Έντονη αγωνία επικρατεί για την υγεία της Μαρινέλλας η οποία νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, μετά το βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο που υπέστη το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια συναυλίας της στο Ηρώδειο. Η εκτεταμένη ενδοεγκεφαλική αιμορραγία είναι εξαιρετικά σοβαρή και το μεγάλο πρώτο βήμα για τους γιατρούς είναι να ξεπεράσει τον κίνδυνο για τη ζωή της. Ανησυχία, βέβαια, εκφράζεται για πιθανές εγκεφαλικές βλάβες που μπορεί να αφήσει το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Η κα. Παπαδοπούλου Κυριακή (Μαρινέλλα) νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ λόγω εκτεταμένης ενδοεγκεφαλικής αιμορραγίας. Παραμένει κλινικά σταθερή. Η κατάστασή της είναι κρίσιμη», ανέφερε το τελευταίο ιατρικό ανακοινωθέν που εξέδωσε το νοσοκομείο «Υγεία» και υπογράφεται από τους τρεις θεράποντες ιατρούς της καλλιτέχνιδας.
Το επεισόδιο που υπέστη η σπουδαία ερμηνεύτρια προκάλεσε αίσθηση σε όλο το πανελλήνιο που μαζί με την οικογένειά της αγωνιά για την πορεία της υγείας της. Τι είναι, όμως, το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο;
Καταρχάς, αποσαφηνίζεται ότι με τον όρο εγκεφαλικό επεισόδιο ορίζεται μια αιφνίδια εγκεφαλική βλάβη που σχετίζεται με πάθηση ή δυσλειτουργία των αγγείων του εγκεφάλου. Διακρίνονται δύο μεγάλες κατηγορίες εγκεφαλικών επεισοδίων: Τα αιμορραγικά και τα ισχαιμικά.
Σύμφωνα με τον νευροχειρουργό, Διευθυντή της Β΄Νευροχειρουργικής Κλινικής του νοσοκομείου «Υγεία», Αλέξανδρο Ανδρέου, τα αιμορραγικά εγκεφαλικά επεισόδια – που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας λόγω της Μαρινέλλας – είναι εκείνα όπου η εγκεφαλική βλάβη οφείλεται σε ρήξη κάποιου αγγείου με αποτέλεσμα την αιμορραγία εντός του εγκεφάλου ή πέριξ αυτού, στην επιφάνεια του.
«Όταν είναι εντός του εγκεφάλου ομιλούμε περί ενδοεγκεφαλικού αιματώματος και όταν είναι στην επιφάνεια του, περί υπαραχνοειδούς αιμορραγίας. Η διάκριση αυτή είναι ουσιώδους σημασίας διότι τόσο τα συμπτώματα όσο και η θεραπευτική αντιμετώπιση είναι διαφορετικά. Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις που συνυπάρχουν και οι δύο μορφές», σημειώνει ο κ. Ανδρέου.
Στην περίπτωση του ενδοεγκεφαλικού αιματώματος τα συμπτώματα ξεκινούν με κεφαλαλγία (αν και όχι πάντα) και ταυτοχρόνως παρουσιάζεται κάποιας μορφής εγκεφαλική δυσλειτουργία πχ, αδυναμία κίνησης των δεξιών ή αριστερών άκρων (ημιπάρεση), δυσκολία στην ομιλία. Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τελευταίων 24ωρων, η Μαρινέλλα πριν την έναρξη της συναυλίας είχε εκφράσει δυσφορία από έντονο πονοκέφαλο.
Η ένταση των συμπτωμάτων είναι συνάρτηση του μεγέθους του αιματώματος, καθώς και της ταχύτητας με την οποία δημιουργείται. Όσον αφορά την θεραπεία, τα μεγάλα αιματώματα πρέπει να αφαιρούνται χειρουργικά, τα δε μικρά αφήνονται να απορροφηθούν από μόνα τους από τον οργανισμό. Η συνήθης αιτία είναι εκφύλιση κυρίως των μικρών αγγείων λόγω αρτηριοσκληρώσεως ή σακχαρώδους διαβήτη. Χειρουργική παρέμβαση χρειάζεται επίσης σε περιπτώσεις που διαπιστωθεί ότι αιτία της αιμορραγίας είναι κάποια αγγειακή δυσπλασία, όπως εξηγεί ο νευροχειρουργός.
Η ανάγκη ολιστικής φροντίδας ασθενών με εγκεφαλικό στην Ελλάδα
Τα εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν επείγουσες για τη ζωή καταστάσεις που συχνά οδηγούν στον θάνατο. Ένας άλλος μεγάλος κίνδυνος είναι οι αναπηρίες που αφήνουν. Άλλωστε, η πιθανότητα μόνιμων βλαβών ανησυχεί τους γιατρούς και στην περίπτωση της Μαρινέλλας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα καταγράφονται 11.300 θανατηφόρα εγκεφαλικά/έτος και 14.000 εγκεφαλικά με υπολειμματική αναπηρία/έτος. Αυτό σημαίνει ότι 14.000 άτομα αναγκάζονται να διάγουν το υπόλοιπο της ζωής τους με συνοδό αναπηρία που μπορεί να αφορά στις κινητικές λειτουργίες, την επικοινωνία, τις γνωστικές ή συναισθηματικές ανώτερες λειτουργίες του εγκεφάλου. Η χώρα μας παρουσιάζει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θνητότητας και υπολειμματικής αναπηρίας μετά από εγκεφαλικό στην Ευρώπη. Μάλιστα, το κόστος ενδονοσοκομειακής νοσηλείας για εγκεφαλικά επεισόδια ανέρχεται σε 206.625.000 ευρώ ετησίως και αναμένεται σημαντική αύξηση καθώς ο ελληνικός πληθυσμός γηράσκει.
Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στη θεσμοθέτηση εξειδικευμένων Μονάδων εγκεφαλικών σε 18 νοσοκομεία της χώρας. Η πρώτη, στο νοσοκομείο «Αττικόν» λειτουργεί από τον περασμένο Δεκέμβριο. Η μονάδα διαθέτει έξι κλίνες και έχει ως σκοπό την παροχή ολιστικής φροντίδας για την αντιμετώπιση ενός εγκεφαλικού επεισοδίου αλλά και μετά από αυτό.
Όπως εκτιμάται, οι Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας για τα εγκεφαλικά επεισόδια στη χώρα μας αναμένεται να ελαττώσουν τη θνητότητα των εγκεφαλικών κατά 5% και την υπολειμματική αναπηρία κατά 17%. Ταυτόχρονα, αναμένεται μείωση κατά 20% του αριθμού των ασθενών που νοσηλεύονται σε κέντρα αποκατάστασης.
ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Καιρός: Ο Άγιος Βασίλης φέρνει...την κακοκαιρία «Elena» - Χριστούγεννα με κίτρινη προειδοποίηση
• Αυτοί είναι οι τρόποι για να περάσετε «μαγικά» Χριστούγεννα μαζί με τα παιδιά
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις