Ορθώς η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής μπήκε στη διαδικασία επανεξέτασης των μείζονων θεμάτων που αφορούν τη χρηματοπιστωτική κρίση, 16 μήνες μετά την έκθεση της Επιτροπής, είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Νικολαΐδης και πρόσθεσε ότι θα ζητηθούν από την Κεντρική Τράπεζα να υποβληθούν ξανά πλήρη στοιχεία για όλη την χρονική περίοδο που βρίσκεται υπό εξέταση.
Σε δηλώσεις μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, η οποία συζήτησε, μεταξύ άλλων, για τους ελέγχους και τις αποφάσεις των αρμόδιων αρχών αναφορικά με τις εκροές καταθέσεων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Δημοκρατία, ο κ. Νικολαΐδης ανέφερε ότι 16 μήνες μετά την υποβολή της πολυσέλιδης έκθεσης, εξακολουθεί να υπάρχει μια «απαράδεκτη συσκότιση» για το θέμα, ενώ δεν έχουν δοθεί στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα, πέραν της περιόδου 1-15 Μαρτίου 2013, πριν το πρώτο Eurogroup.
Όπως εξήγησε, εξετάζονται τρεις περίοδοι αναφορικά με τις εκροές καταθέσεων, μεταξύ αυτών και η περίοδος πέριξ της έγκρισης του 1,8 δισ. για τη Λαϊκή Τράπεζα, καθώς και η περίοδος που οι τράπεζες ήταν κλειστές μετά το κούρεμα καταθέσεων.
Συμπλήρωσε ότι η Κεντρική Τράπεζα αρνήθηκε να δώσει στοιχεία στον Έφορο Φορολογίας τις εκροές καταθέσεων, για να μπορέσει να κάνει στη συνέχεια έλεγχο των φορολογικών διευθετήσεων.
Ακόμη ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα δεν έχει προχωρήσει στην ουσιαστική επεξεργασία των στοιχείων, πέραν αυτής στην οποία είχε προβεί πριν από 16 μήνες.
Ορθώς η Επιτροπή μπήκε στη διαδικασία επανεξέτασης των μείζονων θεμάτων που αφορούν τη χρηματοπιστωτική κρίση, 16 μήνες μετά την έκθεση της Επιτροπής, ενώ είπε ότι θα ζητηθούν από την Κεντρική να υποβληθούν ξανά πλήρη στοιχεία για όλη την χρονική περίοδο που βρίσκεται υπό εξέταση.
Το ίδιο, πρόσθεσε, θα πράξει και ο Έφορος Φορολογίας, κινώντας τις διαδικασίες για να αποκτήσει τα στοιχεία και να επιτελέσει το έργο του.
Απαντώντας σε ερώτηση τι θα συμβεί αν η Κεντρική επικαλεστεί το τραπεζικό απόρρητο, ο κ. Νικολαΐδης είπε ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία εκεί που υπάρχει ανάγκη να εξεταστούν πιθανές παρανομίες.
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, σε δηλώσεις του είπε ότι θέματα τα οποία βρίσκονται υπό διερεύνηση από ανακριτές και την Νομική Υπηρεσία, θα πρέπει να εξετάζονται πάρα πολύ προσεκτικά από το κοινοβούλιο και μόνο στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου.
«Με όλα αυτά τα οποία βλέπουν το φως της δημοσιότητος, καλό θα ήταν ο Γενικός Εισαγγελέας να κληθεί σε κλειστεί συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών για να μας ενημερώσει για το που οδηγούνται οι έρευνες για τα σκάνδαλα της οικονομίας. Ο ΔΗΣΥ είναι απόλυτα υπέρ της διαφάνειας, όμως η διαφάνεια αυτή θα πρέπει να γίνεται με τέτοιο τρόπο που σε καμία των περιπτώσεων να μην βοηθήσει τους ενόχους να γλιτώσουν από τα νύχια του νόμου», συμπλήρωσε.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του είπε ότι σε μια περίοδο που η κυπριακή κοινωνία δυσπραγεί, σε μια περίοδο που πολίτες φυλακίζονται για μη καταβολή χίλιων και δύο χιλιάδων ευρώ στο ΦΠΑ ή σε άλλες φορολογίες, «την ίδια αυτή περίοδο, παρά την έντονη επιμονή μας, παρά τις πολύ έντονες πολιτικές πιέσεις που ασκούμε εδώ και δυόμιση χρόνια στο θέμα της ταυτοποίησης λογοδοσίας και φορολόγησης όλων εκείνων των δισεκατομμυρίων των εκροών που προηγήθηκαν του κουρέματος, αυτό που καταγράφεται είναι σχεδόν η απόλυτη αδράνεια».
