ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό: Η σύγχυση για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην άτυπη συνάντηση και ο αινιγματικός Γκουτέρες

Κυπριακό: Η σύγχυση για τη συμμετοχή της Βρετανίας στην άτυπη συνάντηση και ο αινιγματικός Γκουτέρες

Ενώ περνούν οι ώρες από την πραγματοποίηση του άτυπου δείπνου στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή του Προέδρου Χριστοδουλίδη και του Ερσίν Τατάρ και με οικοδεσπότη τον ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όλο και αυξάνονται οι απορίες για το τι μέλλει γενέσθαι και ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, για να ξεκινήσουν οι συνομιλίες από κει που έμειναν στο Κραν Μοντανά, αν φυσικά θα πρέπει να συνεχίσουμε να καθορίζουμε ως αφετηρία τη διάσκεψη του 2017.

Μετά το πέρας του δείπνου, ανακοινώθηκε ότι τα επόμενα βήματα αφορούν σε μια άτυπη συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις, με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη να σπεύδει να διευκρινίζει ότι οι εγγυήτριες δυνάμεις είναι τρεις. Ο λόγος της διευκρίνησης έχει να κάνει με τη θέση που προβάλλει η τουρκική πλευρά για τετραμερή συνάντηση, θέση την οποία προβάλλει έντονα το τελευταίο διάστημα, αποκλείοντας τη Βρετανία.

Την ίδια ώρα, ο ΓΓ των ΗΕ ο οποίος συνεχίζει να κρατά ίσες αποστάσεις σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε από τα ΗΕ αμέσως μετά το άτυπο δείπνο, αναφέρει ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να έχουν μια άτυπη συνάντηση σε ευρύτερη μορφή στο επόμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει τι σημαίνει η ευρύτερη μορφή. Θα συμμετάσχει ή όχι και η Βρετανία στη διευρυμένη άτυπη συνάντηση. Αυτό, θα πρέπει να απαντηθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα, αν και ο Αντόνιο Γκουτέρες δήλωσε πως θα έχει επικοινωνία με την Βρετανική κυβέρνηση, για το θέμα.

Πάντως την ώρα που ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης κατόρθωσε να φέρει τα πράγματα στο σημείο βρισκόμαστε σήμερα και έχει κάνει πολλά, με την αντιπολίτευση να δηλώνει ικανοποίηση, όλο και φουντώνουν οι πληροφορίες που φέρουν τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας Γιώργο Γεραπετρίτη και Χακάν Φιντάν, να είχαν συμφωνήσει για την πραγματοποίηση του δείπνου, ερήμην της Λευκωσίας, κάτι το οποίο δημιουργεί «γκρίζα σημεία» για τον ρόλο της Αθήνας στο εθνικό μας ζήτημα. Όλα αυτά, την ώρα που Αθήνα και Άγκυρα εξακολουθούν να πλέουν σε «ήρεμα νερά» σε έναν ελληνοτουρκικό διάλογο, στον οποίο θα δοθεί συνέχεια στις 8 Νοεμβρίου με τη συνάντηση Γεραπετρίτη- Φιντάν.

Την ώρα που η Λευκωσία παραμένει προσηλωμένη στον στόχο που δεν είναι άλλος από την επανέναρξη των συνομιλιών εντός του πλαισίου των ΗΕ, ο Ερσίν Τατάρ συνεχίζει ακάθεκτος και δεν αποδέχεται τίποτα, παραμένοντας ταμπουρωμένος στα δύο κράτη και στην κυριαρχική ισότητα, για την οποία ξεκίνησε μια συζήτηση εάν δηλαδή θα είναι εσωτερική ή εξωτερική. Με λίγα λόγια, συνομοσπονδία.

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η συνάντηση Χριστοδουλίδη- Τατάρ, στην οποία θα ξεκινήσει η συζήτηση για περαιτέρω ΜΟΕ, με ανοίγματα και άλλων οδοφραγμάτων. Πάντως, ο κατοχικός ηγέτης ούτε κουβέντα δεν θέλει να ακούσει για άνοιγμα του οδοφράγματος Πυροϊου ή των Κοκκίνων, με τον ίδιο να επιμένει στο άνοιγμα του οδοφράγματος της Μιας Μηλιάς.

Αντώνης Σαμαράς: Άδικες και καταστροφικές οι λύσεις που «μαγειρεύονται» για Αιγαίο και κυπριακό

Νέες αιχμές για την πολιτική της Ελληνικής κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά άφησε ο πρώην Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αντώνης Σαμαράς , ο οποίος έδωσε το παρών στα βραβεία «Γυναίκες της χρονιάς» που διοργάνωσε το περιοδικό Madame Figaro.

Με φόντο το άτυπο δείπνο στη Νέα Υόρκη, ο κ. Σαμαράς ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα έχει ευθύνες έναντι της Κύπρου. Αναφερόμενος στη λύση του κυπριακού, ο πρώην Πρωθυπουργός υπέδειξε πως «η λύση πρέπει να είναι μία: δίκαιη και βιώσιμη. Αν δεν είναι δίκαιη, δεν θα είναι βιώσιμη».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top