«Ευκαιρία για άνοιγμα νέας σελίδας στο Κυπριακό» αποτελεί το επικείμενο άτυπο δείπνο μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη στις 15 Οκτωβρίου υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε ο «ειδικός εκπρόσωπος» του Τ/κ ηγέτη, Γκιουνές Ονάρ.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της «προεδρίας», ο κ. Ονάρ ανέφερε ότι ο κ. Τατάρ «κατά τη διάρκεια της διμερούς συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 28 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Γκουτέρες για ένα άτυπο δείπνο. Η συμφωνηθείσα μεθοδολογία είναι πολύ σαφής. Στο άτυπο αυτό δείπνο, οι ηγέτες θα συναντηθούν χωρίς συγκεκριμένη ατζέντα, θα κάνουν μια γενική αξιολόγηση της κατάστασης και θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα που μπορούν να ληφθούν».
Ο κ. Ονάρ πρόσθεσε ότι «η αξιολόγηση αφορά την κατάσταση που προέκυψε μετά τη λήξη της θητείας της Προσωπικής Απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα, και την ανάγκη μιας αξιολόγησης που θα λαμβάνει υπόψη τόσο τις δύο πλευρές όσο και τις περιφερειακές εξελίξεις».
«Ως τουρκοκυπριακή πλευρά, ποτέ δεν αποφύγαμε τον διάλογο», ανέφερε ο κ. Ονάρ προσθέτοντας ότι «ωστόσο, επισημάναμε ότι ένας διάλογος χωρίς ουσία και περιεχόμενο σημαίνει την κανονικοποίηση της μη βιώσιμης παρούσας κατάστασης. Το status quo που δημιουργήθηκε στις 4 Μαρτίου 1964 χρησιμοποιείται ως εργαλείο για την απομόνωση του τουρκοκυπριακού λαού. Ενώ οι πραγματικότητες στο νησί είναι πολύ διαφορετικές, το σημερινό status quo επιτρέπει στην ελληνοκυπριακή πλευρά να αντιμετωπίζεται διεθνώς σαν να έχει εξουσία και αρμοδιότητα σε ολόκληρο το νησί. Αυτή η κανονικοποίηση δεν είναι αποδεκτή από εμάς».
«Είναι προφανές ότι το ομοσπονδιακό μοντέλο, το οποίο έχει αποτύχει επανειλημμένα, συμπεριλαμβανομένων και των ξεχωριστών και ταυτόχρονων δημοψηφισμάτων, έχει εξαντληθεί», ισχυρίστηκε ακόμη ο κ. Ονάρ, ο οποίος πρόσθεσε ότι «η τουρκοκυπριακή πλευρά είπε πρώτα το 2017 και στη συνέχεια τον Απρίλιο του 2021 στη Γενεύη ότι αυτό το μοντέλο έχει εξαντληθεί και απέσυρε επίσημα τη συναίνεσή της από το ομοσπονδιακό μοντέλο ως διαπραγματευτική βάση».
«Ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο το Κυπριακό δεν έχει επιλυθεί μέχρι σήμερα είναι η συνεχής σπατάλη χρόνου σε συζητήσεις πάνω στο ίδιο μοντέλο, γεγονός που επιτρέπει στην ελληνοκυπριακή πλευρά να συνεχίζει το άδικο και παράνομο καθεστώς της. Κατά τη γνώμη μας, το μεγαλύτερο εμπόδιο στην επίλυση του Κυπριακού είναι η ανισότητα του καθεστώτος μεταξύ των πλευρών. Η αναβολή της αναγνώρισης των εγγενών δικαιωμάτων του τουρκοκυπριακού λαού για μετά τη λύση σημαίνει ότι το μέλλον μας αφήνεται στη βούληση της ελληνοκυπριακής ηγεσίας, κάτι που, αν δεν αλλάξει, συνεπάγεται τη συνέχιση της άδικης και παράνομης απομόνωσής μας», ισχυρίστηκε ακόμη ο κ. Ονάρ.
Ο κ. Ονάρ τόνισε ότι η άτυπη συνάντηση αποτελεί ευκαιρία για να δοθεί το μήνυμα ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος υπενθυμίζοντας τη θέση της τ/κ πλευράς ότι «μια νέα και επίσημη διαδικασία μπορεί να ξεκινήσει μόνο με την επιβεβαίωση της κυριαρχικής μας ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος μας».
Σύμφωνα με τον κ. Ονάρ, στην άτυπη συνάντηση ο κ. Τατάρ θα αναφερθεί και στο «ανθρωπιστικό δράμα που εκτυλίσσεται σχεδόν καθημερινά στην περιοχή μας» με ειδική έμφαση στη δημιουργία «κουλτούρας συνεργασίας που βασίζεται στις πραγματικότητες επί του εδάφους».
«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε πάνω σε έργα τα οποία θα γίνουν αποδεκτά από τις δύο πλευρές, δεν θα σημαίνουν την επέκταση της εξουσίας της μιας πλευράς πάνω στην άλλη και θα βασίζονται στην αμοιβαία εξάρτηση και το αμοιβαίο όφελος. Είμαστε έτοιμοι, μέσω διαλόγου και διπλωματίας, να λύσουμε τις εντάσεις και τις κρίσεις και να υλοποιήσουμε συνεργασίες», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Ονάρ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Η Κατανομή Ελλαδικών Πανεπιστημιακών Σχολών στην Κύπρο: Αναγκαία η Ισορροπία και η Δικαιοσύνη
• ΤΖΟΚΕΡ: Ζαλίζει το ποσό μετά το νέο ΤΖΑΚ-ΠΟΤ - Τέσσερα τυχερά δελτία στη δεύτερη κατηγορία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις