LIKE ONLINE

Επιστήμονας αποκάλυψε πόσο ζυγίζει το διαδίκτυο: «Είναι γελοίο»

Επιστήμονας αποκάλυψε πόσο ζυγίζει το διαδίκτυο: «Είναι γελοίο»

Όταν σκεφτόμαστε το διαδίκτυο, το αισθανόμαστε άπιαστο - κάτι που υπάρχει σε μια εικονική σφαίρα, αιωρούμενο μεταξύ δικτύων και συσκευών. Όμως ένας επιστήμονας κατάφερε να υπολογίσει πόσο ζυγίζει στην πραγματικότητα το διαδίκτυο, και το αποτέλεσμα άφησε τους ανθρώπους σοκαρισμένους, χαρακτηρίζοντάς το «γελοίο».

Ο Russell Seitz, ένας επιστήμονας, διαπίστωσε ότι το διαδίκτυο ζυγίζει περίπου 50 γραμμάρια. Φυσικά, υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι με τους οποίους μπορεί κανείς να προσεγγίσει το έργο του υπολογισμού του βάρους του διαδικτύου. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να συνυπολογίσετε την υποδομή - τους φυσικούς διακομιστές, τα καλώδια και τα κέντρα δεδομένων που διατηρούν τη λειτουργία του διαδικτύου.

Εξάλλου, το λεγόμενο Cloud δεν είναι κάποιο αιθέριο μέρος στον ουρανό. Οι φωτογραφίες που δημιουργείτε αντίγραφα ασφαλείας ή τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που στέλνετε αποθηκεύονται σε τεράστιους διακομιστές που στεγάζονται σε αποθήκες διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο. Αν τα λάβετε όλα αυτά υπόψη σας, το βάρος του διαδικτύου θα ήταν συγκλονιστικό.

Ωστόσο, ο υπολογισμός του Seitz δεν λαμβάνει υπόψη τις φυσικές συσκευές που απαιτούνται για τη στήριξη του διαδικτύου. Αντ' αυτού, επικεντρώθηκε σε κάτι πολύ πιο στοιχειώδες: τα ηλεκτρόνια. Παρά την αφηρημένη κατανόηση που έχουμε για το διαδίκτυο, η λειτουργικότητά του εξαρτάται από τη ροή των ηλεκτρονίων, των υποατομικών σωματιδίων που είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση δεδομένων στα δίκτυα.

Το διαδίκτυο, στην ουσία, έχει μάζα λόγω των ηλεκτρονίων που βρίσκονται σε συνεχή κίνηση, επιτρέποντάς μας να μεταδίδουμε βίντεο, να περιηγούμαστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να στέλνουμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Το 2007, ο Seitz εξήγησε τα μαθηματικά πίσω από αυτόν τον ασυνήθιστο υπολογισμό. Σημείωσε ότι ένα αμπέρ αποτελείται από περίπου 10¹⁸ ηλεκτρόνια που ρέουν ανά δευτερόλεπτο. Ο Seitz κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρόνια που κυκλοφορούν στο παγκόσμιο δίκτυο διαδικτύου ζυγίζουν περίπου 50 γραμμάρια. Για λόγους σύγκρισης, 50 γραμμάρια είναι περίπου το βάρος μιας μικρής χούφτας αμύγδαλα ή δύο κουταλιών της σούπας ρύζι. Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα μεμονωμένα ηλεκτρόνια έχουν μάζα μόλις 9,1 x 10-³¹ χιλιόγραμμα -ένας αριθμός τόσο μικρός που είναι δύσκολο να τον αντιληφθεί κανείς- γίνεται σαφές πόσο απίστευτα μεγάλος πρέπει να είναι ο αριθμός των ηλεκτρονίων που τροφοδοτούν το διαδίκτυο για να φτάσει τα 50 γραμμάρια.

Αλλά ο Seitz δεν ήταν ο μόνος επιστήμονας που εξέτασε το φυσικό βάρος του διαδικτύου από αυτή την οπτική γωνία. Το 2011, ο John D. Kubiatowicz, καθηγητής πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, μίλησε επίσης για την ιδέα ότι η πληροφορία έχει μάζα. Χρησιμοποίησε το παράδειγμα ενός ηλεκτρονικού βιβλίου που είναι αποθηκευμένο σε μια ηλεκτρονική συσκευή, η οποία χρησιμοποιεί τρανζίστορ για να παγιδεύει ηλεκτρόνια.

Αν και ο αριθμός των ηλεκτρονίων παραμένει αμετάβλητος, ο Kubiatowicz εξήγησε ότι τα παγιδευμένα ηλεκτρόνια διαθέτουν υψηλότερη ενέργεια, συμβάλλοντας στην ιδέα ότι η αποθήκευση δεδομένων έχει φυσική μάζα.

ΠΗΓΗ: Gazzetta.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Ρεύμα: Όσα μας χρεώνουν στον λογαριασμό της ΑΗΚ - Αναλυτικά όλα τα σημεία και τι πρέπει να ξέρουμε

• Υπνοθεραπεία: Πώς και πού βοηθά τον άνθρωπο και η ιστορία μια Κύπριας που άφησε την δουλειά της για να ασχοληθεί με αυτή

• «Ξάφρισαν» την Αγία Τράπεζα σε εκκλησία στο Παραλίμνι - Η έκκληση του Αρχιμανδρίτη στους πολίτες

• Αυτοί είναι οι πιθανοί διάδοχοι του Χασάν Νασράλα - Η πιθανότητα διαρχίας

• Άγριο… κράξιμο σε γνωστή Κύπρια - «Ήταν μία μέτρια τραγουδίστρια κι έγινε μία μέτρια παρουσιάστρια»



Γιώργος Κουκουμάς στο «T»: Η κοινωνική ατζέντα είναι προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ - «Ο ΔΗΣΥ είναι με το ένα πόδι στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη»

Γιώργος Κουκουμάς στο «T»: Η κοινωνική ατζέντα είναι προτεραιότητα για το ΑΚΕΛ - «Ο ΔΗΣΥ είναι με το ένα πόδι στην Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη»

O Εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ και Βουλευτής Αμμοχώστου Γιώργος Κουκουμάς μιλά στο «T» με αφορμή την παύση του Οδυσσέα Μιχαηλίδη από τη θέση του Γενικού Ελεγκτή, λέγοντας πως η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ήταν η τελευταία πράξη μιας μακράς πορείας διαφθοράς, διαπλοκής και συγκάλυψης. Απαντά στο ερώτημα εάν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα μπορούσε να αποτρέψει την τροπή που πήρε το ζήτημα με τον τέως Γενικό Ελεγκτή και φωτογραφίζει τον «ελέφαντα στο δωμάτιο».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top