσουμε την όρεξή μας και τις ανάγκες μας, τις περισσότερες φορές «καθαρίζουμε» το πιάτο μας. Ως προς τις διαφημίσεις fast food, φυσικά και πετυχαίνουν να μας ανοίξουν την όρεξη.

Όπως λοιπόν καταλαβαίνεις, αν είσαι μονίμως σε δίαιτα, δεν είσαι ο μόνος/η μόνη. Η διαχείριση του βάρους είναι δύσκολη για πολλούς από εμάς και υπάρχουν λόγοι.

Σε μια από τις πολλές μελέτες που αποκάλυψαν πως είμαστε μαριονέτες και τα τρόφιμα οι κουκλοπαίκτες, πενήντα τέσσερα άτομα κλήθηκαν να απολαύσουν ένα μπολ με σούπα, τρώγοντας όσο ήθελαν. Τα μισά από τα μπολ ήταν εξοπλισμένα με μια συσκευή που αργά και ανεπαίσθητα τα ξαναγεμίζε με σούπα καθώς οι συμμετέχοντες έτρωγαν. Κατά μέσο όρο, τα άτομα που έτρωγαν από τα αυτογεμιζόμενα μπολ, έφαγαν 73% περισσότερη ποσότητα από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες χωρίς να το καταλάβουν και χωρίς να αισθάνονται πιο χορτάτοι μετά.

Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν γι’ αυτό; Στην πραγματικότητα, πολλά. Υπάρχουν απλοί τρόποι για να καταφέρουμε επιτέλους να αποφεύγουμε τους πειρασμούς, να τρώμε υπερβολικά ή τα λάθος πράγματα. Ας δούμε ορισμένους από αυτούς:

Χρησιμοποιούμε μικρότερα πιάτα

Άσε στην άκρη τα μεγάλα πιάτα στο δείπνο. Αντί γι’ αυτά, γέμισε ένα πιο μικρό για ορεκτικά. Σκοπός δεν είναι να πεινάς αλλά να καταναλώσεις εκείνη την ποσότητα φαγητού που θα ικανοποιήσει την όρεξή σου, καθώς η έρευνα δείχνει ότι όταν χρησιμοποιούμε μεγαλύτερα πιάτα τρώμε αυτόματα περισσότερο.

Ξεκαθαρίζουμε τα ντουλάπια της κουζίνας

Όταν και τα «πρόχειρα» και τα υγιεινά τρόφιμα είναι διαθέσιμα στην κουζίνα σου, πιθανότατα θα προτιμήσεις τα πρώτα. Δοκίμασε λοιπόν να μην τα έχεις καθόλου στο σπίτι.

Παραγγέλνουμε τη μερίδα μας

Όταν τρως έξω, δεν χρειάζεται να δοκιμάσεις ό,τι υπάρχει στον κατάλογο. Θυμήσου, όσο πιο πολλά πιάτα έχεις μπροστά σου, τόσο περισσότερο φαγητό θα καταναλώσεις, ακόμα κι αν δεν το θες.

Κρατάμε τα φρούτα σε εμφανές σημείο

Σε μια άλλη έρευνα, διαπιστώθηκε ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν περισσότερα φρούτα όταν τα είχαν πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Δοκίμασέ το.

Βάζουμε στην τσάντα μας υγιεινά σνακ

Κατά τη διάρκεια της ημέρας κι ενώ είσαι για πολλές ώρες έξω, λογικό είναι να πεινάσεις. Αν έχεις ήδη μαζί σου ένα εύκολο, θρεπτικό σνακ, όπως ξηρούς καρπούς, δεν θα αναγκαστείς να καταφύγεις σε γρήγορες, ανθυγιεινές λύσεις. «Κρύψε» τα σνακ στο αυτοκίνητο, στο γραφείο, στην τσάντα σου και έτσι, κάνοντας ένα βήμα τη φορά, ίσως δεν χρειαστεί να πεις ποτέ ξανά «ξεκίνησα δίαιτα»…

Πηγή: Vita

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• ΑΝΑΛΥΣΗ: Οι εξελίξεις στο Κυπριακό μετά το άτυπο δείπνο – Τα επόμενα βήματα

• Τι γίνεται τελικά με τις υπεραστικές «express» διαδρομές προς Λευκωσία και τα «park & ride»;

• Νεκρή 54χρονη στη Λεμεσό: Την εντόπισε συγγενικό της πρόσωπο - Τι διερευνά η Αστυνομία

• Σε «αναμμένα κάρβουνα» οι μαθητές – Σήμερα στην Ολομέλεια η απαγόρευση των κινητών στα σχολεία

• Μικρές αυξήσεις στα πρατήρια καυσίμων - Μας «άγγιξαν» οι συνέπειες της κρίσης της Μέσης Ανατολής - Πίνακας



ΠτΔ: Προανήγγειλε ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό

ΠτΔ: Προανήγγειλε ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται, πριν από το τέλος του χρόνου, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ανακοινώσεις που θα δείχνουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που θέλει να διαδραματίσει στο Κυπριακό».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top