Φαινόμενα βανδαλισμών και διαρρήξεων σε σχολεία στην Κύπρο είναι ένα φαινόμενο το οποίο προβληματίζει. Τέτοια περιστατικά παρουσιάζονται ανά το Παγκύπριο με πιο πρόσφατο περιστατικό την περίπτωση όπου άγνωστοι προέβησαν σε κακόβουλες ζημιές σε σχολείο στην Επαρχία Λάρνακας
Η Ομοσπονδία Συνδέσμων Γονέων Πόλης και Επαρχίας Λάρνακας αρκετές φορές με ανακοινώσεις ανέφερε ότι «Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη για εφαρμογή κατάλληλων μέτρων από την πολιτεία, ώστε να αποτρέπεται αποτελεσματικά η είσοδος ατόμων με παραβατική συμπεριφορά στα δημόσια σχολεία με μόνο σκοπό την πρόκληση ζημιών».
Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται έξαρση σε φαινόμενα κλοπών και διαρρήξεων στα σχολεία για αυτό και δόθηκαν σχετικές οδηγίες τόσο προς τις Σχολικές Εφορείες όσο και στους Διευθυντές των σχολείων μέσω εγκυκλίου.
Όπως αναφέρει το ΥΠΑΝ οι Διευθυντές πρέπει να μεριμνούν ώστε να εφαρμόζονται πλήρως οι οδηγίες που δίνονται στις προαναφερθείσες εγκυκλίους, με στόχο την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων, κατά τη νέα σχολική χρονιά.
Τα μέτρα που εισηγείται το Υ.Π.Α.Ν
Αρκετά είναι τα μέτρα ασφάλειας που εισηγείται το Υ.Π.Α.Ν. για πρόληψη και δημιουργία ασφάλειας του σχολικού χώρου στην Κύπρο.
Τα μέτρα αυτά όπως αναφέρονται στις οδηγίες και εγκυκλίους είναι:
• Εγκατάσταση συστήματος συναγερμού.
•Τοποθέτηση μεταλλικών σχαρών στα πορτοπαράθυρα και κλειδαριών ασφαλείας στις πόρτες αιθουσών και χώρων, όπου φυλάσσεται ακριβός εξοπλισμός (π.χ., αίθουσες ηλεκτρονικών υπολογιστών, εργαστηριακοί χώροι κ.ά.).
•Τοποθέτηση ψηλής περίφραξης ή καγκελόπορτας, για απαγόρευση πρόσβασης στα κλιμακοστάσια, στις αίθουσες διδασκαλίας, στα γραφεία και σε άλλους κλειστούς χώρους.
•Τοποθέτηση ψηλής περίφραξης για την ασφάλεια του σχολικού χώρου, των μαθητών/ριών και του προσωπικού του σχολείου.
•Εγκατάσταση θυροτηλεφώνων στις εισόδους των σχολείων.
•Εγκατάσταση προβολέων, για φωτισμό των σχολείων κατά τις βραδινές ώρες.
•Διενέργεια περιπολιών από την Αστυνομία, κατόπιν συνεννόησης με την οικεία Αστυνομική Διεύθυνση.
•Αγορά υπηρεσιών ασφαλείας για την περιφρούρηση των μαθητών/ριών των δημόσιων δημοτικών σχολείων, κατά το χρονικό διάστημα 07:00 - 08:00 και 13:00 - 14:00, μέτρο το οποίο θα καλύπτει και δημόσια νηπιαγωγεία τα οποία λειτουργούν στον ίδιο χώρο με τα δημοτικά σχολεία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα σχολεία, ύστερα από συνεννόηση μεταξύ της Διεύθυνσης του Σχολείου, του Συνδέσμου Γονέων/Κηδεμόνων και της οικείας Σχολικής Εφορείας, δύναται να μεταφέρουν τη δεύτερη ώρα σε διαφορετικό χρονικό διάστημα της λειτουργίας του σχολείου, ώστε να ικανοποιούνται οι ιδιαίτερες ανάγκες των σχολικών μονάδων. Στο ίδιο πλαίσιο, παρέχεται η δυνατότητα στους Συνδέσμους Γονέων/Κηδεμόνων να καταβάλλουν το κόστος για περαιτέρω επέκταση του χρόνου φύλαξης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, από επί τόπου επισκέψεις των λειτουργών του Γραφείου Ασφάλειας και Υγείας παρατηρήθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις τα παραπάνω µέτρα ήταν ελλιπή ή ανύπαρκτα.