«Μέσα από σωστές διαδικασίες, όπως, εξάλλου, πρέπει να ισχύσει και για την λίστα Λανγκάρντ, το κράτος μπορεί να αποκομίσει οικονομικό όφελος, με την φορολόγηση χρημάτων που τον ουσιώδη χρόνο δεν φορολογήθηκαν, αλλά έπρεπε να φορολογηθούν», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν, σε δηλώσεις του είπε ότι η όλη εξέλιξη της συζήτησης έβγαλε ένα αποτέλεσμα, το οποίο ήταν και απογοητευτικό και καταθλιπτικό.
«Ο ένας προσπαθούσε να επιρρίψει ευθύνες στον άλλο. Συγκεκριμένα, η μην Κεντρική Τράπεζα έλεγε ότι εμείς δώσαμε όσα στοιχεία μας έχουν συζητηθεί. Ο Έφορος έλεγε ότι ζητήσαμε στοιχεία αλλά δεν μας στάλθηκαν αυτά που θέλαμε. Υπήρξε ομολογία ότι στο γραφείο του Εφόρου ένα άτομο ασχολήθηκε και ασχολείται με το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα δειγματοληπτικά και από την άλλη πλευρά προσπαθούμε να δούμε που είναι η αλήθεια. Δεν ξέρω, αν υπάρχει μια σκοπιμότητα ή ενσυνείδητα γίνεται μια προσπάθεια καθυστέρησης των διαδικασιών ή αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει μια ανικανότητα και ανεπάρκεια όλων εκείνων που θα έπρεπε να προχωρήσουν σύντομα, αποτελεσματικά, στη βάση των νόμων και στην βάση όλων των παραμέτρων να ρίξουν φως σε μια πτυχή του πολύκροτου ζητήματος, αυτό, δηλαδή, της κατάρρευσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και της μεγάλης οικονομικής κρίσης», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, σε δηλώσεις του είπε ότι όταν ολοκλήρωσαν την έκθεση της Επιτροπή Θεσμών για το τραπεζιτικό σκάνδαλο προνόησαν να καταγράψουν τα βασικά ζητήματα όπως αναδείχθηκαν «γιατί κάποιοι από εμάς ή και το σύνολο της Επιτροπής είχε την καχυποψία ότι το δικαϊακό σύστημα δεν θα ανταποκριθεί και ότι δεν πρέπει να ξεχαστούμε και ότι πρέπει να τα υπενθυμίζουμε, αυτό κάνουμε τώρα».
«Στην υπενθύμιση όμως, των παραμέτρων του σκανδάλου, δυστυχώς, αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η ασυνέπεια των εποπτικών αρχών για τον ρόλο που έπρεπε να διαδραματίσουν. Πιθανόν, η διαπίστωση μας στο τέλος να είναι ότι εποπτικές αρχές και δικαιακές αρχές ,όχι απλά δεν κάνουν την δουλειά τους αλλά είναι συνένοχοι του σκανδάλου και έχει την δύναμη η Βουλή, πιστεύω ότι θα έχει και την Βούληση, έτσι να το αντιμετωπίσει. Δε μπορεί να κατηγορείται η Κύπρος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και να καλούνται μηχανισμοί αυτού του κράτους να παρευρεθούν και να αγνοούν αυτή την πρόσκληση της Βουλής», πρόσθεσε.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις του είπε ότι όπως αναμενόταν ο φορολογικός έλεγχος των εκροών πριν και κατά την κλειστεί περίοδο δεν απέδωσε μέχρι σήμερα και δεν αναμένεται να αποδώσει κανένα φορολογικό έσοδο.
«Ο λόγος είναι ότι δεν επιδείχθηκε η απαιτούμενη έφεση εκ μέρους των αρμόδιων αρχών και ουσιαστικά κανένας δεν κυνήγησε με επιμονή την διεκπεραίωση αυτού του φορολογικού ελέγχου έγκαιρα. Ο Φόρος είχε από το 2013 να ζητήσει στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα για την κλειστεί περίοδο και βεβαίως για το θέμα της κλειστής περιόδου, προσωπικά, θεωρώ ότι ευθύνη έχει και η Βουλή η οποία δεν εξάσκησε τις δυνατότητες που είχε για να πάρει τα στοιχεία των εκροών, προκειμένου να τύχουν φορολογικού ελέγχου. Ακόμα και σήμερα αν μπορούν να βρεθούν αυτά τα στοιχεία, δεν πιστεύω ότι θα μπορέσει να προκύψει οποιοδήποτε φορολογικό κέρδος από αυτή την ιστορία και έτσι σιγά-σιγά χτίζεται ένα ψηφιδωτό πολύ απογοητευτικό σε σχέση με την διερεύνηση του σκανδάλου της οικονομίας», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις