ΥΓΕΙΑ

ΠΟΥ: Ενέκρινε το πρώτο τεστ για γρήγορη διάγνωση του ιού mpox

ΠΟΥ: Ενέκρινε το πρώτο τεστ για γρήγορη διάγνωση του ιού mpox

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ενέταξε το πρώτο διαγνωστικό τεστ για τον ιό mpox στη διαδικασία Χορήγησης Εσπευσμένης Άδειας Κυκλοφορίας (Emergency Use Listing/EUL), κάνοντας ένα σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της παγκόσμιας πρόσβασης σε εξετάσεις για τον ιό mpox.

Το Alinity m MPXV, όπως είναι η επωνυμία του, είναι ένα τεστ PCR που επιτρέπει την ανίχνευση του DNA του ιού σε επιχρίσματα από δερματικές βλάβες. Κατασκευάστηκε από την Abbott Molecular Inc. και αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά την ικανότητα διενέργειας τεστ σε χώρες που πλήττει ο ιός mpox, όπου η ανάγκη για ταχεία και ακριβή διάγνωση έχει αυξηθεί σημαντικά. Η έγκαιρη διάγνωση του mpox επιτρέπει τη γρήγορη θεραπεία και τον έλεγχο της εξάπλωσης του ιού.

«Η ένταξη αυτού του πρώτου διαγνωστικού τεστ για τον mpox στη χορήγηση εσπευσμένης άδειας κυκλοφορίας αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τη διάθεση περισσότερων διαγνωστικών εργαλείων στις πληγείσες χώρες» αναφέρει στη σχετική δημοσίευση Δρ Yukiko Nakatani, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια του ΠΟΥ για την Πρόσβαση σε Φάρμακα και Υγειονομικά Προϊόντα. «Η αύξηση της πρόσβασης σε ιατρικά προϊόντα διασφαλισμένης ποιότητας έχει κεντρικό ρόλο στις προσπάθειές μας να βοηθήσουμε τις χώρες να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να προστατεύσουν τον πληθυσμό τους, ιδίως στις υποβαθμισμένες περιοχές» πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, στον ΠΟΥ έχουν υποβληθεί τρία ακόμα αιτήματα για αξιολόγηση EUL, και οι συζητήσεις συνεχίζονται με άλλους κατασκευαστές in vitro διαγνωστικών ιατροτεχνολογικών προϊόντων (IVD) για τον mpox, ώστε να διευρυνθεί το φάσμα διαγνωστικών επιλογών με εγγυημένη ποιότητα. «Αυτό θα ενθαρρύνει χώρες που δεν έχουν εγκρίνει τα ιατρικά προϊόντα μέσω των δικών τους διαδικασιών έγκρισης να προμηθευτούν τα αναγκαία τεστ μέσω οργανισμών του ΟΗΕ και άλλων συνεργαζόμενων προμηθευτών» αναφέρει ο ΠΟΥ.
Πρόκληση η παρακολούθηση του ιού στην Αφρική

Παρά τις προσπάθειες, η περιορισμένη διαγνωστική ικανότητα και οι καθυστερήσεις στην επιβεβαίωση των κρουσμάτων mpox παραμένουν πρόβλημα στην Αφρική, συμβάλλοντας στη συνεχιζόμενη εξάπλωση του ιού. Το 2024, έχουν αναφερθεί πάνω από 30.000 ύποπτα κρούσματα σε ολόκληρη την περιοχή, με τα περισσότερα να εντοπίζονται στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, στο Μπουρούντι και στη Νιγηρία. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, έχουν εξεταστεί φέτος μόλις το 37% των ύποπτων κρουσμάτων.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εμπειρογνώμονας εξηγεί: «Τα βίντεο της Μονής Αββακούμ που έχουν διαρρεύσει δεν είναι τίποτα μπροστά στα υπόλοιπα»

• Τροχαίο με σκυβαλοφόρο: Διενεργήθηκε η νεκροτομή στη σορό του 41χρονου Γιώργου

• Άγρια συμπλοκή στις Κεντρικές Φυλακές: «Έπεσε» ξύλο μεταξύ κρατουμένων για... φαγητό - Δύο τραυματίες

• Πληθαίνουν οι τουρίστες στην Κύπρο – «Άδειασαν» τις τσέπες τους τον Ιούλιο

• STEM: Μια σύγχρονη παιδαγωγική προσέγγιση εφαρμόζεται στα σχολεία της Κύπρου - Επιθεωρητής εξηγεί στο «Τ» τι ακριβώς είναι

• Χριστιάνα Αριστοτέλους: «Εισέβαλε» απροειδοποίητα στο στούντιο ο γιος της και ήθελε αγκαλίτσες - Βίντεο



ΠτΔ: Η συνάντηση στη ΝΥ να αποτελέσει το πρώτο βήμα για επανέναρξη συνομιλιών

ΠτΔ: Η συνάντηση στη ΝΥ να αποτελέσει το πρώτο βήμα για επανέναρξη συνομιλιών

Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος και μεταβαίνω στις 15 Οκτωβρίου στη Νέα Υόρκη με την προσδοκία ότι αυτή η συνάντηση θα αποτελέσει το πρώτο σημαντικό βήμα για ουσιαστική επανέναρξη των συνομιλιών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, στην ομιλία του στο Συνέδριο για το Κυπριακό με τίτλο «Κυπριακό: ΩΡΑ ΜΗΔΕΝ», το οποίο διοργανώνει το ΑΚΕΛ μεταξύ 4 και 5 Οκτωβρίου στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top