Πιο αισιόδοξες προοπτικές από τους δανειστές για την πορεία της κυπριακής οικονομίας σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα υιοθετεί το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο εκτιμά ότι οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι θα υιοθετηθούν χωρίς τη λήψη περαιτέρω δημοσιονομικών μέτρων, ενώ το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει κάτω από το φράγμα του 100% το 2018.
Σε έκθεσή του με τίτλο «Οικονομικές εξελίξεις και προοπτικές 2016-2018», το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης το τρέχον έτος θα κυμανθεί πέριξ του 1%-1,5% σε αντίθεση με τις προβλέψεις της Τρόικας για ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,5%.
Για το 2016, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι ο ρυθμός μεταβολής του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 1,8% σε αντίθεση με 1,4%, ενώ διατηρεί τις προβλέψεις των δανειστών για ρυθμό ανάπτυξης 2%-2% το 2017 και 2018. Οι βελτιωμένες προβλέψεις αποδίδονται στις αναμενόμενες καλύτερες επιδόσεις της οικονομίας το 2015.
Για την αγορά εργασίας, το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι από το 2016 και μετέπειτα, η ανεργία αναμένεται να παρουσιάσει τάσεις αποκλιμάκωσης. Για το 2016 το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να περιορισθεί γύρω στο 15%, το 2017 στο 13,7% και το 2018 στο 12,4%.
Παράλληλα, ο πληθωρισμός προβλέπεται το 2016 να αυξηθεί στο 0,9% λόγω της αναμενόμενης αύξησης της ιδιωτικής ζήτησης. Για το 2017 και 2018, ο ρυθμός πληθωρισμού αναμένεται να ανέλθει στο 1,3% και 1,5% αντίστοιχα.
Σύμφωνα με την έκθεση, το δημοσιονομικό ισοζύγιο κατά το 2017, προβλέπεται να είναι πλεονασματικό της τάξης του 0,5% ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο (εξαιρουμένων των δαπανών για εξυπηρέτηση του χρέους) προβλέπεται επίσης πλεονασματικό, της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ. Το 2018 το δημοσιονομικό ισοζύγιο αναμένεται να είναι πλεονασματικό και να ανέλθει στο 1,1% του ΑΕΠ ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο αναμένεται να είναι πλεονασματικό, τουλάχιστον της τάξης του 3,3% του ΑΕΠ.
«Η καλύτερη από την αναμενόμενη εξέλιξη της οικονομίας μαζί με τη σταδιακή αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα, επέτρεψαν τη δημιουργία ενός κλίματος βελτιωμένης εμπιστοσύνης», αναφέρει η έκθεση.
Το ΥΠΟΙΚ θεωρεί ακόμη ότι με βάση τα μέχρι στιγμής δημοσιονομικά αποτελέσματα για το 2015, οι πιο πάνω δημοσιονομικές δεσμεύσεις και στόχοι που έχουν τεθεί αναμένεται να υπερκαλυφθούν με σημαντικά περιθώρια.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις του Υπουργείου Οικονομικών, το δημοσιονομικό έλλειμμα για το 2015 προβλέπεται να κυμανθεί γύρω στο 0,5% του ΑΕΠ (0,9% 7η αξιολόγηση), ενώ το πρωτογενές ισοζύγιο αναμένεται να είναι πλεονασματικό, της τάξης του 2,3% του ΑΕΠ (1,9% 7η αξιολόγηση).
Σε σχέση με το δημόσιο χρέος, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει πως λαμβάνοντας υπόψη την προβλεπόμενη πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών, εκτιμάται ότι η αυξητική πορεία του δημόσιου χρέους θα αναστραφεί από το 2015 ακολουθώντας στη συνέχεια πτωτική πορεία, περιορίζοντάς το στο 105,1% του ΑΕΠ το τέλος του 2016 και εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει κάτω του 100% από το 2018.
Συγκεκριμένα, για το 2017 εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος θα περιορισθεί στο 102,6% του ΑΕΠ, το 2018 θα μειωθεί στο 96,2% το ΑΕΠ και μέχρι το τέλος του 2020 αναμένεται να μειωθεί στο 88,3% του ΑΕΠ.
Οι εκτιμήσεις αυτές, έγιναν κάτω από τις υποθέσεις του βασικού σεναρίου βιωσιμότητας του χρέους, αναφέρεται στην έκθεση και τονίζεται ότι η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους είναι στενά συνυφασμένη με την επίτευξη μέσου ρυθμού ανάπτυξης γύρω στο 2% και πρωτογενών πλεονασμάτων της τάξης του 2,5% ετησίως και με τις συνακόλουθες χρηματοδοτικές ανάγκες όπως εκτιμούνται σύμφωνα με το βασικό σενάριο.
Σημειώνεται ακόμη ότι με την προγραμματισμένη ολοκλήρωση του χρηματοοικονομικού προγράμματος και του τερματισμού της παραχώρησης χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 γίνεται πλέον απαραίτητη η πλήρης και συνεχής χρηματοδότηση του κράτους από τις κεφαλαιαγορές.
Σταδιακά θα υποχωρήσουν τα ΜΕΔ
------------
Για τον τραπεζικό τομέα το ΥΠΟΙΚ τονίζει ότι σημαντικότερη πρόκληση παραμένει «το πολύ ψηλό ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ)».Υπογραμμίζει ωστόσο ότι η αποκλιμάκωση των ΜΕΔ θα επέλθει σταδιακά με τις θετικές προοπτικές της κυπριακής οικονομίας που βελτιώνουν περαιτέρω τις προσδοκίες.
Ο δανεισμός παραμένει συγκρατημένος και το 2015, αφού τόσο οι εγχώριες επιχειρήσεις όσο και τα νοικοκυριά συνέχισαν τις προσπάθειες διόρθωσης των ισολογισμών τους.
Ειδικότερα οι ετήσιες μεταβολές των πιστώσεων προς τον ιδιωτικό τομέα, κατέγραψαν αρνητικό ρυθμό μεταβολής 2,2% τον Ιούλιο του 2015 σε σύγκριση με πολύ μεγαλύτερο αρνητικό ρυθμό μεταβολής 8% τον Ιούλιο του προηγούμενου έτους.
Ο ρυθμός μεταβολής των πιστώσεων για οικιστικά δάνεια κυμαινόταν τον Ιούλιο του 2015 στο -2,4% και για καταναλωτικά δάνεια στο -1,1%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Προέβλεψαν οι Simpsons τον νικητή των αμερικάνικων εκλογών;
• Τα 4 ζευγάρια ζωδίων που... δεν θα χωρίσουν ποτέ
• Έκλεψε κοσμήματα αξίας 15 χιλιάδων ευρώ από χρυσοχοείο στη Λάρνακα - Χειροπέδες σε 36χρονο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις