ΔΙΕΘΝΗ

Μόσχα: Ζητά αυτοσυγκράτηση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Μ.Ανατολή

Μόσχα: Ζητά αυτοσυγκράτηση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Μ.Ανατολή

Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη στη Μέση Ανατολή θα πρέπει να απέχουν από προκλητικές ενέργειες και να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και υπεύθυνη προσέγγιση, σύμφωνα με τις γνωστές αποφάσεις του ΟΗΕ και του Συμβουλίου Ασφαλείας του, τόνισε ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών και οι επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών των αραβικών κρατών στη Μόσχα, με τους οποίους συναντήθηκε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση τάχθηκαν υπέρ της άμεσης παύσης των εχθροπραξιών στη ζώνη της ισραηλο-παλαιστινιακής σύγκρουσης, ενώ «ταυτόχρονα, εκφράστηκε βαθιά ανησυχία για τους αυξανόμενους κινδύνους ενός πολέμου μεγάλης κλίμακας στη Μέση Ανατολή με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρη την περιοχή, με φόντο μεταξύ άλλων το απαντητικό πυραυλικό χτύπημα του Ιράν στο έδαφος του Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση του ρωσικού Yπουργείου Εξωτερικών για τη συνάντηση.

Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής απόψεων σχετικά με τις εξελίξεις της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, το κύριο βάρος δόθηκε «στη συνεχιζόμενη άνευ προηγουμένου κλιμάκωση της βίας ως αποτέλεσμα της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης στη Λωρίδα της Γάζας και της επίθεσης του Ισραήλ στο Λίβανο, η οποία προκάλεσε σημαντικό αριθμό θυμάτων μεταξύ των αμάχων», αναφέρει το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Οι εκπρόσωποι των αραβικών κρατών στη Μόσχα εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους «για τις ενεργητικές προσπάθειες της Ρωσίας, μεταξύ άλλων και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο τον τερματισμό της αιματοχυσίας στη ζώνη της παλαιστινιακής-ισραηλινής αντιπαράθεσης και την εξομάλυνση της κατάστασης στη Μέση Ανατολή», αναφέρεται στο ρωσικό ανακοινωθέν, το οποίο καταλήγει με την επισήμανση ότι ο Σ. Λαβρόφ και οι Άραβες διπλωμάτες «επαναβεβαίωσαν την ακλόνητη δέσμευσή τους για περαιτέρω συντονισμό βημάτων μεταξύ της Μόσχας και των αραβικών πρωτευουσών προς το συμφέρον της επίτευξης το συντομότερο δυνατό μιας συνολικής και διαρκούς ειρήνης στη Μέση Ανατολή, η οποία προϋποθέτει τη δημιουργία ενός κυρίαρχου παλαιστινιακού κράτους εντός των συνόρων του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ».

Σχολιάζοντας τη συνάντηση του Ρώσου Yπουργού Εξωτερικών με τους επικεφαλής των διπλωματικών αποστολών αραβικών κρατών, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν επίσης τις αιτίες «της σημερινής όχι απλώς κλιμάκωσης αλλά τραγωδίας», εκτιμώντας ότι μία από αυτές «είναι η θέση των δυτικών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ», καθώς «εξαιτίας του σαμποτάζ τους, το οποίο συνεχίζεται ήδη ένα χρόνο, δεν κατέστη δυνατό να σταλούν τα μηνύματα μη αποδοχής τέτοιου είδους ενεργειών μέσω αυτού του έγκυρου διεθνούς οργάνου».

Σύμφωνα με τη Ρωσίδα εκπρόσωπο «η Μόσχα είναι εξαιρετικά ανήσυχη για έναν ακόμη γύρο επικίνδυνης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή. Έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι οι ανεπίλυτες κρίσεις σε αυτό το τμήμα του κόσμου, πρωτίστως η παλαιστινιακή-ισραηλινή σύγκρουση, εγκυμονεί μια μεγάλης κλίμακας όξυνση της κατάστασης», ενώ κατά τη ρωσική διπλωματία «σημαντικό μερίδιο ευθύνης, όχι μόνο στο ιστορικό πλαίσιο, αλλά και για την παρακμή της κατάστασης στην παρούσα φάση, φέρουν οι ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και σχεδόν ένα χρόνο εμποδίζουν την υιοθέτηση από το ΣΑ του ΟΗΕ ενός ψηφίσματος με τη σαφή απαίτηση την παύση των εχθροπραξιών στη Λωρίδα της Γάζας και την εξασφάλιση των προϋποθέσεων για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό της».

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ προειδοποίησε για τον κίνδυνο να διολισθήσει η περιοχή «στην άβυσσο ενός μεγάλου πολέμου», εκτιμώντας ωστόσο ότι «ένα καταστροφικό σενάριο δεν ανταποκρίνεται στα συμφέροντα καμίας από τις χώρες της Μέσης Ανατολής. Πιστεύουμε ότι όλοι οι εποικοδομητικά σκεπτόμενοι διεθνείς “παίκτες” θα χρησιμοποιήσουν κάθε διαθέσιμη ευκαιρία για την αποτροπή του. Πιστεύουμε ότι το κλειδί για τη συνολική βελτίωση της κατάστασης στην περιοχή είναι μια δίκαιη λύση του Παλαιστινιακού προβλήματος».

Αναφερόμενη ειδικότερα στο Παλαιστινιακό, η Μαρία Ζαχάροβα τόνισε «την επείγουσα ανάγκη να παγιωθούν οι διεθνείς προσπάθειες προς το συμφέρον μιας τάχιστης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της συνολικής διαδικασίας πολιτικής διευθέτησης της παλαιστινο-ισραηλινής σύγκρουσης στο πλαίσιο των εγκεκριμένων ψηφισμάτων του ΣΑ και της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της ΓΣ του ΟΗΕ μέχρι την κατάληξη στο σχήμα του κράτους».

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ορατή στην Κύπρο η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με τους πυραύλους – Ποιος ο λόγος – Όσα ανέφερε ο ΚΕ

• Θα γράψουν βιβλίο οι τρεις καθαιρεμένοι ιερείς: Αυτός είναι ο τίτλος - Θα χτίσουν και μοναστήρι

• Συγκλονιστικό βίντεο: 4χρονος εκλιπαρεί τον πατέρα του «μπορείς να μου δώσεις ψωμί;» λίγο πριν πεθάνει από ασιτία

• Στο Μακάρειο το εξάχρονο αγοράκι: Παρασύρθηκε από όχημα - Η κατάσταση της υγείας του

• Απογειώθηκαν τρία αεροσκάφη Typhoon από το Ακρωτήρι- Συμμετείχαν στην επιχείρηση στο Ισραήλ

• Υπόθεση Αββακούμ: Ξεσπούν οι μοναχοί εναντίον Ησαΐα - «Άδικη απόφαση να μας καρατομήσει εν ψυχρώ» - Βίντεο



ΠτΔ: Ταξίδι σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες - Κοινή συνάντηση με Γκουτέρες και Τατάρ

ΠτΔ: Ταξίδι σε Λονδίνο, Νέα Υόρκη και Βρυξέλλες - Κοινή συνάντηση με Γκουτέρες και Τατάρ

Γεμάτο πρόγραμμα για τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος εν μέσω μιας Μεσανατολικής κρίσης , συνεχίζει την προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top