Τη στιγμή που το νέο ακαδημαϊκό έτος έχει ήδη ξεκινήσει για τις σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, εκκρεμούν περί τις 500 άδειες εισόδου ξένων φοιτητών στην Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω απόφασης του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης να αναστείλει την έκδοσή τους.
Το θέμα συζητήθηκε σήμερα στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας, με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Μάκη Πολυδώρου να αναφέρει ότι οι οδηγίες για αναστολή δόθηκαν λόγω της αστυνομικής έρευνας που έχει διατάξει ο Γενικός Εισαγγελέας, σχετικά με την υπόθεση της ενδεχόμενης πλαστογράφηση εγγραφών φοιτητών από την Μπαγκλαντές.
Το Τμήμα θα αποταθεί στο Γενικό Εισαγγελέα για σχετική γνωμάτευση, την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, Γεώργιος Τάσου, κάνει λόγο για «ευθυνοφοβία», ενώ ζητά να επισπευσθεί η γνωμάτευση, ώστε να υπερπηδηθούν τα εμπόδια.
Στη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας παρέστη και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνος Νικολαΐδης, ο οποίος ανέφερε ότι κανένα πλαστό έγγραφο δεν έγινε αποδεκτό από το Υπουργείο.
Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας είναι φυσιολογικό να έχουν επηρεάσει τη ροή της έκδοσης αδειών από το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού, είπε.
Ο κ. Νικολαΐδης αναφέρθηκε εξάλλου στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία, η διαπίστωση της γνησιότητας εγγράφων που προσκομίζουν αλλοδαποί φοιτητές, γίνεται από την προξενική αρχή ή τον επίτιμο πρόξενο, ενώ ο έλεγχος των ακαδημαϊκών προσόντων από το Υπουργείο Παιδείας.
Για το ίδιο θέμα, ο κ. Πολυδώρου πρόσθεσε ότι οι προξενικές αρχές δεν διαβεβαιώνουν τη γνησιότητα εγγράφων, αλλά πιστοποιούν μόνο τη σφραγίδα και την υπογραφή που αυτά φέρουν, σύμφωνα με τη σχετική Σύμβαση της Χάγης.
Εντός της συνεδρίασης, οι εκπρόσωποι κολεγίων αναφέρθηκαν τόσο στα προβλήματα εφαρμογής της διαδικασίας που προνοείται για την εισδοχή των ξένων φοιτητών, όσο και στην καθυστέρηση για την τρέχουσα ακαδημαϊκή περίοδο, λέγοντας ότι επικρατεί αναστάτωση στους γονείς που τηλεφωνούν για να ενημερωθούν για ποιο λόγο καθυστερούν οι άδειες. Το θέμα της καθυστέρησης αφορά και ιδιωτικά πανεπιστήμια, όπως επιβεβαίωσαν εκπρόσωποί τους εντός της Επιτροπής.
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Γεώργιος Τάσου είπε ότι το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού ζητά “από ευθυνοφοβία”, τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα. Είπε ότι ζητήθηκε να σταλεί άμεσα η επιστολή με κοινοποίηση στην Επιτροπή, ώστε να μην υπάρχει κωλυσιεργία.
Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε ότι εκ προοιμίου οι άνθρωποι είναι παράτυποι, συνέχισε, ενώ πρόσθεσε ότι οι σπουδές έχουν ξεκινήσει και οι φοιτητές θα έπρεπε να είναι εδώ.
Αναφέρθηκε στις προσπάθειες να καταστεί η Κύπρος εκπαιδευτικό κέντρο, λέγοντας ότι στα κατεχόμενα υπάρχουν 72 χιλ. ξένοι φοιτητές ενώ στις ελεύθερες περιοχές 8 χιλ., με τους περισσότερους να προέρχονται από τη Μπαγκλαντές και χώρες της Αφρικής.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Καυκαλιάς αναφέρθηκε σε σειρά ερωτημάτων που εγείρονται σχετικά με τις διαδικασίες εισόδου αλλοδαπών στην Κύπρο, ενώ απαίτησε την πλήρη διερεύνηση όλων των καταγγελιών στις οποίες προέβη ο Γενικός Ελεγκτής για φοιτητές από τη Μπαγκλαντές.
Γινόμαστε, συνέχισε, μάρτυρες μιας πρωτόγνωρης σύγκρουσης όλων των αρμοδίων αρχών με το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο, πρόσθεσε, αγνόησε την Αστυνομία, το Υπουργείο Εξωτερικών και το Υπουργείο Παιδείας.
Είπε τέλος ότι παράλληλα με τις απλοποιημένες διαδικασίες που θα έπρεπε να υπάρχουν, ώστε να μην εμποδίζεται η προσέλκυση φοιτητών από τρίτες χώρες, πρέπει να υπάρχει έλεγχος και ασφαλιστικές δικλείδες, ώστε όσοι εγγράφονται να είναι πραγματικοί φοιτητές και να μην χρησιμοποιούν την εγγραφή τους για πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις