ΔΙΕΘΝΗ

ΑΝΑΛΥΣΗ: Είναι έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν το Ισραήλ; Οι τρεις εξελίξεις που επηρεάζουν τη Μέση Ανατολή

ΑΝΑΛΥΣΗ: Είναι έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν το Ισραήλ; Οι τρεις εξελίξεις που επηρεάζουν τη Μέση Ανατολή

Στην τελική ευθεία φαίνεται ότι μπαίνουν οι προετοιμασίες του Ισραήλ για την απάντηση στο Ιράν μετά την πυραυλική επίθεση που δέχθηκε. Μιλώντας στο ThemaOnline, ο Πολιτικός Αναλυτής, Χαράλαμπος Χρυσοστόμου, ο οποίος ανέλυσε τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πρώτη εξέλιξη είναι οι ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από την Χεζμπολάχ και φαίνεται ότι κάποιες από αυτές πέτυχαν τον στόχο τους.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η αεράμυνα του Ισραήλ αντιμετωπίζει δυσκολία στην αναχαίτιση των ρουκετών και γι’ αυτό τον λόγο έρχεται στην περιοχή ένα υπερσύγχρονο αντιπυραυλικό σύστημα από τις ΗΠΑ, το THAAD ώστε να γίνει ο 4ος πυλώνας της ισραηλινής αεράμυνας διότι σε περίπτωση ανταπάντησης από το Ιράν θα δημιουργήσει πρόβλημα στο Ισραήλ κι έτσι ενισχύεται από τις ΗΠΑ.

Παρόλο που, όπως σημείωσε, οι ΗΠΑ καταγράφουν μια διαφωνία κατά καιρούς με τον τρόπο που λειτουργεί το Ισραήλ, εν τούτοις προστρέχουν προληπτικά για ενισχύσουν σε περίπτωση που δεχθεί νέο κτύπημα.

Σε μια δεύτερη εξέλιξη φαίνεται ότι υπάρχει μια συνεννόηση Ισραήλ - ΗΠΑ για τα αντίποινα του Ισραήλ τα οποία οι δύο χώρες θέλουν να πραγματοποιηθούν πριν από τις Προεδρικές Εκλογές στις ΗΠΑ διότι θα θεωρηθεί ότι το Ισραήλ καθυστέρησε να απαντήσει και αναμένεται να θεωρηθεί αδυναμία, ωστόσο φαίνεται ότι από τη συνεννόηση αναμένεται να μην επιτεθούν σε ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές ή πυρηνικές εγκαταστάσεις, διότι αυτό θα προκαλέσει αύξηση της τιμής του πετρελαίου και ενδεχομένως να υπάρξουν αντιδράσεις στις ΗΠΑ και να επηρεάσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστόμου, σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις οι Εβραίοι Αμερικανοί κινούνται προς την υποψηφιότητα Τραμπ ενώ ένα άλλο στοιχείο είναι ότι σε επτά πολιτείες-κλειδιά (όπως ονομάζονται) στην ερώτηση ποιος μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τους πολέμους στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή ο Τραμπ έχει προβάδισμα της τάξης του 14%.

Η τρίτη εξέλιξη σχετίζεται με την αντιπαράθεση Ισραήλ – ΟΗΕ και την ειρηνευτική δύναμη στον Λίβανο (UNIFIL) η οποία βρίσκεται στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου και φαίνεται ότι δέχθηκαν επίθεση, κάτι το οποίο είναι παράνομο.

Καταληκτικά ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι αν υπάρξει κτύπημα θα γίνει πριν από τις 5 Νοεμβρίου και τις Αμερικανικές Εκλογές και αναμένεται να δούμε αν θα γίνει μόνο σε στρατιωτικούς στόχους του Ιράν ή αν θα κτυπήσει μέρος των υποδομών.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Χαμός στους δρόμους της Λεμεσού: Συγκρούστηκε με περιπολικά και πέταξε ναρκωτικά από το παράθυρο - Στο νοσοκομείο αστυνομικός

• Χειροπέδες σε 32χρονο για βομβιστική επίθεση - Τι βρήκαν σε οικία και αποθήκη

• Σεισμός 6 Ρίχτερ στην ανατολική Τουρκία

• Εντοπίστηκαν επικίνδυνα προϊόντα: Από τσάντα παραλίας μέχρι πλαστικές παντόφλες

• Να περιμένουμε βροχές μέχρι την Παρασκευή; Πότε πέφτει η θερμοκρασία – Μετεωρολογικός Λειτουργός στο «Τ»

• Καλά νέα για την Μαρινέλλα: Βγήκε από τη ΜΕΘ μετά από 21 ημέρες, διαβάστε το επίσημο ανακοινωθέν



Κυπριακό: Ολοκληρώθηκε το δείπνο - Πάμε σε πολυμερή συνάντηση- Συμφωνήθηκαν άτυπες συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις

Κυπριακό: Ολοκληρώθηκε το δείπνο - Πάμε σε πολυμερή συνάντηση- Συμφωνήθηκαν άτυπες συναντήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 3:30 ώρα Κύπρου το άτυπο δείπνο μεταξύ του Προέδρου Χριστοδουλίδη, του Ερσίν Τατάρ και του ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη  Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top