Μάλιστα σε πολλά σχολεία όπου παρατηρήθηκαν κρούσµατα δεν υπήρχε εγκατεστηµένο σύστηµα συναγερµού, ενώ υπήρξαν και περιστατικά όπου το σύστηµα υπήρχε αλλά ήταν απενεργοποιηµένο.
Με βάση τα πιο πάνω το ΥΠΑΝ επέστειλε ανακοίνωση στα σχολεία και Σχολικές Εφορείες ενημερώνοντας ότι «Εφόσον στο σχολείο ή σχολεία σας παρατηρούνται αυξηµένα περιστατικά διαρρήξεων και κλοπών, παρακαλώ όπως, σε συνεργασία µε τις Τεχνικές Υπηρεσίες, προχωρήσετε τις διαδικασίες για αύξηση των µέτρων ασφάλειας, καθώς επίσης και την εγκατάσταση/επαναλειτουργία συστηµάτων συναγερµού. Το κόστος της εφαρµογής προτεινόµενων βελτιώσεων βαραίνει τη σχολική εφορεία. Σε περίπτωση που η σχολική εφορεία δεν διαθέτει τις απαιτούµενες πιστώσεις θα πρέπει να υποβληθεί σχετικό αίτηµα προς τις Τεχνικές Υπηρεσίες για έκτακτη κρατική χορηγία. Το αίτηµα να συνοδεύεται από τεχνοοικονοµική µελέτη στην οποία θα αναφέρονται οι λεπτοµέρειες και το κόστος των εργασιών».
Ο ρόλος των Σχολικών Εφορείων
Οι Σχολικές Εφορείες μπορούν να αιτηθούν χορηγία, η οποία θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της νυχτερινής φρούρησης. Σχετική εγκύκλιος για υποβολή αιτήματος με στόχο τη νυχτερινή
φρούρηση αποστέλλεται κάθε χρόνο προς τις Σχολικές Εφορείες από το Γραφείο Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας του Υ.Π.Α.Ν. Τα αιτήματα αξιολογούνται και ικανοποιούνται ανάλογα με τις διαθέσιμες πιστώσεις.
Σημειώνεται ότι για τις περιφράξεις των σχολικών χώρων, την εγκατάσταση θυροτηλεφώνων και την αγορά υπηρεσιών ασφαλείας από τις οικείες Σχολικές Εφορείες, έχουν ληφθεί σχετικές Αποφάσεις από το Υπουργικό Συμβούλιο και έχουν δοθεί σχετικές οδηγίες στις Σχολικές Εφορείες από το Υ.Π.Α.Ν.
Σε περίπτωση που η οικεία Σχολική Εφορεία δεν έχει ακόμη τοποθετήσει περίφραξη και θυροτηλέφωνο, το ΥΠΑΝ καλεί τους Διευθυντές των επηρεαζόμενων σχολείων όπως προβούν στις δέουσες ενέργειες προς την οικεία Σχολική Εφορεία.
Σε περίπτωση μη ανταπόκρισης της Σχολικής Εφορείας, προτρέπονται να ενημερώσουν γραπτώς τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, μέσω του οικείου Επιθερωρητή/τριας, όπως προνοείται στον Κανονισμό 36 των περί Λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων Δημοτικής Εκπαίδευσης Κανονισμών του 2024.
Παράλληλα, καλούνται όπως ενημερώσουν, σχετικά, το Γραφείο Πολιτικής Άμυνας, Ασφάλειας και Υγείας του Υ.Π.Α.Ν.
Κλειστά Κυκλώματα βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία
Ενα ζήτημα το οποίο ταλαιπώρησε αρκετά χρόνια τις αρμόδιες αρχές και κρατικές αρχές , λόγω νομικών θεμάτων όπως τα προσωπικά δεδομένα.
