Οι εκατοντάδες νέοι βαλλιστικοί πύραυλοι που η Τεχεράνη εκτόξευσε ενάντια στο Ισραήλ είναι ένα ακόμη βήμα που φαίνεται να οδηγεί του προαιώνιους εχθρούς σε ευθεία πορεία σύγκρουσης.
Το Ιράν έκανε μία στρατηγική, αν και ριψοκίνδυνη, επιλογή ουσιαστικά ανακοινώνοντας μέσα από τους Φρουρούς της Επανάστασης πως το Ισραήλ σήμερα πληρώνει συνολικά το τίμημα για τον θάνατο του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη, του Χασάν Νασράλα στη Βηρυτό αλλά και του ανώτατου αξιωματικού των Φρουρών της Επανάστασης στο προξενείο του Ιράν στη Δαμασκό της Συρίας πριν από λίγους μήνες.
Η επίθεση της Τεχεράνης όμως δεν ήρθε απροειδοποίητα και το σημαντικότερο δεν φαίνεται πως το Ιράν είχε διάθεση να αιφνιδιάσει το Ισραήλ. Αυτό αποδεικνύεται από το γεγονός πως και πάλι η Τεχεράνη δεν δίστασε να σηκώσει το “κόκκινο τηλέφωνο” που εδώ και έναν τουλάχιστον χρόνο έχει εγκατασταθεί ανάμεσα σε δύο γραφεία που μπορεί εδώ και δεκαετίες να μην έχουν διπλωματικές σχέσεις αλλά φαίνεται πως κατανοούν απόλυτα πως η εκτράχυνση με το Ισραήλ είναι δυνατό να |κατακάψει” ολόκληρη τη Μέση Ανατολή. Οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ για ακόμη μία φορά ενημέρωσαν τους συμμάχους της Μοσάντ εγκαίρως και ξεκαθάρισαν πως η κινητικότητα από την πλευρά της Τεχεράνης σήμερα το μεσημέρι θα μετουσιωθεί σε βροχή από πυραύλους.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: LIVE: Οι εξελίξεις από τη μεγάλη πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ - Λήξη συναγερμού από IDF
Απάντηση από την πλευρά του Τελ Αβίβ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρξει. Αν κάτι δεν μπορεί κανένας να καταλογίσει στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου είναι πως ειδικά τον τελευταίο χρόνο είναι ανακόλουθος. Το Ισραήλ δεν έχει μείνει ούτε σε μία από τις προκλήσεις από τους όμορους αλλά και απομακρυσμένους εχθρούς του σιωπηλό. Δεν θα το κάνει ούτε και αυτή την φορά. Οι ΗΠΑ θα επιχειρήσουν, αν και τους τελευταίους 6 μήνες αποτυγχάνουν παταγωδώς, να συγκρατήσουν τις διαθέσεις του Τελ Αβίβ. Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου ίσως και να “ευχόταν” μία επίθεση σαν τη σημερινή από την Τεχεράνη καθώς στο δικό του “τεφτέρι” το Ιράν είναι το “κορυφαίο” από τα τρόπαια των μαχών που έχει επιλέξει να δώσει αλλά κυρίως να κερδίσει. Το διακύβευμα και το βασικό ερώτημα είναι εάν το Ισραήλ θα πλήξει τελικά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης ή θα βάλει στο στόχαστρό του κάποια από τις πολιτικές ή θρησκευτικές προσωπικότητες της χώρας.
Τα διαφορετικά δεδομένα της σημερινής επίθεσης
Ένα πρώτο στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε από το πρώτο τμήμα της σημερινής επίθεσης είναι πως η Τεχεράνη αυτή την φορά δεν χρησιμοποίησε τα ίδια οπλικά συστήματα. Οι βαλλιστικοί πύραυλοι ήταν δεδομένα διαφορετικού τύπου και διαφορετικού διαμετρήματος. Αυτό αποδεικνύεται από το ότι δεν είναι λίγοι αυτοί την φορά αυτοί που βρήκαν στόχο ή τουλάχιστον κατάφεραν να διαπεράσουν το Iron Dome.
Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο το οποίο φαίνεται πως θα διαδραματίσει ρόλο στις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες είναι το γεγονός πως παρά την ενημέρωση οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη ανακοινώσει εάν τα μαχητικά τους συμμετείχαν στις αναχαιτίσεις όπως έκαναν στις 13 του περασμένου Απριλίου. Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται πως τα βρετανικά μαχητικά δεν απογειώθηκαν, όχι τουλάχιστον μαζικά από τις βάσεις τις Κύπρου. Άγνωστο παραμένει επίσης εάν εκτός από την Ιορδανία και τη Σαουδική Αραβία που έλαβαν έστω και λίγα λεπτά πριν την ιρανική επίθεση ενημέρωση από τις ΗΠΑ, συνέβη το ίδιο και με την Αίγυπτο για την οποία οι διπλωματικοί και όχι μόνο “ψίθυροι” πως ο Σίσι έχει αρχίσει να δυσαρεστείται με την ισραηλινή στάση, πληθαίνουν.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Οι αργίες του 2025: Πέντε τριήμερα και ένα τετραήμερο - Πότε πέφτουν
• Aυτό ήταν το πρώτο μωρό του 2025 - Γεννήθηκε ένα λεπτό μετά την αλλαγή χρόνου
• Πασίγνωστη Κύπρια ηθοποίος ανακοίνωσε με ένα πρωτότυπο τρόπο την εγκυμοσύνη της - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις