ΥΓΕΙΑ

Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό

Το αντιφλεγμονώδες φρούτο που δυναμώνει την καρδιά και ενισχύει το πεπτικό

Η φύση αποτελεί το μεγαλύτερο φαρμακείο, γεμάτο με πληθώρα θεραπευτικών «δώρων», και ένα από αυτά, που συχνά υποτιμάται, είναι το αχλάδι. Το γλυκό αυτό φρούτο είναι η ιδανική τροφή για την πέψη, χάρη στα πλούσια θρεπτικά του στοιχεία, σύμφωνα με την πιστοποιημένη διαιτολόγο Beth Czerwony.

Όπως υπογραμμίζει, τα αχλάδια αποτελούν εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, φυτικών ινών, μετάλλων, καλίου και βιταμίνης C, Κ και Β6. Λόγω της ευρείας γκάμας των θρεπτικών συστατικών τους, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων ασθενειών. Ακολουθούν τα πέντε σημαντικότερα οφέλη τους:

1.Βελτιώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα

Σύμφωνα με τη διαιτολόγο, οι φυτικές ίνες βοηθούν στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Επιπλέον, τα αχλάδια περιέχουν ανθοκυανίνες, ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που, σύμφωνα με μια μελέτη παρατήρησης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Επίσης, τα αχλάδια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, γεγονός που τα καθιστά πιο κατάλληλα για τη διατήρηση σταθερών επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

2. Ανακουφίζουν από τη δυσκοιλιότητα και ενισχύουν το πεπτικό σύστημα

Οι φυτικές ίνες αυξάνουν επίσης την κινητικότητα του εντέρου χάρη στην πηκτίνη που περιέχουν (τύπος διαλυτών ινών), μειώνοντας τη δυσκοιλιότητα και ενισχύοντας τη συνολική υγεία του μικροβιώματος. Ένα μόνο αχλάδι περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών (περισσότερο από το 20% όσων χρειάζεται ένας ενήλικας ημερησίως). Προσοχή όμως, διότι η φλούδα του αχλαδιού περιέχει σημαντική ποσότητα της συνολικής περιεκτικότητας του φρούτου σε φυτικές ίνες και για αυτό είναι σημαντικό να καταναλώνετε το φρούτο ολόκληρο.

3. Μειώνουν τη φλεγμονή

Τα πολύτιμα αντιοξειδωτικά που περιέχονται στα αχλάδια όπως τα φλαβονοειδή, σταματούν τις κυτταρικές βλάβες που οδηγούν στη χρόνια φλεγμονή. Μάλιστα έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα φλαβονοειδή δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας από:

τον καρκίνο
τις καρδιακές παθήσεις
τις λοιμώξεις από βακτήρια, μύκητες και ιούς
τη νόσο Αλτσχάιμερ, την άνοια και τη νόσο Πάρκινσον
το εγκεφαλικό επεισόδιο
τον διαβήτης τύπου 2 και τη νευρική βλάβη που προξενεί
4. Προάγουν την υγεία της καρδιάς

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση 44 μελετών, οι ανθοκυανίνες των φρούτων αυτών μπορούν να προστατεύσουν και από τη στεφανιαία νόσο. Ακόμα, οι πολυδύναμες φυτικές τους ίνες τείνουν να μειώνουν τη χοληστερόλη, όπως εξακριβώθηκε σε μετα-ανάλυση 15 κλινικών μελετών, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.. Επιπλέον, το κάλιο που περιέχουν μειώνει την αρτηριακή πίεση, η οποία υποσκάπτει εξίσου την καρδιαγγειακή υγεία. Τέλος, λόγω όλων αυτών των θετικών επιδράσεων, μειώνεται και ο κίνδυνος πρόκλησης εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιακή νόσο.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πως να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top