Σε ό,τι αφορά στα κλειστά κυκλώματα βιντεοπαρακολούθησης, το Υ.Π.Α.Ν., έχει ήδη προχωρήσει σε πιλοτική εφαρμογή τοποθέτησης κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε δέκα σχολεία, κατόπιν εξασφάλισης σχετικής έγκρισης, από την Επίτροπο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Με την ολοκλήρωση της πιλοτικής εφαρμογής και την αξιολόγησή της, αναμένεται να προχωρήσει ο σχεδιασμός για την επόμενη φάση.
Περίοδος του Πάσχα και έξαρση ζημιών
Το Πάσχα είναι η περίοδος όπου παρατηρούνται και τα περισσότερα φαινόμενα ζημιών σε σχολεία.
Το ΥΠΑΝ με συγκεκριμένη εγκύκλιο καθορίζει τις συστάσεις για μέτρα ασφάλειας κατά τη διάρκεια της περιόδου του Πάσχα.
Συγκεκριμένα καλούνται οι Διευθύνσεις των σχολικών μονάδων, σε συνεργασία με τις Σχολικές Εφορείες, όπως μεριμνούν για τα ακόλουθα:
α) Διακριτικός έλεγχος κατά την προσέλευση των μαθητών/ριών στον σχολικό χώρο, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο μεταφοράς βεγγαλικών, κροτίδων ή άλλων σχετικών αντικειμένων.
β) Καθημερινός έλεγχος του σχολικού χώρου για εντοπισμό τυχόν βεγγαλικών, κροτίδων ή άλλων σχετικών αντικειμένων.
γ) Ενημέρωση των μαθητών/ριών για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση πυροτεχνημάτων και κροτίδων, σε συνεργασία με την Αστυνομία.
δ) Ενημέρωση γονέων/κηδεμόνων με στόχο την αποτροπή των παιδιών τους από τη χρήση βεγγαλικών και κροτίδων.
ε) Προτροπή προς τις τοπικές αρχές για μη χρήση των σχολικών χώρων για άναμμα λαμπρατζιάς, για αποφυγή τυχόν επέκτασης της πυρκαγιάς σε χώρους του σχολείου καθώς και δημιουργία πρόσθετων πηγών κινδύνου στο σχολείο.
στ) Ενημέρωση της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας στις περιπτώσεις που παρατηρηθεί ότι σε παρακείμενο χώρο του σχολείου γίνονται προετοιμασίες για άναμμα λαμπρατζιάς.
ζ) Επικοινωνία με την Αστυνομία για διενέργεια συχνότερων περιπολιών, στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο π.χ. περιοχές υψηλού κινδύνου.
Επιπρόσθετα, οι Διευθύνσεις σε συνεργασία με τις Σχολικές Εφορείες, καλούνται να βεβαιωθούν ότι εφαρμόζονται τα υφιστάμενα μέτρα ασφάλειας, όπως αυτά αναγράφονται σε σχετικό έντυπο του Υπουργείου Παιδείας και αφορά: έλεγχος σε περιφράξεις, καγκελόπορτες, εισόδους κλιμακοστασίων, μεταλλικές σχάρες πορτοπαραθύρων και κλειδαριών ασφαλείας στις αίθουσες, έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων συναγερμού, έλεγχος λειτουργίας του περιμετρικού φωτισμού των σχολείων κατά τις βραδινές ώρες, έλεγχος λειτουργίας των συστημάτων συναγερμού και στις περιπτώσεις που κρίνεται απαραίτητο, καλύτερος έλεγχος της νυκτερινής φρούρησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αυτή είναι η απλή συνταγή της επιτυχίας – Δυο δισεκατομμυριούχοι συμβουλεύουν
• Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο - Η μάχη των κορυφαίων φτάνει στο τέλος της - Δείτε βίντεο
• Νέο κρούσμα Ευλογιάς των Πιθήκων εντοπίστηκε στην Κύπρο – Η κατάσταση της υγείας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις