Σε ένα πείραμα που ακούγεται σαν σκηνή από την ταινία «Inception», ερευνητές πέτυχαν την πρώτη αμφίδρομη επικοινωνία μεταξύ ατόμων που ονειρεύονταν.
Το πείραμα πραγματοποίησε η REMspace, μια startup με έδρα την Καλιφόρνια, που σχεδιάζει τεχνολογία για την ενίσχυση του ύπνου και των συνειδητών ονείρων – των ονείρων κατά τα οποία το άτομο έχει επίγνωση ότι ονειρεύεται, ενώ βρίσκεται μέσα σε αυτά.
Όπως αναφέρει η Daily Mail, οι συμμετέχοντες στη μελέτη κοιμόντουσαν σε διαφορετικά σπίτια όταν οι ερευνητές της REMspace διακτίνισαν μεταξύ τους μια λέξη που δημιουργήθηκε μέσω μιας μοναδικής γλώσσας.
«Χθες, η επικοινωνία στα όνειρα φαινόταν σαν επιστημονική φαντασία. Αύριο, θα είναι τόσο συνηθισμένη που δεν θα μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτή την τεχνολογία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος και ιδρυτής της REMspace Michael Raduga.
«Αυτό ανοίγει την πόρτα σε αμέτρητες εμπορικές εφαρμογές, αναδιαμορφώνοντας τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση στον κόσμο των ονείρων», συμπλήρωσε.
Αν η τεχνολογία επικυρωθεί από επιστήμονες, θα αποτελέσει σημαντικό ορόσημο για την έρευνα στον ύπνο και θα μπορούσε να προσφέρει εφαρμογές για τη θεραπεία της ψυχικής υγείας, την εκπαίδευση δεξιοτήτων και πολλά άλλα, σύμφωνα με τη REMspace.
Πώς έγινε το πείραμα
Οι συμμετέχοντες αντάλλαξαν με επιτυχία το μήνυμα ενώ βρίσκονταν σε κατάσταση συνειδητού ονείρου. Αυτό τους επιτρέπει να εκτελούν αυτοκατευθυνόμενες ενέργειες στα όνειρά τους, αντί να αλληλεπιδρούν τυχαία με τον «κόσμο των ονείρων», χωρίς καμία αίσθηση ελέγχου. Το φαινόμενο αυτό συμβαίνει κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (ύπνος Ραγδαίων Κινήσεων των Ματιών).
Η REMspace δεν αποκάλυψε τι ακριβώς εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε στο πείραμά της, αλλά δήλωσε ότι το πείραμα περιελάμβανε μια «συσκευή» που παρακολουθούσε τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων και άλλα βιολογικά δεδομένα κατά τη διάρκεια του πειράματος.
Περιελάμβανε επίσης έναν «διακομιστή» που μπορεί να ανιχνεύσει πότε οι συμμετέχοντες εισέρχονται σε ένα συνειδητό όνειρο και να δημιουργήσει μηνύματα που τους μεταδίδονται. Μόλις ο διακομιστής εντόπισε ότι ο ένας συμμετέχων είχε εισέλθει σε ένα τέτοιο όνειρο, δημιούργησε μια τυχαία λέξη από μια ειδική γλώσσα και του τη μετέδωσε μέσω ακουστικών.
Στη συνέχεια, ο συμμετέχων επανέλαβε αυτή τη λέξη στο όνειρό του και η αντίδραση αυτή καταγράφηκε και αποθηκεύτηκε στον διακομιστή. Οκτώ λεπτά αργότερα, ο δεύτερος συμμετέχων εισήλθε σε συνειδητό όνειρο. Ο διακομιστής μετέδωσε το αποθηκευμένο μήνυμα από τον πρώτο συμμετέχοντα στον δεύτερο, το οποίο εκείνος επανέλαβε όταν ξύπνησε.
«Πιστεύουμε ότι ο ύπνος REM και τα συναφή φαινόμενα, όπως τα συνειδητά όνειρα, θα αποτελέσουν την επόμενη μεγάλη βιομηχανία μετά την τεχνητή νοημοσύνη», δήλωσε ο Raduga.
Η REMspace επανέλαβε το πείραμα με διαφορετικό ζευγάρι συμμετεχόντων. Όμως η μελέτη θα πρέπει να υποβληθεί σε αυστηρό έλεγχο προτού η εταιρεία μπορέσει να πει οριστικά ότι πέτυχε την επικοινωνία μέσω ονείρων.
ΠΗΓΗ: CNN.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πως να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις