ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Παράνομα και επικίνδυνα πυροτεχνήματα: Από που καταλήγουν στη Κύπρο – Πως μπορείτε να εξασφαλίσετε άδεια για νόμιμη ρίψη

Παράνομα και επικίνδυνα πυροτεχνήματα: Από που καταλήγουν στη Κύπρο – Πως μπορείτε να εξασφαλίσετε άδεια για νόμιμη ρίψη

Πολλές είναι οι περιπτώσεις που πολίτες έρχονται σε αντιπαράθεση ειδικά κατά συγκεκριμένων τελετών στις οποίες τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνται παράνομα και επικίνδυνα πυροτεχνήματα τα οποία προκαλούν ηχορύπανση, ζημιές ακόμα και τραυματισμούς στους χρήστες.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο υπεύθυνος του κλάδου πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, Οδυσσέας Παπαδόπουλος, ανέφερε ότι η απρόσεκτη ρίψη και χρησιμοποίηση μπορεί κάποιες φορές να προκαλέσει ζημιές στους χώρους όπου γίνεται η παράνομη χρήση και ρίψη τους.

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι, η ρίψη παράνομων πυροτεχνημάτων μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα διότι δεν υπάρχει κανένας έλεγχος αφού μια τεράστια πλειοψηφία φέρει την σήμανση/διαπίστευση CE, ωστόσο δεν ελέγχονται οι συνθήκες αποθήκευσης τους άρα ενδέχεται, παρόλο που είναι εργοστασιακά, να υποστούν με αποτέλεσμα να γίνουν τα ατυχήματα, όπως οι πρόωρες εκτοξεύσεις και αναφλέξεις και οι οποίες συνήθως γίνονται στο χέρι αυτού που τα χρησιμοποιεί ή ακόμη μπορεί να μην λειτουργήσουν και να μην εκτοξευθούν στο ύψος που προβλέπεται με αποτέλεσμα να προκαλέσει πυρκαγιά.

Πώς καταλήγουν στους πολίτες

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα παράνομα πυροτεχνήματα έρχονται κυρίως από χώρες τις Ευρώπης αλλά και από τα κατεχόμενα, και πρόσθεσε ότι, εντός των ορίων της ΕΕ υπάρχει ελεύθερη διακίνηση εμπορευμάτων κι έτσι δεν ελέγχονται όλα τα εμπορευματοκιβώτια που εισέρχονται στη Κυπριακή Δημοκρατία έστω κι από τις νόμιμες οδούς.

Παράλληλα σημείωσε ότι, στην Κύπρο εφαρμόζεται η αυστηρότερη νομοθεσία σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης, συμπληρώνοντας ότι, πολλές φορές τα παράνομα πυροτεχνήματα, στη βάση της κυπριακής νομοθεσίας, στις χώρες από τις οποίες προέρχονται ενδέχεται να είναι νόμιμα, όπως για παράδειγμα, ένα πυροτέχνημα μπορεί να είναι νόμιμο στην Ελλάδα ενώ στη Κύπρο μπορεί να είναι παράνομο.

Ο κίνδυνος που διατρέχουν οι χρήστες

Όλα τα είδη πυροτεχνίας (πυροτεχνήματα) περιέχουν εκρηκτικές ύλες διαφόρων τύπων και ειδών εκ των οποίων κάποιες είναι πυροτεχνικές συνθέσεις, κάποιες προωθητικές συνθέσεις και κάποια εναυσματικά κι έτσι ενέχουν επικινδυνότητα.

Έτσι όταν δεν είναι πιστοποιημένα για την χρήση τους τότε ενδεχομένως να συμβεί ατύχημα και πρόσθεσε ότι επειδή είναι παράνομα μπορεί να αποθηκευτούν με λάθος τρόπο, να μην ελέγχονται συνέχεια, να μην γίνονται οι απαραίτητες επιθεωρήσεις κι έτσι να υπάρχει μεγάλη πιθανότητα κατά την αποθήκευση ή κατά την διαχείριση/χρήση ή ακόμα και κατά την μεταφορά να αλλοιωθούν κι έτσι να φτάνουν στον τελικό χρήστη, αλλοιωμένα, με αποτέλεσμα να έχουμε ατυχήματα.

Καταγγελίες

Υπάρχουν πάρα πολλές καταγγελίες για ρίψη πυροτεχνημάτων, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι η διάρκεια του αδικήματος αλλά και της πληροφορίας προς την Αστυνομία που είναι ετεροχρονισμένη κι έτσι δεν προλαβαίνει η Αρχή να ανταποκριθεί άμεσα στο περιστατικό και συγκεκριμένα, ανέφερε ότι, ο πολίτης θα πρέπει να το δει, να τηλεφωνήσει στην Αστυνομία, η Αστυνομία να μεταβεί στο σημείο και να συλλάβει επ’ αυτόφωρο τον δράστη. Αυτό, συνέχισε, χρειάζεται χρόνο ο οποίος είναι κατά κόρον περισσότερος από τον χρόνο που χρειάζεται ένα πυροτέχνημα για να λειτουργήσει.

Επιπλέον ανέφερε ότι, αρκετές καταγγελίες που έγιναν είχαν ως κατάληξη, πυρκαγιές ή ζημιές τόσο σε αγροτικές όσο και σε αστικές περιοχές και συμπλήρωσε ότι η Αστυνομία προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πηγή και την αποθήκευση των πυροτεχνημάτων.

Που χρησιμοποιούνται

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, τα πυροτεχνήματα χρησιμοποιούνται για να δώσουν έμφαση ή για να δημιουργήσουν ατμόσφαιρα σε κάποιες τελετές όπως γάμοι, βαπτίσεις και γενέθλια.

Κατηγορείται και ο χρήστης ακόμα κι αν τραυματιστεί

Επιπρόσθετα σημείωσε ότι μπορεί να κατηγορηθεί ο χρήστης ακόμα κι αν τραυματιστεί, κι αυτό εξαρτάται από την έκβαση της υπόθεσης, ωστόσο το γεγονός ότι ο χρήστης τραυματίστηκε δεν αναίρει το ποινικό αδίκημα αφού η παράνομη εισαγωγή, μεταφορά, κατοχή και χρήση εκρηκτικών υλών και επισύρει μέχρι και 10 χρόνια φυλάκιση ή και πρόστιμο 5,000 ευρώ και πρόσθεσε ότι οι ποινές είναι πολύ αυστηρές και αναμένεται να αυστηροποιηθούν περισσότερο στο νέο νομοσχέδιο.

Πως εξασφαλίζεται άδεια για ρίψη πυροτεχνημάτων

Όπως σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, για τη νόμιμη ρίψη πυροτεχνημάτων απαιτείται συγκεκριμένος χώρος ρίψης πυροτεχνημάτων όπως ξενοδοχείο ή και αίθουσα δεξιώσεων, ώστε να αιτηθεί άδεια για τουριστικούς ή πολιτιστικούς σκοπούς προς στον επιθεωρητή εκρηκτικών υλών για έγκριση και όταν εγκριθεί, τότε ο κάτοχος της άδειας αποτείνεται σε ένα κάτοχο πιστοποιητικού ικανότητας χρήσης πυροτεχνημάτων ο οποίος αποτείνεται σε ένα κάτοχο άδειας αποθήκευσης πυροτεχνημάτων κι έτσι γίνεται αυθημερόν μεταφορά και χρήση των συγκεκριμένων πυροτεχνημάτων, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο στο συγκεκριμένο σημείο. Άρα, ανέφερε ότι, απαιτείται μια σειρά από άδειες και αλληλουχία νόμιμων ενεργειών η οποία καταλήγει στη νόμιμη ρίψη.

Καταληκτικά, ανέφερε ότι, λαμβάνονται υπόψη πάρα πολλές παράμετροι ώστε να δοθεί μια άδεια και γι’ αυτό στις περιπτώσεις που δίδεται άδεια δεν γίνονται σχεδόν ποτέ ατυχήματα και ζημιές, κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ισραήλ: Πιο κοντά σε χερσαία εισβολή στον Λίβανο - Αγωνία για τις επόμενες κινήσεις του IDF

• Φεύγει με... βροχές ο Σεπτέμβριος - Οι περιοχές που επηρεάζονται το απόγευμα

• «Δεν έμειναν ακίνητα ούτε για δείγμα στη Λεμεσό»: Αύξηση στις φετινές πωλήσεις – Η επαρχία που έχει την πρωτιά και η εικόνα για το 2025



Ο κομμωτής «κούρεψε» την ηγεσία της Αστυνομίας - Έπαυσε Αρχηγό και Υπαρχηγό, ο Πρόεδρος

Ο κομμωτής «κούρεψε» την ηγεσία της Αστυνομίας - Έπαυσε Αρχηγό και Υπαρχηγό, ο Πρόεδρος

Με μία κίνηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έπαυσε τον Αρχηγό και Υπαρχηγό της Αστυνομίας για την υπόθεση της απόδρασης του ισοβίτη Θεόδωρου Θεοφάνους, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής, σε παραλιακή περιοχή της Λεμεσού, μετά από μαρτυρία πολίτη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top