Την προσδοκία η επερχόμενη τριμερής συνάντηση να οδηγήσει σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο διεθνές δίκαιο και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο εξέφρασε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, στις δηλώσεις του κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της MED9 το βράδυ της Παρασκευής.
Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του, καθώς, όπως είπε, «το ζήτημα του Κυπριακού, 50 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή παραπάνω του ενός τρίτου της Κύπρου από τις τουρκικές δυνάμεις, βρήκε τη θέση του στη διακήρυξή μας».
Επιπρόσθετα, καλωσόρισε την άτυπη τριμερή υπό τον ΓΓ του ΟΗΕ. «Θέλω να εκφράσω την προσδοκία μου ότι αυτή η συνάντηση θα φέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με στόχο μία λύση βασισμένη στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο διεθνές δίκαιο, στο ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, είπε «γνωρίζεις καλά, αγαπητέ μου Νίκο, ότι η Ελλάδα θα είναι πάντα αρωγός στην προσπάθεια σου επιτέλους, 50 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτή την τόσο πολυπόθητη λύση».
Εξάλλου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη συμμετοχή του Βασιλιά της Ιορδανίας στη συνάντηση, σημειώνοντας ότι η Ιορδανία είναι μια χώρα-παράγων σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, η οποία χρήζει περισσότερης ευρωπαϊκής στήριξης. «Επαναλαμβάνω τη μεγάλη σημασία που αποδίδουμε όλη μας στη σύναψη μιας συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ της ΕΕ και της Ιορδανίας», σημείωσε.
Ως προς τις τελευταίες εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «είναι θλιβερό, ενδεχομένως τραγικό, το γεγονός ότι βρισκόμαστε εδώ στην Κύπρο, στο κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στην κρίση που δυστυχώς κλιμακώνεται στη Μ. Ανατολή, μια κλιμάκωση που δυστυχώς αυτή τη στιγμή δοκιμάζει και τον λαό του Λιβάνου». Κάλεσε κι αυτός με τη σειρά του σε άμεση εκεχειρία, τόσο στον Λίβανο, όσο και στη Γάζα, όπου, όπως είπε, η ανθρωπιστική καταστροφή έχει λάβει εφιαλτικές διαστάσεις.
«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή καταδίκασε τις επιθέσεις του Ιράν κατά του Ισραήλ, καθώς συμβάλλουν στην επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης και αυξάνουν τους κινδύνους. Από την άλλη, καλούμε κι εμείς αυτή τη στιγμή σε συγκράτηση, έτσι ώστε ο Νότιος Λίβανος να μη μετατραπεί σε μία νέα Γάζα. Θα είναι μια μεγάλη νέα ανθρωπιστική τραγωδία, την οποία η ευρύτερη περιοχή δεν την αντέχει», σημείωσε.
Επιπλέον, σημείωσε ότι οι ηγέτες συζήτησαν και ζητήματα που άπτονται της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας, αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη μετανάστευση. «Αναγνωρίσαμε το γεγονός ότι όλες οι χώρες της Μεσογείου βρίσκονται δυστυχώς στην πρώτη γραμμή της κλιματικής κρίσης. Κατά συνέπεια, ο συντονισμός μας για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων είναι ακόμη πιο επιβεβλημένος», είπε ακόμα.
Καταληκτικά, ο Έλληνας Πρωθυπουργός είπε ότι το σχήμα των μεσογειακών κρατών έχει πολλά ακόμα να δώσει, «ειδικά τώρα που αποκτήσαμε και Επίτροπο από την Κροατία, που θα ασχολείται αποκλειστικά με τα ζητήματα της Μεσογείου».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις