Αντιηλιακό ακόμα και τον χειμώνα συστήνουν οι επιστήμονες να εφαρμόζουμε στο δέρμα μας, αν θέλουμε να το διατηρήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο σφριγηλό και ελαστικό, ώστε να έχει νεανικότερη όψη καθώς μεγαλώνουμε.
Κι αυτό διότι οι περισσότερες από τις αλλαγές στο δέρμα που βλέπουμε καθώς μεγαλώνουμε δεν προέρχονται από τη διαδικασία της γήρανσης, αλλά από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.
Μάλιστα, αυτό ισχύει για όλες τις αποχρώσεις του δέρματος, αν και οι αλλαγές τείνουν να εμφανίζονται νωρίτερα σε όσους έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα.
Πώς ο ήλιος γερνάει το δέρμα μας περισσότερο από το χρόνο
Όπως αναφέρουν ειδικοί στη Washington Post, οι ακτίνες UVA διεισδύουν στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος, καταστρέφοντας το κολλαγόνο και την ελαστίνη που ο ρόλος τους είναι να διατηρούν το δέρμα νεανικό και λείο.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρυτίδες, καφέ κηλίδες, χαλάρωση και να εμφανίζονται και άλλα σημάδια γήρανσης.
Οι ακτίνες UVB, οι οποίες επηρεάζουν το εξωτερικό στρώμα του δέρματος από την πλευρά τους, προκαλούν ηλιακά εγκαύματα.
Και οι δύο τύποι ακτινών UV αλλοιώνουν το DNA στα κύτταρα του δέρματος, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει αλλαγές, οι οποίες με τη σειρά τους μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και καρκίνο του δέρματος.
«Ευτυχώς, ανεξάρτητα από την ηλικία ή την έκταση της βλάβης που έχετε και την ακτινοβολία που έχετε συσσωρεύσει, ποτέ δεν είναι αργά να λάβετε μέτρα», λέει η Karen Connolly, δερματολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center.
«Ξεκινήστε σε οποιαδήποτε ηλικία να προστατεύστε καθημερινά από τον ήλιο, διότι μπορείτε ακόμα να επιβραδύνετε το ρυθμό με τον οποίο γερνάει το δέρμα σας», συμπληρώνει η ίδια.
Μπορεί επίσης με την προστασία του δέρματος από τον ήλιο, ακόμη και να γυρίσετε τον χρόνο λίγο πίσω. «Ακόμη και αν έχετε μερικές ρυτίδες και σκούρες κηλίδες, ένα μέρος από αυτά μπορεί να αντιστραφεί από την τακτική χρήση αντηλιακού», υποστηρίζει η ίδια.
Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι «η βλάβη που προκαλεί ο ήλιος είναι αθροιστική, δηλαδή ξεκινά να συσσωρεύεται από την παιδική μας ηλικία και μας ακολουθεί μέχρι τα γεράματα», λέει ο Henry Lim, δερματολόγος στο Henry Ford Health στο Ντιτρόιτ των ΗΠΑ. «Αν συνεχίσετε να εκθέτετε το δέρμα σας στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, η βλάβη θα συνεχιστεί, ανεξάρτητα από την ηλικία σας».
Ο κίνδυνος για καρκίνο του δέρματος
Φυσικά, η προστασία από τον ήλιο δεν σχετίζεται μόνο με την εμφάνιση του δέρματός μας.
Η προστασία από τον ήλιο είναι επίσης ακόμη πιο σημαντική στην πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.
Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του δέρματος, σπάνια προσβάλλει άτομα κάτω των 40 ετών και είναι πιο συχνό σε άτομα 70 ετών και άνω.
Τα ποσοστά του ακανθοκυτταρικού καρκινώματος φτάνουν στα υψηλότερα επίπεδα στις ηλικίες 70 έως 79.
Ο κίνδυνος για μελάνωμα, το οποίο μπορεί να είναι θανατηφόρο, αυξάνεται στους ενήλικες με κάθε δεκαετία και κορυφώνεται στα άτομα στα 80 τους χρόνια.
Η έκθεση στον ήλιο από τα πρώτα κιόλας χρόνια της ζωή μας συμβάλλει στον κίνδυνο, αλλά οι καρκίνοι του δέρματος «απαιτούν πολλαπλές μεταλλάξεις για να προκύψουν στο DNA των κυττάρων του δέρματος», λέει ο Paul Nghiem, δερματολόγος στο Αντικαρκινικό Κέντρο Fred Hutchinson στο Σιάτλ.
«Όταν συνεχίζετε να εκθέτετε το δέρμα σας στις υπεριώδεις ακτίνες, αυτές λειτουργούν σαν λίπασμα για τυχόν υπάρχουσες βλάβες, κάνοντας τα κύτταρα να αναπτύσσουν περισσότερες μεταλλάξεις. Με την πρόοδο της ηλικίας, η διαδικασία επιδιόρθωσης επιβραδύνεται και περισσότερες μεταλλάξεις παραμένουν».
Το ανοσοποιητικό σύστημα γίνεται επίσης λιγότερο ισχυρό όσο μεγαλώνουμε, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.
Επιπλέον η έκθεση στον ήλιο καταστέλλει το ανοσοποιητικό σύστημα του δέρματος και αν δεν είναι σε θέση να οργανώσει μια ισχυρή αντίδραση, είναι λιγότερο ικανό να επιδιορθώσει και τη βλάβη του DNA που του προκαλεί ο ήλιος.
Οι καλύτεροι τρόποι για προστασία από τον ήλιο
Η παραμονή στη σκιά, η κάλυψη με ρούχα και η χρήση καπέλου θα βοηθήσουν στην προστασία του δέρματός από τον ήλιο.
Οποιοδήποτε εκτεθειμένο σημείο στο δέρμα θα πρέπει να καλύπτεται με αντηλιακό και να το χρησιμοποιείτε καθημερινά, ακόμα και τον χειμώνα, καταλήγουν οι ειδικοί.
Πηγή: news247.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ελαττωματικοί αερόσακοι: Έτσι θα καταλάβουμε αν τους έχουμε στο αυτοκίνητό μας
• Κίτρινη Προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες με χαλάζι – Έρχεται η κακοκαιρία Alexandros
• Παρανάλωμα του πυρός δύο οχήματα στην επαρχία Λευκωσίας - Επεκτάθηκε σε υπόγειο οικίας η φωτιά
• Θλίψη: Πέθανε ο Χαράλαμπος Τσιαμπρής - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις